20 νοσταλγικές φωτογραφίες της παλιάς Ελλάδας στη χόβολη

Η χόβολη είναι ποσότητα στάχτης από ξυλοκάρβουνα, η οποία συνεχίζει να σιγοκαίει κι έτσι ο καφές αργοψήνεται και είναι πιο γευστικός. Η λέξη προκύπτει από τη λέξη αθοβόλι, δηλ το μέρος που τοποθετείται η στάχτη (άθος). Πάνω στην στάχτη τοποθετείται άμμος προκειμένου η φωτιά να παραμένει αναμμένη.Παλιά όλα τα καφενεία χρησιμοποιούσαν την χόβολη για να ψήσουν τον τούρκικο καφέ. Σήμερα η χρήση της είναι πιο περιορισμένη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε κάποια καφενεία και καφετέριες. Οι φωτογραφίες είναι αφιερωμένες στις γυναίκες που με ένα κολοκυθάκι, τρία σέσκουλα, δυο πατάτες κι ένα κρεμμύδι ανέστησαν ανθρώπους και έφτιαξαν πολύτιμες αναμνήσεις ζεστασιάς και αγάπης.







διαβαστε περισσοτερα

Ευχές για καλές γιορτές από το Ψητοπωλείο-Μεζεδοπωλείο ''ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ''

διαβαστε περισσοτερα

Απ. Κατσιφάρας: Όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και ανάγκες – Επίσκεψη στο νέο καφέ «Γέφυρες Ζωής»

Με αφορμή την Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας συνοδευόμενος από τον βοηθό Περιφερειάρχη και εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο σε Θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπο, επισκέφθηκαν το περασμένο Σάββατο το καφέ «Γέφυρες Ζωής»- Κοινωνικό και Κοινοτικό Σταθμό Ψυχικής Υγείας του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ Πάτρας), με αφορμή.
διαβαστε περισσοτερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης .Ευχές για καλές γιορτές &καλή χρονιά

διαβαστε περισσοτερα

Αρχίζει άμεσα η λειτουργία της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής, έπειτα από την έγκριση του καταστατικού λειτουργίας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για μια σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, στην οποία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει σαν βασικούς στόχους την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας στην εγχώρια και διεθνή αγορά και τη διαρκή συνεργασία των παραγωγικών φορέων με την Επιστημονική και Ερευνητική Κοινότητα, προκειμένου να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.
διαβαστε περισσοτερα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τη συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τις συντηρήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, αυτή τη φορά με τη συντήρηση της σήμανσης και ασφάλισης του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς και ασφαλτοστρώσεις στις επαρχιακές οδούς των Δήμων Πατρέων και Ερυμάνθου.
διαβαστε περισσοτερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΦΩΣ- ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ<< ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΦΩΣ >>






ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ << ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΦΩΣ >>


E mail: akarnaniko_fos@yahoo.gr Φυτείες Ξηρομέρου Αιτωλ/νιας ΤΚ 30009

Το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες για την διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους μήνες. Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το μεράκι της. Μυρωδιές τσιγαριαστού κρέατος διαχέονταν στην ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών που διακατείχε τους ανθρώπους έδιναν μια διαφορετική νότα στα χωριά. Κάθε χρόνο, λοιπόν, οι μυρωδιές αυτές επιστρέφουν στην πλατεία των Φυτειών, ξυπνώντας μνήμες στους παλιούς και δημιουργώντας εικόνες για τους νεότερους. Όλοι μια παρέα γύρω από τα καζάνια, περιμένοντας με ανυπομονησία μέχρι…
διαβαστε περισσοτερα

Το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο(video Ανδρέας Κουτσοθανάσης)

Το δάσος Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου δημιουργήθηκε από τεχνητή αναδάσωση της Δασικής Υπηρεσίας. Το μεγαλύτερο τμήμα του καλύπτεται από χαλέπιο πεύκη με μικρές νησίδες ευκαλύπτου και κυπαρισσιού και καλύπτει εμβαδόν 473 στρεμμάτων συνολικά. Αποτελεί τον κύριο και μοναδικό όγκο περιαστικού πρασίνου για την πόλη Αγρινίου δεδομένου ότι βρίσκεται στα δυτικά και βορειοδυτικά όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης. 

διαβαστε περισσοτερα

Εκοιμήθη ο μακαριστός Ιερέας π.Ζώης Κακιώνης

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, εξεδήμησε προς Κύριον σε ηλικία 71 ετών ένας ευλαβής και ακούραστος ιερέας ο π.Ζώης ΚακιώνηςΟ Μακαριστός π. Ζώης γεννήθηκε στη Σκουρτού Ξηρομέρου από πολύτεκνη αγροτική φτωχή οικογένεια μετοίκησε λόγο της οικογενειακής οικονομικής δεινότητας στη Φλώρινα όπου και εργαζόταν ως χειριστής βαρέων μηχανημάτων εκεί δημιούργησε οικογένεια απέκτησε δύο παιδιά μια κόρη και ένα υιό. Λόγο της αγάπης και της πίστη του στην ορθόδοξη εκκλησία και στο Χριστό χειροτονήθηκε ιερέας και ιερουργούσε στην αρχή της διακονίας του στα Καλάβρυτα όπου εκεί των συναντήσαμε σε ημερήσια εκδρομή που είχε διοργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης, η χαρά του που μας γνώρισε ήταν τόσο μεγάλη που κατά τη διάρκεια της εκδρομής δεν έλειψε από κοντά μας. Μας είχε εξομολογηθεί τότε πως μεγάλη του επιθυμία ήταν να διακονήσει στη Σκουρτού η στη Μπαμπίνη λόγο και της μεγάλης του αγάπης σεβασμού και εκτίμησης στον πνευματικό του ιερέα Δημήτριο Ηγούμενο(παπά Μήτσο). Η επιθυμία του έγινε πραγματι…
διαβαστε περισσοτερα

Χριστουγεννιάτικες παιδικές εκδηλώσεις στο Δήμο Ξηρομέρου

Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ξηρομέρου σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου μας, θα πραγματοποιήσει Χριστουγεννιάτικες παιδικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα: Την Τετάρτη 21/12/2016: 1. Στις 11:00 π.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιομάνινας, για τα παιδιά των σχολείων Παλιομάνινας και Στρογγυλοβουνίου. 2. Στις 06:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Φυτειών, για τα παιδιά των σχολείων Φυτειών, Παπαδάτου, Ρίβιου και Μπαμπίνης. Την Πέμπτη 22/12/2016: 1. Στις 11:00 π.μ. στο Γυμνάσιο Κανδήλας, για τα παιδιά των σχολείων Κανδήλας, Αρχοντοχωρίου, Βάρνακα και Μύτικα. 2. Στις 06:00 μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο του Γυμνασίου Αστακού, για τα παιδιά των σχολείων Αστακού, Καραϊσκάκη και Χρυσοβίτσας.
Πρόγραμμα εκδήλωσης: Ένας Χριστουγεννιάτικος τάρανδος Μασκότ θα καλωσορίζει τα παιδιά στην είσοδο της εκδήλωσης βγάζοντας φωτογραφίες μαζί τους. Την ίδια ώρα ένα Ξωτικό- Καλικατζαράκι κάνει χριστουγεν…
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................