Τοποθέτηση του δημάρχου Ξηρομέρου-στην εκδήλωση, Αειφόρος Ανάπτυξη της Αιτ/νίας με την Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων.

Συμμετοχή και τοποθέτηση του δημάρχου Ξηρομέρου στην εκδήλωση, Αειφόρος Ανάπτυξη της Αιτ/νίας με την Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων.
διαβαστε περισσοτερα

Οι μαζωχτάδες του καπνού…αυτοί οι δουλευτάδες !

https://akarnanika.blogspot.com
Της δρ. Μαρίας Αγγέλη Διδάκτωρ Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Περίπου δύο μήνες μετά το φύτεμα, έφθανε ο καιρός που ωρίμαζε ο καπνός κι έπρεπε να μαζευτεί. Το μάζεμα έπρεπε να γίνει στην ώρα του κι αυτό το γνώριζαν πολύ καλά οι καπνάδες: «ούτε άγουρα, ούτε πολύ γινωμένα» να’ ναι τα φύλλα του. Έτσι άρχιζαν οι μαζωχτάδες να μαζεύουν με τη σειρά τα καπνόφυλλα, χέρια, χέρια όπως τα’ λεγαν.
διαβαστε περισσοτερα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ : Η βιτρίνα και το καμάρι της κάθε παλιάς νοικοκυράς | Γίκος - τα προικιά της νύφης(video)

Το καμάρι της νοικοκυράς και το στολίδι του κάθε νοικοκυριού, ήταν ο Γοίκος/γίκος ή γιούκος. Σ’ αυτόν πρωτοέπεφταν οι ματιές των προξενητάδων που έμπαιναν στο σπίτι για να διαλέξουν το κορίτσι, αλλά τραβούσε και τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων, για να χαρακτηρίσουν την νοικοκυρά του σπιτιού. Ο γίκος σήμαινε νοικοκυριό, σήμαινε γυναίκα, με τάξη και καθαριότητα. Προ του γάμου η νύφη άνοιγε το σπίτι να δείξει στους ενδιαφερόμενους το γίκο, τα προικιά της. Ο γίκος περιλάμβανε μαντανίες, κιλίμια, καραμελωτές, φλοκάτες, μπάντες για τους τοίχους, τσιόλια, κάπες κι άλλα χοντρόρουχα καθώς και λίγα αγοραστά σκεπάσματα, όπως κουβέρτες και σεντόνια τακτοποιημένα και διπλωμένα με τάξη πάνω σε μια σταθερή βάση, σε περίοπτη θέση στο κάθε σπιτικό! Από το 1960 και μετά, λόγω της αστικοποίησης και του εμπορίου, καταργήθηκε σταδιακά η αρχέγονη υφαντική τέχνη του αργαλειού και κατά συνέπεια και ο γίκος. Στο χωριό Καλύβια Αιτωλοακαρνανίας, οι γυναίκες του χωριού αναβιώνουν το έθιμο και στολίζουν όπως…
διαβαστε περισσοτερα

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ. Γράφει ο Παναγιώτης Ή. Χολής

( …Μέχρι την 16η Αυγούστου 2022, (ή την 14η Οκτωβρίου 2022 αν είστε κάτοικος εξωτερικού) αφού επικαιροποιήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας στην ιστοσελίδα ktimatologio.gov.gr, μπορείτε να ελέγξετε και να επιβεβαιώσετε ή να διορθώσετε την καταγραφή της ιδιοκτησίας σας, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δείτε και να ελέγξετε:Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων σας (Κτηματολογικός Πίνακας) Τα όρια των γεωτεμαχίων σας (Κτηματολογικό Διάγραμμα)Εάν συμφωνείτε με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.
Εάν δεν συμφωνείτε με κάποια από τα στοιχεία, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση διόρθωσης (μέχρι την 16η Αυγούστου 2022, ή την 14η Οκτωβρίου 2022 αν είστε κάτοικος εξωτερικού), ηλεκτρονικά στο ktimatologio.gov.gr, ή στα τοπικά γραφεία κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.
Σε περίπτωση που δεν έχετε δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία σας, έχετε ακόμα περιθώριο να το κάν…
διαβαστε περισσοτερα

Η UNESCO στη Δυτική Ελλάδα – Συλλογική δράση για την ανάδειξη του πολιτιστικού, αγροδιατροφικού και εκπαιδευτικού αποθέματος της περιοχής

Οι ισχυρές δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των εκπαιδευτικών δράσεων στη Δυτική Ελλάδα, να υπαχθούν στους καταλόγους της UNESCO, καταδείχθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 στην Πάτρα και την οποία διοργάνωσαν, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
διαβαστε περισσοτερα

ΚΚΕ_Συγκεντρώσεις σε Τρύφο-Μοναστηράκι

Τομεακή ΟργάνωσηΑιτωλοακαρνανίαςΙ. Σταΐκου 2 ,30100  ΑΓΡΙΝΙΟ,τηλ. :2641057875, Fax:2641026654,e-mail : kke_ne_aitnias@yahoo.grΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΣυγκεντρώσεις διοργανώνει η ΚΟΒ Ακτίου-Βόνιτσας, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με τίτλο: «Τόλμησε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ! - "Ασπίδα" για το τώρα και ελπίδα για το αύριο».- Σάββατο 9 Ιούνη, στις 10:30πμ, στην Τρύφρο, στο καφενείο "Κατσιγιάννη Γιώργου". Θα μιλήσει, ο Νίκος Μωραΐτης, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ & περιφερειακός σύμβουλος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση".- Κυριακή 10 Ιούνη, στις 10:30πμ, στο  Μοναστηράκι, στο καφενείο "Αφών Φουρλή". Θα μιλήσει, ο Νίκος Μωραΐτης, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ & περιφερειακός σύμβουλος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση".
διαβαστε περισσοτερα

Euroferry Olympia ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ, ΣΥΝΤΟΜΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ; Αμυδρές Ελπίδες για αξιοποίηση του Λιμανιού Γράφει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Μέσα σε δύο με τρεις μήνες το αργότερο, το κουφάρι του  Euroferry Olympia θα απομακρυνθεί από το Πλατυγιάλι και ρυμουλκούμενο θα μεταφερθεί στην Αλιάγα της Τουρκίας, όπου και θα διαλυθεί, ακολουθώντας την τύχη ενός άλλου πλοίου του Norman Atlantic,της ίδιας Εταιρείας Grimaldi, που κάηκε ολοσχερώς το  Δεκέμβριο του 2014 από φωτιά, που ξέσπασε ενώ έπλεε ανοικτά της Κέρκυρας.Οι ελληνικές αρχές , που εμπλέκονται στην υπόθεση με τον ένα ή, τον  άλλο τρόπο, είναι αισιόδοξες ότι μέσα στους επόμενους δύο, με τρεις μήνες θα έχουν αντιμετωπισθεί όλα τα ζητήματα, κυρίως Νομικής φύσεως, ασφαλιστικών καλύψεων και αποζημιώσεων και δεν θα εγερθούν νέα, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την απομάκρυνση του πλοίου, που παραμένει στο Πλατυγιάλι για τέσσερις και πλέον μήνες, αποτελώντας έναν εν δυνάμει κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος θαλασσίου χώρου.Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται βέβαιος ότι, στην πορεία, δεν θα ανακύψουν νέες αξιώσεις από τις θιγόμενες πλευρές, περιλαμβανομένου και του Ελληνι…
διαβαστε περισσοτερα

ΞΗΡΌΜΕΡΟ. Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας Κοινότητας Βασιλόπουλο(Φώτο) .

Πηγή. Facebook Δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη. 


διαβαστε περισσοτερα
check page rank