ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΗ: ΚΑΛΗ ΛΑΜΠΡΗ 2021

«Δεξιόθεν τοῦ ἱερέως ἐκάθητο ὁ μπαρμπα-Μηλιός, προεστὼς ἅμα καὶ πρόθυμος θεράπων τῆς κοινότητος, ἠξεύρων νὰ ψήνῃ ὡς οὐδεὶς ἄλλος τὸ ἀρνί, λιανίζων μεθοδικώτατα δι᾽ ὅλους, καὶ τρώγων ἅμα καὶ προπίνων.Εἰς τὰς προπόσεις μάλιστα δὲν εἶχεν ἐφάμιλλον. Μετὰ τὴν σύντομον καὶ τυπικὴν τοῦ ἱερέως πρόποσιν, ἐγερθεὶς ὁ μπαρμπα-Μηλιός, κρατῶν τὴν τσότραν τὴν ἑπταόκαδον, ἤρχισε νὰ χαιρετίζῃ τοὺς πάντας καὶ ἕνα ἕκαστον ὡς ἑξῆς·―  Χριστὸς Ἀνέστη! ἀληθινὸς ὁ Κύριος! Ζῇ καὶ βασιλεύει εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας!Εἶτα μετὰ τὸ προοίμιον, εἰσῆλθεν εἰς τὴν οὐσίαν·―  Γειά μας! καλὴ γειά! διάφορο! καλὴ καρδιά! Παπά μ᾽, νὰ χαίρεσαι τὸ πετραχήλι σ᾽! Παπαδιά, νὰ χαίρεσαι τὸν παπά σ᾽ καὶ τὰ παιδάκια σ᾽! Ξάδερφε Θοδωρή! νὰ ζήσῃς, νὰ τς χαίρεσαι! Κουμπάρε Παναγιώτη! ὅπως ἔτρεξες μὲ τὸ λάδ᾽ νὰ τρέξῃς καὶ μὲ τὸ κλῆμα! Συμπεθέρα Κρατήρα! Νὰ χαίρεσαι, μ᾽ ἕναν καλὸν γαμπρό! Ἀνιψιὲ Γιώργη! Τίμια στέφανα! στὸ γάμο σας νὰ χαροῦμε. Κουμπάρα Κυπαρισσού! μὲ μιὰ καλὴ νύφη, νὰ ζήσῃς, νὰ χαρῇς! ἐβίβα ὅλοι! Τέ-περ-τε! Πάντα χαρούμενοι!…
διαβαστε περισσοτερα

Τι είναι ο κήπος των Ηρώων ; Τι θα λέγατε σε έναν επισκέπτη ;

Ο κήπος των Ηρώων αποτελεί ουσιαστικά ένα κοιμητήριο, ένα νεκροταφείο ξεχωριστό στην Ελλάδα, αφού τα χώματά του, φιλοξένησαν τα σώματα χιλιάδων, κατά τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, Ελεύθερων Πολιορκημένων που πολέμησαν μέχρις εσχάτων, κάποιοι μάλιστα μαρτύρησαν και τελικά ενταφιάστηκαν στον καθαγιασμένο από την αύρα των αμυνομένων χώρο.
 Το ιερό Ταφείο επομένως των Ελευθέρων Πολιορκημένων αποτελεί παράλληλα τη μοναδική περιφερειακή γλυπτοθήκη της χώρας μας, το μοναδικό ιστορικό πάρκο αναφορικά με την Ελληνική Επανάσταση. Στο πλάι της εισόδου του Κήπου βλέπουμε σε μια μαρμάρινη πλάκα να αναγράφεται σαν έτος ίδρυσής του το 1829. Πληροφορούμενος ο Ιωάννης Καποδίστριας πως στην περιοχή αυτή ήταν το στρατόπεδο και ταυτόχρονα το νεκροταφείο των πολιορκημένων, έδωσε την εντολή να αναγερθεί ένα μνημείο στο οποίο θα τοποθετούσαν αργότερα όλα τα διάσπαρτα οστά. Είχε προηγηθεί όχι μόνο η ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης από τους Τουρκοαιγυπτίους (μόνο τέσσερα οικήματα σώζονται σήμερα από…
διαβαστε περισσοτερα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΞΟΔΟΣ προς την ελευθερία - ΘΕΜΕΛΙΟ για την Ανεξαρτησία            Στον τάφο του κλεισμένο, το Μεσολόγγι                   σκέλεθρο, γυμνό, ξεσαρκωμένο                         δεν παραδίδει τα άρματα,                             δεν γέρνει το κεφάλι…Το Μεσολόγγι διδάσκει, εμπνέει, παραδειγματίζει και αφυπνίζει με την αιματοβαμμένη αλλά ηρωική έξοδο, κρατώντας την φλόγα της ελευθερίας ζωντανή.Ένα λεπτό σιγής και περισυλλογής για τον τόπο που με την θυσία του έβαλε τις ρίζες για να πάει μπροστά η πατρίδα μας.
διαβαστε περισσοτερα

Ο ΑΚΑΡΝΑΝΑΣ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

Ο Συμπατριώτης μας Απόστολος Κομπλίτσης πολυγραφότατος και πολυποίκιλος θεμάτων εκτός της περιοχής μας (Ξηρόμερο)που αρθρογραφεί σε site,blog , εφημερίδες ,άνοιξε τα φτερά του και στα νότια προάστια Αττικής αρθρογραφώντας σε site και περιοδικά της περιοχής (μόνιμης κατοικίας του) αγωνιζόμενος για καλύτερη ποιότητα ζωής.
διαβαστε περισσοτερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΤΑΚΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ -ΠΑΣΧΑ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΤο Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Αστακού, την δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε θεωρεί αναγκαία όσο ποτέ τη βοήθεια σε όσους πραγματικά τη χρειάζονται.Για αυτό λοιπόν, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, τηΜ. Δευτέρα26 Απριλίου και τη Μ. Τρίτη 27 Απριλίου από τις 10:00 π.μ.
διαβαστε περισσοτερα

Μεσολόγγι ~ Η γη της φλόγας... Βίντεο αφιέρωμα για την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου

διαβαστε περισσοτερα

Οι γυναίκες που έγραψαν ιστορία στην επανάσταση του 1821(Μεσολογγίτισσες «ελεύθερες πολιορκημένες»)

Στην Ελληνική Επανάσταση η γυναικεία συμμετοχή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποφασιστική. Αυτοί που συγκροτούν τη σιδερένια γροθιά της Επανάστασης είναι οι άνδρες. Όμως, η σποραδική έστω παρουσία των γυναικών σε κρίσιμες περιόδους πολέμου είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων του γυναικείου φύλου, το οποίο έτσι ενέγραψε στο κεφάλαιο των δικαιωμάτων του μια μακροπρόθεσμη υποθήκη.
Όσες γυναίκες ξεχώρισαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 επέβαλαν άτυπα την ισοτιμία των φύλων στα πεδία των μαχών. Με το απαράμιλλο θάρρος τους, την αξιοθαύμαστη γενναιότητα, τις περιπέτειες και τις θυσίες τους αποτελούν αξεπέραστα σύμβολα δυναμισμού και πατριωτισμού που συνεχίζουν να εμπνέουν σε εθνικά κρίσιμες περιόδους.  Μεσολογγίτισσες
Αξιοθαύμαστο θάρρος έδειξαν και οι Μεσολογγίτισσες «ελεύθερες πολιορκημένες», οι οποίες σε όλη τη διάρκεια της μακράς πολιορκίας του προπυργίου της δυτικής Ελλάδας βοήθησαν με κάθε τρόπο στην άμυνα: μεταφορά υλικών για τα οχυρωματικά έργα, περίθαλψη των ασθενών και τραυματιών.
Φιλέλ…
διαβαστε περισσοτερα

Κυριακή των Βαΐων ...έθιμο του Ξηρομέρου.

foto:ΑρχείουΑπό το Σάββατο του Λαζάρου στο Ξηρόμερο όλες οι νύφες, δηλ. αυτές που παντρεύτηκαν στο διάστημα ενός χρόνου από τούτη τη μέρα, ετοίμαζαν τα βάγια.
Ένα παλιό έθιμο του Ξηρομέρου.
Σε μια κόφα έβαζαν λουλούδια, κλαράκια δάφνης, ρύζι ,αμύγδαλα και κουφέτα.
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................