Θύμησες καπνού (Γράφει: o Αποστόλης Κομπλίτσης)

Η διαδικασία για τον καπνό άρχιζε στην περιοχή μας περίπου στα τέλη του Γενάρη, εκεί κοντά στις Αλκυονίδες μέρες με το σκάψιμο( σήκωμα) στις βράες και την επεξεργασία( κλώσιμο)  του σπόρου. Αφού γινόταν η σωστή επεξεργασία στο σπόρο αλλά και στο χώμα της βραιάς  στη συνέχεια σπέρνονταν εκεί στα μέσα περίπου του Φλεβάρη.
Παλιά το σκέπαζαν για προστασία από την παγωνιά με διάφορα κλαριά και στα πιο κοντινά χρόνια με ειδικό νάιλον διαμορφωμένο ως ένα μικρό τολ.  Παράλληλα προετοίμαζαν τα χωράφια οργώνοντας τα δυο και τρεις φορές, ώσπου να μεγαλώσει το φυντάνι για να μπορέσουν να το φυτρώσουν ρίζα- ρίζα στο χωράφι, μια διαδικασία επίπονη και κουραστική αλλά και κάποιες φορές αποτυχημένη, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. 
διαβαστε περισσοτερα

ΔΙΑΘΕΤΩ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ .Του Άρη Μπιτσώρη

Διαθέτω γκαρσονιέρα πίσω από πυλωτή μια καβάτζα, μια φωλίτσα άκρως διακριτική.
Ξέρω τόσους κι άλλες τόσες με παράνομους δεσμούς μα ο εγκλεισμός, λαθραίους, στέρησε εναγκαλισμούς.
Η εχεμύθειά μου πλήρης, απολύμανση διαρκής από τον κορονοϊό θα είστε απολύτως ασφαλείς.
Πέντε εξηνταενιάρια , πάρτε με στο κινητό μια ωρίτσα ανά ζεύγος, το ¨μαλλί¨ είναι λογικό.
Ευνοείσαι όταν έχεις κατοικίδιο συντροφιάς υπεράνω υποψίας πως παράνομα γλιστράς.
Στη βεβαίωση εξόδου, γράψε ¨βγάζω το σκυλί¨ και εγώ θα το φυλάω, είναι έξτρα στην τιμή.
http://arisbitsoris.blogspot.com/2020/03/6969696969.html
διαβαστε περισσοτερα

Παναγιώτης Στάικος :Η Παράταξή μας Αναζωογόνηση Ξηρομέρου ψήφισε ομόφωνα ΟΧΙ στον Προϋπολογισμό της Διασπάθισης του Δημοσίου Χρήματος με τις απευθείας αναθέσεις και κατατμήσεις

Προς
Τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Ξηρομέρου Κύριο Ελευθέριο Κατσαούνη Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε Η συντριπτική πλειοψηφία των πιστώσεων του Προϋπολογισμού για προμήθειες υλικών , και παροχή υπηρεσιών ή παροχή εργασίας είναι κάτω των 20.000 ευρώ , πράγμα  το οποίο αφήνει ξεκάθαρα να φανεί η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να συνεχίσει την πολιτική των απευθείας αναθέσεων ,με την προκάλυψη  της κοινοποίησης για τις προμήθειες και τις εργασίες , στις οποίες να φαίνεται κάποια  έκπτωση και να παρουσιάζεται ως προστάτης του δημοσίου χρήματος ή να αναφέρει συνεχώς, τι έκανε αντίστοιχα η προηγούμενη δημοτική αρχή , ξεχνώντας πως αυτή κρίθηκε . Η Δημοπρασία είναι δημοπρασία και βλέπουμε πολλές φορές ,να υπάρχουν με την Δημοπρασία και πολύ μεγάλες εκπτώσεις ακόμη και του 65% και οι απευθείας αναθέσεις  είναι αυτό, το οποίο και η σημερινή αρχή προεκλογικά έψεγε και κατηγορούσε , ως εστία διαφθοράς , κλοπής  και  κατασπατάλησης του δημοσίου  Χρήματος . Και επειδή δεν είδα ομαδοποιημένες τις…
διαβαστε περισσοτερα

Αλλαγή ώρας (Θερινή) 2020

Συγκεκριμένα, από το πρωί της  Κυριακής, 29 Μαρτίου 2020, εφαρμόζεται και στη χώρα μας το μέτρο της θερινής ώρας. Έτσι, στις 03:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00, με την ημέρα να μεγαλώνει.
διαβαστε περισσοτερα

Η εισήγηση - πολιτική δήλωση της παράταξης ''ΞΗΡΟΜΕΡΟ - ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ'', για τον ψηφισθέντα Προϋπολογισμό του 2020.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΟΙΚ. ΕΤΟΥΣ 2020 
                            ΄΄ΞΗΡΟΜΕΡΟ  ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ ΄΄
Ο προϋπολογισμός είναι το κορυφαίο γεγονός κάθε οικονομικού  έτους πόσο μάλλον ο πρώτος που εισάγεται προς ψήφιση και χαρακτηρίζει την Δημοτική Αρχή. Η περίοδος που διανύουμε όμως δεν μας δίνει την δυνατότητα να αναπτύξουμε την πολιτική μας θέση  στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για το σημερινό μας θέμα η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού διεξάγεται επί της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής και επί των εναλλακτικών προτάσεων των παρατάξεων.  Οι εναλλακτικές προτάσεις συντάσσονται από τις προτείνουσες παρατάξεις ή τους προτείνοντες συμβούλους, συνοδεύονται από αιτιολογική έκθεση και εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, συζητούνται διακριτά και τίθενται σε ψηφοφορία κατά την ίδια συνεδρίαση που συζητείται το σχέδιο που έχει υποβληθεί από την οικονομική επιτροπή.
Σας γνωρίζουμε κάποια οικονομικά στοιχεία που βασίστηκε , τα οποία έχουμε αναφέρει σε πάμπολλα Δημοτικά Συμβούλια,  μ…
διαβαστε περισσοτερα

Αγία Μαρίνα Αγρινίου(βίντεο Ανδρέας Κουτσοθανάσης)

Αγαπημένο σημείο για τους κατοίκους της περιοχής, πάνω από την Καμαρούλα και μόλις λίγο έξω από την πόλη του Αγρινίου. Μέσα στα πεύκα, το εκκλησάκι δεσπόζει επιβλητικά και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την υπέροχη θέα. Η μνήμη της Αγίας Μαρίνας εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 17 Ιουλίου.
διαβαστε περισσοτερα

Π.Δ.Ε.Οδηγίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ Η ορθή διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid-19 Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρου Δημητρογιάννη με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA), Αντώνη Μαυρόπουλο, συνέταξε οδηγίες προς τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται λόγω της πανδημίας του Covid-19, υπογραμμίζοντας ότι «σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικών κρίσεων, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες».
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................