Η Γιορτή της τσιγαρίδας στην Κατούνα

Η ιστορία της διαχείρισης και συντήρησης του κρέατος και ειδικά του χοιρινού, πάει πολλά - πολλά χρόνια πίσω.
Τα παλιότερα χρόνια και μέχρι περίπου τα τέλη της δεκαετίας του ᾿50, δεν υπήρχε επαρχιακό σπίτι, που να μην  εκτρέφει ένα τουλάχιστον γουρούνι, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας.
Η έλλειψη μέσων ψύξης και συντήρησης, της μεγάλης ποσότητας κρέατος που είχαν να διαχειριστούν, οδήγησε τους ανθρώπους στο να επινοήσουν τρόπους και τεχνικές, που θα τους επιμήκυναν το χρόνο διατήρησης του κρέατος.
Έτσι οι άνθρωποι και με το πέρασμα των χρόνων έκαναν την ανάγκη  ... έθιμο και στη συνέχεια γιορτή.
Το έθιμο αυτό, λέγεται της «γουρουνοχαράς ή γρουνουχαράς» και καθιερώθηκε να γίνεται, ανάλογα τον τόπο, λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

διαβαστε περισσοτερα

Ιόνια Οδός: Θέμα ημερών η λειτουργία του Κουβαρά-Αμφιλοχία

Από τις αρχές καλοκαιριού οι φήμες για την πρώτη παράδοση τμήματος στην Ιόνια Οδό, φουντώνουν και σβήνουν, ενθουσιάζουν και απογοητεύουν. Τον Αύγουστο μάλιστα είχε γίνει ένας μικρός μύθος για την παράδοση του πρώτου τμήματος.
διαβαστε περισσοτερα

Ευχές του Πολιτιστικού Συλλόγου Παπαδαταίων Ξηρομέρου ''Άγιος Νικόλαος''

διαβαστε περισσοτερα

Ευχές από το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ)

διαβαστε περισσοτερα

Έθιμα των Χριστουγέννων!

XΡΙΣΤΟΣ  ΓΕΝΝΑΤΑΙ, ΧΑΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας
Nα ’μουν του   στάβλου έν’ άχυρο, ένα φτωχό κομμάτι Την ώρα π’ άνοιγε ο Χριστός στον ήλιο του το μάτι. Να δω την πρώτη του ματιά και το χαμόγελό του Το στέμμα των ακτίνων του γύρω στο μέτωπό του… Κ. Παλαμάς
        Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι ησημαντικότερη από τις ακίνητες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τη μέρα αυτή οι χριστιανοί γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού.     Την παραμονή των Χριστουγέννων ανοίγει ο κύκλος  των εθίμων του δωδεκαημέρου που κλείνει τα Θεοφάνεια. Θα αναφέρουμε τα πιο σημαντικά:
Τα κάλαντα    Προάγγελοι των Χριστουγέννων είναι τα παιδιά που τραγουδούν τα  κάλαντα: Καλήν ημέραν άρχοντες,  αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη θεία Γέννηση  να πω στ’ αρχοντικό σας. Χριστός γεννάται σήμερον   εν Βηθλεέμ
διαβαστε περισσοτερα

Πάνω από 173 εκατ. ευρώ σε έργα στην Αιτωλοακαρνανία – Εγκρίθηκαν ΟΧΕ Μεσολογγίου – Αιτωλικού και νέα Κέντρα Κοινότητας - Στις προτεραιότητες Λύκειο Θέρμου, Σελίβειο Γηροκομείο, Κουβαράς – Φυτείες

Πάνω από 173 εκατομμύρια ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που υλοποιούνται ή χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της ΠΔΕ.
διαβαστε περισσοτερα

Ευχές από τη συντακτική ομάδα του Μπαμπίνη ΙΝ

Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία, Όνειρα, Χαμόγελα, Δημιουργικότητα, Επιτυχίες… είναι μερικές μόνο από τις ευχές μας για τα φετινά Χριστούγεννα και τη νέα Χρονιά που πλησιάζει. Χρόνια Πολλά με Υγεία και Χαρά!

Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.
Σας ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας!!!!
διαβαστε περισσοτερα

Θύμησες:''Στό Αλώνι '' 1940

Ευχαριστούμε πολύ για άλλοι μια φορά τον Βασίλη Αθανασίου για υπέροχο φωτογραφικό υλικό ( μνήμες από τη Μπαμπίνη) .(foto)Μαριάνθη Κατσαράκη-Αθανασίου , μαζί Χαρίκλεια Κατερινόπουλου(Η Χαρίκλεια Κατερινόπουλου είναι πρώτη ξαδέρφη του Δάσκαλου.Την αδερφή της Μαρία την βάφτισε  Βασίλειος Κατσαράκης) και πιό πίσω ο Πίπης Κολώνιας Σημείωση:O Βασίλης και οι οικογένειά του ετοιμάζουν  υλικό ( είδη οικιακής χρήσης από την οικογένεια Κατσαράκη)για το λαογραφικό μουσείο της Μπαμπίνης,όπως θα δείτε στις παρακάτω foto.Νταβάδες από το 1915 με τα αρχικά Β.Κ(Βασίλειος Κατσαράκης)


διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................