ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 


ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ


ΘΕΜΑ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ.


Σήμερα Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 η Επιτροπή Αγώνα και ο Δήμος Ξηρομέρου συγκάλεσαν Λαϊκή Συνέλευση των Πολιτών για συζήτηση και αποφάσεις σχετικά με την επικείμενη ,από την Κυβέρνηση, θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ.

Μετά από την αρχική ενημέρωση για το θέμα, από την Επιτροπή Αγώνα και τον Δήμο Ξηρομέρου, και τον διάλογο που αναπτύχθηκε με τους παρευρισκόμενους πολίτες αποφασίσθηκε η έκδοση του παρόντος ψηφίσματος.

-Εμείς οι δημότες και καταγόμενοι από τον Δήμο Ξηρομέρου, συμμετέχοντας στη σημερινή Συνέλευση των Πολιτών, καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση που χωρίς την συγκατάθεση μας και αγνοώντας την ομόφωνη απόφαση του Δήμου Ξηρομέρου προχωρά στην θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ στην οποία από την αρχή εναντιωνόμαστε.

Στη σημερινή λαϊκή συνέλευση που έγινε στην έδρα του Δήμου οι πολίτες εκδήλωσαν για μια ακόμη φορά την πλήρη αντίθεση τους στον υπάρχοντα σχεδιασμό, τον οποίο θεωρούν - αν όχι προϊόν συναλλαγής και διαφθοράς - τουλάχιστον προϊόν επιπόλαιης και παράτυπης διαδικασίας που σκοπό έχει  την με οιονδήποτε τρόπο απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματιών, που όμως θα πλήξει αλόγιστα την περιοχή μας και τους κατοίκους της.

Ο τόπος μας είναι ήδη βεβαρημένος με τέτοιου είδους Βιομηχανικές μονάδες και αν αποφασιστεί η θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ αυτή δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την παράκτια ζώνη και να γίνει με πραγματικές μελέτες όπου τα στοιχεία και οι μετρήσεις θα είναι αδιαμφισβήτητα από κάθε πλευρά. 

Η τυχόν επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών σε βιομηχανική περιοχή, σε συνδυασμό με τις ήδη σχεδιαζόμενες εξέδρες πλωτών φωτοβολταϊκών και πλωτών ανεμογεννητριών τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο τμήμα των ακτών μας, θα δημιουργήσει έναν ασφυκτικό βιομηχανικό κλοιό που θα αποκλείει κάθε άλλη  δραστηριότητα.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε από την  Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να μη προχωρήσει  στην υπογραφή και εκτέλεση του Π.Δ της Π.Ο.Α.Υ. Να ανακληθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες και να θεσμοθετηθεί νέο με αδιάβλητες διαδικασίες, αφού προηγηθεί η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο, και η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι δεσμευτική για κάθε άδεια ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση απαίτηση μας είναι να αφαιρεθεί από το σχεδιασμό της Π.Ο.Α.Υ το παράκτιο τμήμα Αστακού - Μύτικα και στην Νήσο Κάλαμο. 

Προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι συμπολίτες μας προτείνουμε οι υπάρχουσες σε αυτό το τμήμα μονάδες να παραμείνουν σημειακές, χωρίς όμως να επεκταθούν, μέχρι η πολιτεία να ενεργήσει, ώστε οι συγκεκριμένες εταιρείες να μετεγκατασταθούν.

Απόφαση των πολιτών και του Δήμου Ξηρομέρου είναι η προσφυγή στο Σ.τ.Ε και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, εάν χρειαστεί, όπου θα διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας, αλλά και η κλιμάκωση των μαζικών αγώνων μας, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη το όποιο αρνητικό ενδεχόμενο. 

Πριν κλιμακώσουμε τις αγωνιστικές ενέργειες αποτροπής της παράτυπης επέκτασης ζητούμε ανοιχτή δημόσια συζήτηση όλων των εμπλεκομένων, όπου θα δίνονται εξηγήσεις για το σχεδιασμό και την βιωσιμότητα της περιοχής. Το κράτος έχει υποχρέωση να μεριμνά για όλες τις κοινωνικές ομάδες, προστατεύοντας τες και οι πολίτες δικαιούνται να λαμβάνουν γνώση των μελετών και επιπτώσεων που τυχόν υπάρχουν και να συμμετέχουν με ίσους όρους στις αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον τους και το μέλλον των επόμενων γενεών. 

Καλούμε τους συμπολίτες μας και άλλους κοινωνικούς, επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς εντός και εκτός του Ξηρομέρου και της Αιτωλοακαρνανίας να μας συμπαρασταθούν στο αγώνα μας για δίκαιη διευθέτηση.

Σε κάθε περίπτωση αν δεν εισακουσθούμε και τώρα, οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να την ακυρώσουν στην πράξη.


19/8/2022

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ

ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ.


Στις 14/08/2022 πραγματοποιήθηκε η Λαϊκή Συνέλευση των Πολιτών που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα με τον Δήμο Ξηρομέρου. 

Το θέμα ήταν η ενημέρωση από την Επιτροπή για τις μέχρι τώρα ενέργειες και ποιές οι εξελίξεις στο θέμα της μετατροπής της παράκτιας και χερσαίας ζώνης Αστακού Μύτικα και στη νησί Κάλαμο, σε βιομηχανική περιοχή μόνο για ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών.

Οι ομιλητές της Επιτροπής αγώνα κατέδειξαν  με αληθινά  στοιχεία τον κίνδυνο που απειλεί την περιοχή μια τέτοια εξέλιξη, σε βαθμό απόλυτης ερημοποίησης και μετατροπής της σε χαβούζα απέραντων κλουβιών και επεκτατικών εγκαταστάσεων στην πανέμορφη χερσαία έκταση, που μόνο με την παρουσία τους θα αποκλείσει δια παντός κάθε άλλη δραστηριότητα.

Αναφέρθηκε η μη στήριξη του αγώνα μας και των δικαίων αιτημάτων για ορθή χωροθέτηση και σεβασμό των αποφάσεων της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου, από τα κόμματα εξουσίας, πλην Κ.Κ.Ε και ΜερΑ 25, την οποία γραμμή των κομμάτων ακολουθούν πιστά και οι τοπικοί βουλευτές τους, πλην του βουλευτή Νίκου Παπανασταση του Κ.Κ.Ε.

Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά η στήριξη των θέσεων εργασίας στις μονάδες που υπάρχουν σήμερα στη περιοχή, αφού ο αγώνας μας αφορά καθαρά την αποτροπή θεσμοθέτησης της παράκτιας ζώνης σε ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ που χρήζει τουριστικής και παραθεριστικής χρήσης.

Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και η ομιλία του Δημάρχου Ξηρομέρου Ιωάννη Τριανταφυλλάκη, ο οποίος μίλησε για λάθος σχεδιασμό που χρήζει διόρθωσης για να επιτευχθεί η πολυπόθητη πολύπλευρη ανάπτυξη χωρίς συγκρούσεις δραστηριοτήτων. Είπε ότι θα προσφύγουμε στο ΣτΕ για να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματα του Δήμου και αν χρειασθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. 

Μέσα από πολύ καλό διάλογο με τους παρευρισκόμενους πολίτες και τις τοποθετήσεις αρκετών συμπολιτών μας, κατέστη αναγκαία η συνέχιση του αγώνα με όλα τα νόμιμα μέσα, ενεργοποιώντας όλους τους πολίτες, στην κατεύθυνση να πείσουμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος και να μην υπογραφεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση αν αυτό δεν εισακουσθεί και η Π.Ο.Α.Υ γίνει νόμος του κράτους, η συνέλευση αποφάσισε αυτός να ακυρωθεί στη πράξη με τις κινητοποιήσεις των πολιτών σε όλα τα στάδια υλοποίησης  της.

Επίσης οι πολίτες που τοποθετήθηκαν, αναφέρθηκαν ότι οι σχεδιαζόμενες εξέδρες πλωτών φωτοβολταϊκών και πλωτών ανεμογεννητριών τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο τμήμα των ακτών μας, θα δημιουργήσει έναν ασφυκτικό βιομηχανικό κλοιό που θα αποκλείει κάθε άλλη  δραστηριότητα.

Στο τέλος της εκδήλωσης η συνέλευση ομόφωνα  εξέδωσε το ψήφισμα διαμαρτυρίας, προς την Κυβέρνηση, το οποίο και θα σταλεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια Υπουργεία, σε κάθε άλλη κατεύθυνση και στα Μ.Μ.Ε 

Ακολουθεί το ψήφισμα. 


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ

ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................