Αιτωλοακαρνάνες πεσόντες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατούκατέγραψε το ονόματα όσων σκοτώθηκαν ή αγνοούνται στον Πόλεμο του 1940-41 στο βιβλίο ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ 1940 -1945
Παρακάτω παραθέτουμε τα ονόματα των Αιτωλοακαρνάνων ηρώων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ως ελάχιστο φόρο τιμής στη θυσία τους...
διαβαστε περισσοτερα

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ(φωτορεπορτάζ Τζένη Παπαδημητρίου)

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ Γύρω στις 10 :00 π.μ τελέστηκε η Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αστακού από τον Αρχιμανδριτη Πατήρ Δαβίδ Μπαζουλα, και τον Πρωτοπρεσβυτερο Πατήρ Νικόλαο Τεγα και Ιεροψαλτη τον Κων/νο Λαγό, παρουσία του Δημάρχου Ξηρομερου Κου Γιάννη Τριανταφυλλακη, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κα Χριστίνα Ταπραντζη-Πέτα, τον Αρχηγό της μείζονος Αντιπολίτευσης Κον Ερωτοκριτο Γαλουνη, τη Πρόεδρο της Κοινότητας Αστακού Κας Αρετής Γριτσιπης, τον Διοικητή του Αστυνομικού τμήματος Αστακού Κον Γιάννη Μπέσα, τον Προϊστάμενο του Λιμενικού τμήματος Πλατυγιαλιου Κον Χαράλαμπο Παπαχαραλαμπους, Δημοτικοί Σύμβουλοι, την μαθητιωσσα νεολαία με τους Δασκάλους - Καθηγητές τους και πλήθος κόσμου.
διαβαστε περισσοτερα

Καραβίας Ιωάννης, Στρατηγός (ΠΖ) ~ Ένας ήρωας Ξηρομερίτης ~

O Ιωάννης Καραβίας (1899 – Ιούλιος 1994) ήταν Έλληνας αξιωματικός πεζικού του ελληνικού στρατού που διακρίθηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 καθώς και στις επιχειρήσεις των Συμμάχων στη Μέση Ανατολή και στην Ιταλία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γεννήθηκε το 1899 στο Μερδενίκο, τη σημερινή Παναγούλα Ξηρομέρου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η οικογένειά του καταγόταν από τον κλάδο των Καραβαίων της Ιθάκης, με κύριους εκπροσώπους τον ιερομάρτυρα και δάσκαλο του γένους Ευγένιο Καραβία και τον αξιωματικό του Υψηλάντη Βασίλειο Καραβία.
διαβαστε περισσοτερα

Επέτειος Εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Μπαμπίνη

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου1940 τιμήθηκε από τους μαθητές του σχολείου μας, με γιορτή μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1940, παρουσία της δασκάλας του Δημοτικού σχολείου, κ. Ελεάνας Γιαννάκη και των κατοίκων του χωριού μας.  Τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πατέρα Νικόδημο, στο μνημείο των ηρώων και κατάθεση στεφάνων.
διαβαστε περισσοτερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ-Γράφει ο Χρυσικός Πέτρος

Ο λεπτομερής καθορισμός της Σημαίας μας έγινε κατά καιρούς με διάφορα Διατάγματα, όπως αυτό της 30 Ιουλίου 1828 (Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας) της 4/16 Απριλίου 1833 και 28 Αυγούστου 1858 (Βασιλεύς Όθων), 28 Δεκεμβρίου 1863 (Βασιλεύς Γεώργιος Α') κ.α. Ο πλέον πρόσφατος σχετικός Νόμος είναι ο υπ'αρ. 851 της 21 Δεκεμβρίου 1978, με τον οποίο σαφώς καθορίζονται το σχήμα και οι διαστάσεις του Σταυρού και το πλάτος των εννέα ταινιών (Λωρίδων).
διαβαστε περισσοτερα

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΆΚΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΊΑΣ(φωτορεπορτάζ.Διονύσης Πετρόπουλος)

Με λαμπρότητα, επισημότητα και σεβασμό εορτάστηκε στο Μοναστηράκι Ακτίου Βόνιτσας η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 με επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Θεόδωρο στο μνημείο των πεσόντων &κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές & εκ μέρους τις τοπικής κοινότητας ο πρόεδρος ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΉΣΑκολούθησε  παρέλαση του Γυμνασίου & Δημοτικού σχολείου Μοναστηρακίου.
διαβαστε περισσοτερα

Μνήμες παιδικές από πατρικές αφηγήσεις των πολεμιστών του '40. Γράφει η Ευφροσύνη(Φρόσω) Βλ.Χρυσικού

Μνήμες παιδικές από πατρικές αφηγήσεις των πολεμιστών του '40. Γράφει η Ευφροσύνη(Φρόσω) Βλ.Χρυσικού
Σχόλιο σε άρθρο του Αποστόλη ΚομπλίτσηΑπόδοση Τιμής το κείμενο αυτό στη Γενιά τού Σαράντα που της έλαχε ιστορικά αυτός ο Αγώνας.. Παλιές Γραφές όπως το γράφεις Αποστόλη ΕΔΩαπό τον καιρό του Πανεπιστημίου και της αρχής μου στην Εκπαίδευση .. Με συγκίνησες ευχάριστα χθες με θύμισες πατρικές...
διαβαστε περισσοτερα

ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΠΙΚΡΟ ΤΕΛΟΣ.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΠΙΚΡΟ ΤΕΛΟΣ.Βασικό μέλημα των Ιταλών ήταν να συλληφθούν οι ήρωες του ελληνοϊταλικού πολέμου και να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ιταλίας. Αρχικά μεταφέρονται στις φυλακές Μεσολογγίου κι από κει στην Πάτρα με ιταλικό πλοίο «Citta Di Genova».
διαβαστε περισσοτερα

28η Οκτωβρίου. Μνήμες. Ιδιόχειρα κείμενα του αειμνήστου Νικολάου Κατσαράκη, εκ Μπαμπίνης Ξηρομέρου, φοιτητού Νομικής

διαβαστε περισσοτερα

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΓΑΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟΥ SITE

Αγαπητοί συνδημότες,οφείλω να σας ενημερώσω για την αλήθεια την οποία παραταξιακό site, και συγκεκριμένα το mytikas press, παραπληροφορεί τους δημότες, δημιουργεί εντυπώσεις και σύγχυση στην ενημέρωση. Δυστυχώς με αυτή την τακτική του αναγκάζομαι να του μεταφέρω ότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου τόσα χρόνια ώρα παρά τη λασπολογία και την παραπληροφόρηση να προβώ σε μηνύσεις. Δεν θα το κάνω ούτε αυτή τη φορά η οποία θα είναι και η τελευταία. Την επόμενη φορά που θα γίνει στοχευμένη λασπολογία στο όνομά μου, τον λόγο θα έχει η δικαιοσύνη μέσω του δικηγορικού γραφείου του κ. Χρήστου Τσιμπούκη.
διαβαστε περισσοτερα

ΡΙΓΑΝΗ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: 40ημερο μνημόσυνο του Αντώνη Μουρκοβίτη

Με τη συμπλήρωση 40ημερών από το θάνατο του Αντώνη Μουρκοβίτη, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του την Κυριακή 29Οκτωβρίου 2023 .Το μνημόσυνο θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας ,μετά το πέρας της θειας Λειτουργίας Σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας covid-19
διαβαστε περισσοτερα

ΜΠΑΜΠΙΝΗ: Μνήμες (φωτο ο αείμνηστος Δάσκαλος Νικόλαος Κατερινόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης Εθνικής Επετείου. )

Με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 σας παρουσιάζουμε μια φωτογραφία (δεκαετία του 70 περίπου) από τα παλιά  τον αείμνηστο Δάσκαλό μας Νικόλαο Κατερινόπουλο(Δείτε ΕΔΩ)στο μνημείο των πεσόντων στη Μπαμπίνη σε ομιλία του κατά τη διάρκεια  εκδήλωση Εθνικής Επετείου.
διαβαστε περισσοτερα

Πεσόντες Μπαμπινιώτες στο έπος 1940 - '41

Σήμερα είναι η 28η Οκτωβρίου 2022, και είναι ανάγκη να θυμηθούμε και να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίστηκαν στον πόλεμο του 1940 - '41. Αρκετοί απ' αυτούς δεν γύρισαν πίσω.  Σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στους τάφους των νεκρών της Ελληνικής Ελευθερίας. 
 Τιμάμε εκείνους που αγωνίστηκαν για την ακεραιότητα της πατρίδας και το μέγιστο αγαθό της ελευθερίας στο έπος της Αλβανίας.Τιμάμε τη μνήμη των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος ηρωικώς πεσόντων κατά τον πόλεμο του 1940 - '41 εναντίον των Ιταλών και των Γερμανών.
Πεσόντες Μπαμπινιώτες στο έπος 1940 - '41
" ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΟΙΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙΣ "
Έπεσαν στη διάρκεια του πολέμου τρείς, οι :
διαβαστε περισσοτερα

Αύριο Κυριακή αλλάζει η ώρα.....

Μπαίνουμε σιγά σιγά σε… χειμωνιάτικο κλίμα, αφού αυτή την Κυριακή θα αλλάξει και η ώρα από θερινή σε χειμερινή. ΑύριοΚυριακήλοιπόν, 29 Οκτωβρίου,την τελευταία δηλαδή Κυριακή του μήνα, θα περάσουμε από τη θερινή στη χειμερινή ώρα.Τα ξημερώματα, στις 04:00θα γυρίσουμε όλοι τα ρολόγια μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03:00,κερδίζοντας ουσιαστικά και… μία ώρα ύπνου! 
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................