Ζεματίζοντας τραχανά-(Μαχαιρά-X.N.Kουβέλης)
Αναλογία:1κιλο γάλα
1κιλο τραχανάς κομμένος
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα (η' σε καζάνι ανάλογα τη ποσότητα που θέλουμε να κάνουμε)και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να βράσει, όταν βράσει το γάλα τότε ρίχνουμε τον τραχανά να ζεματιστό και ανακατεύουμε να ποτιστεί ολούθε, τον κατεβάζουμε άπο τη φωτιά και το πατάμε με τη κουτάλα, και τον αφήνουμε να φουσκώσει και να πάει ο ατμός παντού για περίπου έξι ώρες και μετά ανοίγουμε .μια τρύπα στη μέση και τον περνούμε με την κουτάλα και τον δρυμονίζουμε στον αρίλογο να τριφτεί,'οταν τον τρίψουμε τον απλώνουμε σ'ενα σεντόνι στον ήλιο να λιαστεί και τον σκεπάζουμε μ'ένα τούλι, σε τρεις μέρες όταν λιαστεί ξεραθεί τον βάζουμε σε πάνινη σακούλα να αναπνέει και τον διατηρούμε σε δροσερό μέρος,
Μπορεί να ξυνίσουνε το γάλα και να κάνουμε ξινό τραχανά
Συνήθως τον τρώμε το χειμώνα:
Ζέστη σούπα τραχανά με τριμμένο τυρί (η' ρίχνουμε και γάλα)
η' με ντομάτα και κρεμύδι
η' μαγειρεύουμε χοιρινό κρέας και κοτόπου…
διαβαστε περισσοτερα
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα (η' σε καζάνι ανάλογα τη ποσότητα που θέλουμε να κάνουμε)και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να βράσει, όταν βράσει το γάλα τότε ρίχνουμε τον τραχανά να ζεματιστό και ανακατεύουμε να ποτιστεί ολούθε, τον κατεβάζουμε άπο τη φωτιά και το πατάμε με τη κουτάλα, και τον αφήνουμε να φουσκώσει και να πάει ο ατμός παντού για περίπου έξι ώρες και μετά ανοίγουμε .μια τρύπα στη μέση και τον περνούμε με την κουτάλα και τον δρυμονίζουμε στον αρίλογο να τριφτεί,'οταν τον τρίψουμε τον απλώνουμε σ'ενα σεντόνι στον ήλιο να λιαστεί και τον σκεπάζουμε μ'ένα τούλι, σε τρεις μέρες όταν λιαστεί ξεραθεί τον βάζουμε σε πάνινη σακούλα να αναπνέει και τον διατηρούμε σε δροσερό μέρος,
Μπορεί να ξυνίσουνε το γάλα και να κάνουμε ξινό τραχανά
Συνήθως τον τρώμε το χειμώνα:
Ζέστη σούπα τραχανά με τριμμένο τυρί (η' ρίχνουμε και γάλα)
η' με ντομάτα και κρεμύδι
η' μαγειρεύουμε χοιρινό κρέας και κοτόπου…