Αγραπιδιές στο Ξηρόμερο

Στο Ξηρόμερο  υπάρχουν αμέτρητες αγραπιδιές.
( άγρια αχλαδιά), είναι δέντρο με μικρά χνουδωτά φύλλα και μεγάλα αγκάθια στα κλαδιά του.Οι καρποί του ωριμάζουν το φθινόπωρο κι έχουν πρασινοκίτρινο χρώμα.
Παλιά,στα δύσκολα ( χρόνια της πείνας),τα αγραπίδια κράτησαν τους Ξηρομερίτες ζωντανούς.
διαβαστε περισσοτερα

Mε επιτυχία ο 18ος Ημιμαραθώνιος Άκτιος Δρόμος στη Βόνιτσα (ΦΩΤΟ: Διονύσης Πετρόπουλος)

Mε επιτυχία ο 18ος Ημιμαραθώνιος Άκτιος Δρόμος στη Βόνιτσα.Ο Ημιμαραθώνιος στη Βόνιτσα που αγκαλιάστηκε από τους δρομείς και τους κατοίκους κάθε ηλικίας , αποτελεί  το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στο Ξηρόμερο και στην ευρύτερη περιοχή..


διαβαστε περισσοτερα

4ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων ο Κώστας Κυριαζής

4ος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων που φιλοξενήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Κανήθου στη Χαλκίδα  στις 29 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2017. Οσυγχωριανός μας Κώστας Κυριαζής αθλητής του Αθλητικού Συλλόγου ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ Αγίου Δημητρίου .
Συγχαρητήρια Κώστα
διαβαστε περισσοτερα

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
διαβαστε περισσοτερα

Οι «ξενογωνιές» Του Χρήστου Τούμπουρου

          Το λαογραφικό μας σημείωμα της Κυριακής

Όσο κι αν φαίνεται σήμερα παράξενο, παράδοξο ή και παράταιρο «ξενογωνιές» ονομάζονταν οι ηλικιωμένες γυναίκες που δεν είχαν παντρευτεί, τα ανύπαντρα κορίτσια και οι τσιούπρες. Έπιαναν την ξένη γωνιά. Ούτως ή άλλως ο προορισμός τους ήταν να φύγουν από το σπίτι. (Να πούμε ότι ξένος είναι αυτός που είναι κτήμα άλλου, που ανήκει ή αναφέρεται σε άλλον). Καταστάσεις και γεγονότα αδιανόητα για τη σημερινή εποχή, τότε θεωρούνταν «κοινωνικώς φυσιολογικά».

διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................