ΒΑΘΥ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΥΓΗ Συγγραφέας: ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΠΗΓΗ: https://www.ianos.gr/books
ΒΑΘΥ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΥΓΗ Συγγραφέας: ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ ΕΛΕΝΗ Το φως του Διαφωτισμού βρίσκει την Ελλάδα μέσα στο σκοτάδι της οθωμανικής σκλαβιάς. Τα χρόνια αυτά, στην Ακαρνανία, γεννιέται και ανδρώνεται ο Χριστόδουλος Παμπλέκης. Ορφανός από μάνα και σημαδεμένος από την ευλογιά, βρίσκει διέξοδο στα γράμματα, στο ναρθηκοσχολείο ενός...
διαβαστε περισσοτερα

Χορός και Παράδοση στο Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στα Τοπόλιανα! (βίντεο)

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Κώστας Μπανιώτης και Πόπη Καραμπά σε πανηγύρι στα Τοπόλιανα Ευρυτανίας! Στις 6 Μαΐου 2024, την Δεύτερη μέρα του Πάσχα, πραγματοποιήθηκε στο χωριό Τοπόλιανα Ευρυτανίας θρησκευτική πανήγυρις προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Το πανηγύρι, που έχει καθιερωθεί ως θεσμός στην περιοχή, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά και όχι μόνο.
διαβαστε περισσοτερα

Αρχαία πόλη ''Φοιτίαι''.Μια πόλη - μια ιστορία: αναζητώντας στο χώρο και στο χρόνο

Γράφει η: Ευφροσύνη Βλ. Χρυσικού, φιλόλογοs
Το όνομά της Φοιτίαι, αλλά και Φύταιον και Φυτία σε γραφές κειμένων. Θουκυδίδης: «και διελθόντες (οι Πελοποννήσιοι) την Στρατίαν γην εχωρούν δια της Φυτίας και αύθις Μεδεώνος παρ’ έσχατα, έπειτα δια Λιμναίας∙ και επέβη- σαν της Αγραίων, ουκέτι Ακαρνανίας,». Μετάφραση: πέρασαν από τη χώρα των Στρατίων (σήμερα Στράτος) και προχώρησαν μέσα από τη Φυτία, μετά άκρη- άκρη στα σύνορα της Μεδεώνας (σήμερα Κατούνα) και έπειτα μέσα απ’ τη Λιμναία (Αμφιλοχία). Μπήκαν κατόπιν στη χώρα των Αγραίων, που δεν είναι πια Ακαρνανία. (Ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου, Βιβλ. 2ο, κεφ. 106, 6ος χρόνος του πολέμου, 425 π.Χ.).


διαβαστε περισσοτερα

Μοναδική η ''Νύχτα ευχών'' στον Αστακό, με τα δεκάδες ιπτάμενα φαναράκια να μεταφέρουν νοητά τις ευχές των μικρών παιδιών (φωτογραφίες και video).

Ημερομηνία 7 Μαΐου 2024ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από τον Δεκέμβριο του 2022, δύο φορές μέσα σε κάθε χρονιά, σε κάθε αλλαγή του χρόνου και τη Δευτέρα του Πάσχα, η πολύ ωραία ιδέα της διοργάνωσης νύχτας ευχών στη πλάζ του Αστακού, με διοργανωτές τη Κοινότητα Αστακού και το Δήμο Ξηρομέρου, έγινε θεσμός με μεγάλη συμμετοχή κυρίως μικρών παιδιών, που είναι οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, αφήνοντας δεκάδες φαναράκια στον ουρανό του Αστακού μαζί με τις ευχές τους.
διαβαστε περισσοτερα

Με επιτυχία το ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ...Στο εξωκλήσι του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Παπαδάτου (φωτο)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ. Στο γραφικό εξωκκλήσι του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ στη  Παπαδάτου  Ξηρομέρου , σε ένα εξαιρετικό πευκόφυτο χώρο για διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων  Ο πολιτιστικός σύλλογος ''Ακαρνανικό'' σε συνεργασία με τον Σύλλογο Παπαδαταίων διοργάνωσαν μια όμορφη εκδήλωση όπου οι γυναίκες και των δύο χωριών έφτιαξαν παραδοσιακές πίτες που προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενος . Η πρόεδρος του Συλλόγου Λαμπρινή Κορώση καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τους ευχήθηκε χρόνια πολλά υπενθυμίζοντας ότι  γίνετε  μεγάλη προσπάθεια ώστε να μαζευτούν κάποια χρήματα για την κατασκευή παραδοσιακών φορεσιών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν :
διαβαστε περισσοτερα

Συνεχίζονται οι επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο Μπαμπίνης(φωτο)

Το Λαογραφικό Μουσείο Μπαμπίνης  όπου στεγάζεται η ιστορία του χωριού μας συνεχίζει να δέχεται επισκέπτες .Σήμερα το πρωί το επισκέφτηκαν φίλοι από την Αθήνα και την Ήπειρο  θαυμάζοντας από κοντά τα εκθέματα του μουσείου μένοντας με της καλύτερες εντυπώσεις μαθαίνοντας πράγματα για την ιστορία της Μπαμπίνης  έναν από τους  γηραιότερους του χωριού μας Θανάση Μπενέκο
διαβαστε περισσοτερα

Εργατική Πρωτομαγιά.Γράφει: Ο Απόστολος Κομπλίτσης Ο ''ΑΚΑΡΝΑΝΑΣ''

Εργατική Πρωτομαγιά

Και ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον αν η Πρωτομαγιά
διαβαστε περισσοτερα

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα(ο πρώτος εορτασμός)

Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα.
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................