Εκπληκτικό θέαμα στην πίτα του ''Ξηρομερίτη'' από τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων Φυτειωτών το ''Λιγοβίτσι'' & Μοναστηρακιωτών Ξηρομέρου

Το χορευτικό του Συλλόγου Φυτειωτών παρουσίασε χορούς της περιοχής μας, με τραγούδια του αξέχαστου Τάκη Καρναβά. Το χορευτικό του Συλλόγου Μοναστηρακιωτών παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από Ρούμελη, Ήπειρο και από τα Νησιά του Αιγαίου. Εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους και καταχειροκροτήθηκαν.
VIDEO: Μπαμπίνη ΙΝ

διαβαστε περισσοτερα

Άγιος Βλάσιος ο ιερομάρτυρας εξ Ακαρνανίας

Φωτο: Βαγγέλης Πάτσης
Ο Άγιος Βλάσιος ήταν ηγούμενος ή εφυσυχάζων επίσκοπος στην Ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκονταν στην περιοχή των Σκλαβαίνων – Ζαβέρδας νυν Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας.
Ετελειώθει με μαρτυρικό θάνατο από Αγαρηνούς πειρατές μαζί με πέντε συμμοναστες του και πλήθος χριστιανών λαϊκών αντρών γυναικών και παιδιών που αποτελούσαν ποίμνιο του, για την πίστη τους στο Χριστό. Τον αποκεφάλισαν αφού προηγουμένως κάρφωσαν αργά στο σώμα του πέντε καρφιά. Στην συνέχεια οι δήμιοι του προσπάθησαν να κάψουν το σώμα του αλλά αυτό δεν κάηκε. Οι διασωθέντες χριστιανοί που έφτασαν στο σημείο έθαψαν τον Άγιο Βλάσιο χωριστά από τους πέντε συμμαρτυρίσαντες συνασκητές του, τους οποίους ενταφίασαν μαζί σε κοινό τάφο. Τους υπόλοιπους χριστιανούς τους έθαψαν φύρδην μύγδην σε μεγαλύτερο ομαδικό. Το μαρτύριο τους έλαβε χώρα την 19η Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή. 
Σε πέτρινη επιγραφή που βρέθηκε στο σημείο του τάφου του αναφέρονταν το έτος 1006 μ.Χ. η οποία πιθανώς να προσδιορίζει και τον χ…
διαβαστε περισσοτερα

Όμορφη η γιορτή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου ( Ο.Π.ΣΥ.Ξ.)

Αθήνα 11/02/2018

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του  Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων στον Ο.Τ.Ε. – Πλατεία Βικτωρίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 18:00, η κοπή της  πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου. Τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας είχαν φροντίσει με κάθε λεπτομέρεια την οργάνωση της εκδήλωσης, αποδείχθηκαν άριστοι οικοδεσπότες και έδωσαν την ευκαιρία σε όλους τους παρισταμένους Ξηρομερίτες και φίλους να αισθανθούν σε οικείο περιβάλλον και να καμαρώσουν τα χορευτικά των Συλλόγων απανταχού Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι» και Συλλόγου Μοναστηρακιωτών
διαβαστε περισσοτερα

''Η Ψυχαγωγία'' Το Λαογραφικό Σημείωμα της εβδομάδας .Γράφει ο Χρήστος Τούμπουρος*

(Φωτο Θανάσης Νικολός)

«Μαθηταί τινες εξεδραμον και εισχώρησαν εις το υπόγειον του κ. Αναστασίου ένθα υπήρχε εν βαρέλιον οίνου. Αφού ήπιαν τον σκασμό, άφησαν ανοικτό τον πίρο του βαρελιού με αποτέλεσμα διακόσια πενήντα κιλά οίνου να χυθεί, να πάει κατά διαόλ’. Άπαντες αποβάλλονται επί Οκταήμερον…»
Ήταν μια από τις εξαιρετικές αποβολές που «έφαγα» ως μαθητής του Γυμνασίου και η αιτιολογία, εμένα και τους υπόλοιπους, μας συνοδεύει στη ζωή μας. Πέρα από το σκεπτικό της αποβολής που είναι πρωτόφαντο και πρωτότυπο, η όλη υπόθεση έχει μεγάλη σημασία καθόσον άπτεται του θέματος που ονομάζεται «ψυχαγωγία των μαθητών» σε παλιότερες εποχές. Άρα, μας ενδιαφέρει απόλυτα η περιγραφή. 

διαβαστε περισσοτερα

Περισσότερες φωτογραφίες από την επιτυχημένη εκδήλωση της Ο.Π.ΣΥ.Ξ(πίτα του Ξηρομερίτη) φωτο Χρήστος Μπόνης

διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................