Γυναίκες «πλύστρες» στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας… Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη]]

Εικόνα:  https://www.arcadiaportal.gr/news/«Της αλισίβας και του μαύρου καζανιού οι καπνοί.Τα υδραγωγεία ξεκινάν  απ’ τη  σπονδυλική μου  στήλη»


Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη

email: agelimaria@yahoo.gr


 «Στη θέα μιας απλωμένης μπουγάδας αντικρίζω την πατρίδα μου, το πατρικό μου σπίτι, τα παιδικά μου χρόνια, τη θαλπωρή που μπορεί να δώσει ένας άνθρωπος σε έναν άλλον.Απλωμένα ρούχα σημαίνει ειρήνη, φροντίδα, τρυφερότητα…». (Μπάμπης  Πυλαρινός, Αθήνα, Νοέμβριος 2009).......  Το πλύσιμο των ρούχων ήταν μια κατεξοχήν γυναικεία εργασία. Από την εποχή του Ομήρου, οι γυναίκες, ακόμη και οι βασιλοπούλες, αναλάμβαναν αυτή την επίπονη εργασία. Ο Οδυσσέας στο νησί των Φαιάκων είδε «βασιλοπούλες πλένανε τα ρούχα τους λευκαίνανε»:
διαβαστε περισσοτερα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Ο ερημίτης, 11 χρόνια μόνος στα βουνά | Η ζωή μακριά από την κοινωνία(ΒΊΝΤΕΟ)

Επιστροφή στη φύση: Η απόφαση του ερημίτη. Ο Μάρκος είναι ένας ερημίτης που ζει στα βουνά εδώ και 11 χρόνια. Όταν ήταν νεότερος, ο Μάρκος ένιωθε ότι η ζωή του δεν είχε κατεύθυνση και δεν καταλάβαινε πλήρως το πραγματικό νόημα της ύπαρξής του. Αποφάσισε να ψάξει για κάτι που θα έδινε νόημα στη ζωή του.
διαβαστε περισσοτερα

Αμφιλοχία- Έκθεση τοπικών προϊόντων

Έκθεση τοπικών προϊόντωνΜεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2023 11:00 – 15:00 Στην Κεντρική Πλατεία Αμφιλοχίας Ελάτε να γνωρίσετε όσα παράγει ο τόπος μας! Διοργάνωση: Δήμος Αμφιλοχίας – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
ΠΗΓΗ: facebook Δήμος Αμφιλοχίας
διαβαστε περισσοτερα
7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

https://www.dimosxiromerou.gr/nea
Ημερομηνία 7.4.2023 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η 7η Απριλίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και τιμάται σε όλο τον κόσμο. Η σημερινή ημέρα συμπίπτει με την ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αριθμεί 75 χρόνια προσφοράς. Το 1948, χώρες του κόσμου ενώθηκαν και ίδρυσαν τον ΠΟΥ για να προωθήσουν την υγεία, να διατηρήσουν τον κόσμο ασφαλή και να υπηρετήσουν τους ευάλωτους – ώστε όλοι, παντού να μπορούν να επιτύχουν. Στα 75 χρόνια ζωής του, έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Με αφορμή τη φετινή επέτειο από την ίδρυσή του, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο ΠΟΥ καλεί σε δράση για την αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων του σήμερα και του αύριο.  Παρουσιάζοντας την ιστορία του και γεγονότα - σταθμούς, επαναπροσδιορίζει τους στόχους που δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα και θέτει νέους για το μέλλον. Στους επτά διαχρονικούς σκοπούς του ΠΟΥ, προ…
διαβαστε περισσοτερα

Το Πράσινο & Μωβ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Δικαίωμα στην Yγεία

Δελτίο Τύπου, 7.4.2023 Το Πράσινο & Μωβ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Δικαίωμα στην Yγεία
Το Πράσινο και Μωβ χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρας Υγείας, και αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο το φετινό θέμα του εορτασμού: «Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο και πιο υγιή κόσμο».

Το Πράσινο & Μωβ θεωρεί ακριβώς την υγεία κοινό αγαθό, με δικαίωμα όλων για ίση πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πολιτών. Προωθούμε αντίληψη για ενιαία υγεία ανθρώπων, ζώων και οικοσυστημάτων, ώστε να προλάβουμε επόμενες πανδημίες. Δίνουμε προτεραιότητα στην πρόληψη, με παρεμβάσεις σε όλα όσα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας. Με ιδιαίτερο βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, προτείνουμε ως προτεραιότητες επενδύσεων την ενημέρωση της κοινωνίας, καθώς και την ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και οικονομικούς πόρους όπου χρειάζεται.


Θεωρούμε επίσης την υπερκατανάλωση φαρμάκων, όπως και τις επιθετικές εμπορικές πρακτικές που την προωθούν, απειλή για τη δημόσι…
διαβαστε περισσοτερα

Συνάντηση του Θανάση Παπαθανάση με τον Γενικό Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνο Παπαθανασίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση του Θανάση Παπαθανάση με τον Γενικό Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνο Παπαθανασίου.
7.4.2023
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνο Παπαθανασίου, είχε ο τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, κ. Θανάσης Παπαθανάσης.
Ακολουθεί δήλωση του κ.Παπαθανάση αναφορικά με την επίσκεψή του στον Γενικό Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής:
«Με τον Γενικό Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνο Παπαθανασίου πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με θέματα σωφρονιστικής πολιτικής, ενημερώθηκε για τα ζητήματα χαρτοφυλακίου του που απασχολούν την Αιτωλοακαρνανία και συζητήσαμε για τις κύριες δράσεις πού θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, βασισμένες στο τρίπτυχο Ασφάλεια – Υγεία – Εκπαίδευση.
Κοινός μας στόχος, η κοινωνική ασφάλεια με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». 
#ΑνεβάζουμετηνΑιτωλοακαρνανία_Ψηλά!

διαβαστε περισσοτερα

Δυναμική περιοδεία του Σταύρου Καραγκούνη στη Βόνιτσα

Την πόλη της Βόνιτσας επισκέφθηκε την Τετάρτη (5/4) ο υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κ. Σταύρος Καραγκούνης.
διαβαστε περισσοτερα

Παρατείνεται μέχρι 31/12/23 η παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων έπειτα από αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Βασιλόπουλου

Την παράταση  του χρονικού διαστήματος παραχώρησης χρήσης αγροτικών ακινήτων σε αγρότες και ανέργους(άρθρο 44)  μέχρι 31-12-2023 προβλέπει ο Ν.5035 ΦΕΚ Α /76/28-3-2023 που ψηφίστηκε στη Βουλή. Ο νόμος με τίτλο "Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης"  περιλαμβάνει ακόμα  διατάξεις  για το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο ενισχύσεων που χορηγούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τις δηλώσεις στοιχείων για τον ελαιοκομικό τομέα και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.Πρόκειται για αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου με επιστολή που εστάλη στις 16 Μαρτίου 2023  και που έκανε αποδεκτό το υπουργείο προκειμένου να καλλιεργήσουν απρόσκοπτα οι δικαιούχοι αγρότες – κτηνοτρόφοι  και τη νέα χρονιά. Στην επιστολή γίνονταν αναφορά …
διαβαστε περισσοτερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ-ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΡΥΦΟΥ

ΠΗΓΗ: Σελίδα facebook Δημάρχου Ακτίου Βόνιτσας Γιώργου ΑποστολάκηΟ Δήμος Ακτίου Βόνιτσας έχοντας ως γνώμονα την ανάπτυξη και μεταμόρφωση όλων των χωριών του μικρών και μεγάλων προχωράει στην ανάπλαση της Κεντρικής Οδού Τ.Κ. Τρυφου μέσω της χρηματοδότησης που λαμβάνει από τα πάρκα αιολικής ενέργειας και από τον Δήμο και τα αξιοποιεί για υλοποίηση έργων . Η εκτέλεση των εργασιών βασίζεται στην ανάπλαση της Δημοτικής οδού του χωριού .
διαβαστε περισσοτερα

Σπήλιος Λιβανός σε μια ακόμη εντυπωσιακή προεκλογική συγκέντρωση: “Στις εκλογές της 21ης Μαϊου ψηφίζουμε την κυβέρνηση που θέλουμε και τον πρωθυπουργό που εμπιστευόμαστε. Εκλέγουμε τους βουλευτές που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να αλλάξουν την παραγωγική και οικονομική πορεία του νομού μας”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                 Αθήνα 07/04/2023Σπήλιος Λιβανός σε μια ακόμη εντυπωσιακή προεκλογική συγκέντρωση: “Στις εκλογές της 21ης Μαϊου ψηφίζουμε την κυβέρνηση που θέλουμε και τον πρωθυπουργό που εμπιστευόμαστε. Εκλέγουμε τους βουλευτές που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να αλλάξουν την παραγωγική και οικονομική πορεία του νομού μας”Το οραματικό του έργο για την γεωργική & κτηνοτροφική ανάπτυξη της Αιτ/ας, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαραίτητων έργων αγροτικών υποδομών που εντάχθηκαν στο εμβληματικό πρόγραμμα ΥΔΩΡ2.0 για το αρδευτικό δίκτυο της πεδιάδας Αγρινίου παρουσίασε χθες ο π. Υπουργός Σπήλιος Λιβανός σε μια ακόμη εντυπωσιακή πολιτική συγκέντρωση στα Ρουσσέϊκα Αγρινίου!
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................