Θύμησες:Μπαμπινιώτες με ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ

Του Χρήστου Β.Μασαλή
Θα θελα να κάνω μια αναφορά, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι Στους φουστανελάδες που κυκλοφορούσαν παραδοσιακά ντυμένοι στο χωριό μας μέχρι το έτος 1952
Λίγα Λόγια για τη Φουστανέλα
Η φουστανέλαήταν παραδοσιακό ένδυμα των αντρών, των ποιμενικών κυρίως ομάδων, στα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια κοντή πολύπτυχη λευκή φούστα. Κατασκευάζεται από πολλά ορθογώνια τρίγωνα τεμάχια υφάσματος, που ράβονται μεταξύ τους ίσιο με λοξό και μετά σουρώνονται στη μέση. Τις πιό πολλές φορές η φουστανέλα κατασκευάζεται σε δύο ξεχωριστά τμήματα και δένει στη μέση δεξιά και αριστερά. Το γεγονός ότι οι παλίοτερες φουστανέλες είχαν κορμί, ήταν λιγότερο πτυχωτές και μακριές ως τη μέση της γάμπας, κάνει πιο πιθανή την προέλευσή της από το πουκάμισο.Το ρούχο χρησιμοποιήθηκε από τους Αρβανίτες, και ιδίως του τόσκηδες, πολλοί από τους οποίους πολέμησαν υπέρ της Επανάστασης του 1821, και στη συνέχεια υιοθετήθηκε ως η επίσημη ελληνική ενδυμασία.Μέχρι την δεκαετία του 1890 φοριόταν…
διαβαστε περισσοτερα

Kidiesnews.gr. To καινοτόμο site στον χώρο της ενημέρωσης που σκοπός του είναι να καλύψει πένθιμα γεγονότα.!!!

Το Kidiesnews.gr είναι ένα καινοτόμο site στον χώρο της ενημέρωσης που σκοπός του είναι να καλύψει πένθιμα γεγονότα.
Δείτε εδώ
διαβαστε περισσοτερα

Δήλωση Παπαναστασίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Με αφορμή την 43η επέτειο του 
Πολυτεχνείου ο Δήμαρχος 
Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου έκανε
 την ακόλουθη δήλωση
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ορόσημο στους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία και ελευθερία. Δυστυχώς, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα παραμένουν ακόμη και σήμερα ζητούμενο, γεγονός που καθιστά την επέτειο πιο επίκαιρη από ποτέ. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να τιμούμε την ιστορία μας αλλά και ότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε , ώστε η πατρίδα μας να αποκτήσει ξανά την θέση της μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Σήμερα, σαράντα τρία χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο είναι σημείο αναφοράς, βαθιάς περισυλλογής αλλά και μεγάλης έμπνευσης. Καθήκον όλων να μην ξεχάσουμε ποτέ.
διαβαστε περισσοτερα

Απ. Κατσιφάρας: Τιμή στους ήρωες του Πολυτεχνείου, τιμή και στους πολίτες που σήμερα μάχονται καθημερινά

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973:


«Πριν από 43 χρόνια οι ήρωες του Πολυτεχνείου μας έδειξαν το δρόμο για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, πάλεψαν σε πολύ δύσκολους καιρούς, για ιδεώδη και αξίες, όπως η Ελευθερία Έκφρασης, η Ισονομία, η Παιδεία και η Αξιοπρεπής Διαβίωση. Μηνύματα που στη σημερινή εποχή είναι τόσο διαχρονικά όσο τότε.
Σήμερα που οι πολίτες μας υποφέρουν από την κρίση, την ανεργία, τη φτώχεια και μάχονται για την καθημερινότητά τους, για ένα καλύτερο αύριο, για να μπορούν τα παιδιά τους ελεύθερα να ζήσουν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Η εξέγερση τότε των φοιτητών του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη 1973 γκρέμισε ένα τυραννικό καθεστώς και έθεσε τις βάσεις για να χτιστεί η Δημοκρατία. Το δίδαγμα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» που μας άφησαν από τότε παρακαταθήκη, παραμένει και σήμερα ζωντανό.
Όλοι μας πρέπει να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο για εμάς τους ίδιους, για…
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................