Ενεργοποιήθηκαν τα εμβολιαστικά Κέντρα Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία εκτός της Κατούνας

Από: katounanewsΑπό πληροφορίες του katouna news παλιότερα καταλάβαμε πως το Κ.Υ. Κατούνας δεν θα είναι εμβολιαστικό κέντρο και είχαμε αναφερθεί πάνω σε αυτή την εξαίρεση και απάντηση δεν πήραμε από κανέναν.
Αυτές τις μέρες μάθαμε πως τα ΚΥ Αμφιλοχίας, Μύτικα, Αστακού, Βόνιτσας, Χαλκιόπουλοι ξεκίνησαν σαν γραμμές εμβολιασμών και δυστυχώς της Κατούνας είναι απέξω. Μόλις στο 7% του τοπικού πληθυσμού έχουν φθάσει οι εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία. Ποσοστό, που δυστυχώς όμως φέρνει την Αιτωλοακαρνανία στην τελευταία θέση μεταξύ των 74 Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας. Και όλα αυτά διότι η Αιτωλοακαρνανία έχει ελάχιστες εμβολιαστικές γραμμές παρόλα αυτά το Κ.Υ. Κατούνας μένει εκτός προγράμματος με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις κυρίως των μεγαλυτέρων από την Ενότητα Μεδεώνος την καρδιά του Ξηρομέρου, να γίνεται με μεγάλη δυσκολία και μακριά.
Το ΚΥ Κατούνας έχει και δεύτερο οίκημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εμβολιαστικό κέντρο αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανένας από τους φορείς, έστω για εν…
διαβαστε περισσοτερα

Έφυγε από τη ζωή η Μαριάνθη Κατσαράκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών η Μαριάνθη Κατσαράκη η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί σε κλειστό κύκλο λόγω των περιοριστικών μέτρωνπου ισχύουν για covid τη Δευτέρα 5 Απριλίου και ώρα 12:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμωνα Μεσολογγίου.
Η Μαριάνθη Κατσαράκη τελευταία της ιστορικής οικογένειας Κατσαράκη κόρη του ιατρού Βασιλείου Κατσαράκη γεννήθηκε στη Μπαμπίνη το 1924. Παντρεύτηκε στο Μεσολόγγι τον Λεωνίδα Αθανασίου και απέκτησαν τρία παιδιά τον Βασίλη,τον Νίκο και την Αθανασία(Σούλα).Η εκλιπούσα αν και μακριά από το χωριό πάντα είχε στην καρδιά της τη Μπαμπίνη και σε κάθε της ευκαιρία ρωτούσε για τους συγχωριανούς της και ήθελε να μαθαίνει νέα για το χωριό που τόσο αγάπησε .Τελευταία της επίσκεψη ήταν το 2014 όταν ο Δήμος Αστακού σήμερα Ξηρομέρου και επί Δημαρχίας Πυθαγόρα Σαμαρά έδωσε το όνομα του πατέρα της ιατρό Βασίλειο Κατσαράκη ως ένδειξη τιμής για το έργο, την προσφορά, την προσωπικότητα και την δεδηλωμένη αγάπη του για την Μπαμπίνη σε κεντρικό δρόμο του χωριού.  Ονοματοδοσία κ…
διαβαστε περισσοτερα

ΚΚΕ_ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ_77 χρόνια από την εκτέλεση των 120

Τομεακή Οργάνωση ΑιτωλοακαρνανίαςΙ. Σταΐκου 2 ,30100  ΑΓΡΙΝΙΟ,
τηλ. :2641057875, fax :2641026654,e-mail : kke_ne_aitnias@yahoo.grΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Για τον Απρίλη του 1944, για τους 120 εκτελεσμένους»Τότε έτυχε να είναι και Μ. Παρασκευή, στις 14 του Απρίλη του 1944.Από τότε μέχρι τα σήμερα, όλα αυτά τα 77 χρόνια, ότι μέρα και αν είναι η 14η του ΑΠΡΙΛΗ, για το Αγρίνιο και κάθε έντιμο πατριώτη είναι, μέρα μνήμης, τιμής και δέσμευσης.
Η Κομματική Οργάνωσης Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ γνωστοποιούν ότι σύντομα θα ανακοινώσουν εκδηλώσεις και δράσεις που θα κορυφωθούν στις 14 Απρίλη 2021.Γνωρίζουμε καλά ότι 117 εκτελεσμένοι στην Αγία Τριάδα και οι 3 κρεμασμένοι στην κεντρική πλατεία από του φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, έχουν αφήσει βαριά κληρονομιά.Οι 120 δολοφονημένοι ΕΑΜίτες, κομμουνιστές, αγωνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πόλης και της χώρας, για μας δεν είναι κάτω από το χώμα, αλλά ψηλά στις σημαίες μας, τις καρδι…
διαβαστε περισσοτερα

Φ. Ζαΐμης: «Ο εκσυγχρονισμός και η καινοτομία το αναπτυξιακό σχέδιο της ΠΔΕ» - Κρίσιμα συμπεράσματα στην ημερίδα για τη 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Οδεύοντας προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και με ορατές τις προκλήσεις για τη χώρα μας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία και την έρευνα μέσα από δράσεις, προγράμματα και έργα. Στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσε διαδικτυακή ημερίδα σε συνεργασία με το Europe Direct Πάτρας, με το επίκαιρο θέμα η Επιχειρηματικότητα προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Συμμετείχαν φορείς, επιχειρηματίες από την   Ελλάδα  και το  εξωτερικό που αντάλλαξαν εμπειρίες για καλές πρακτικές και κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, τα θετικά αποτελέσματα που θα επιφέρει στην οικονομία  και τις προοπτικές που επιφέρει η πράσινη και ψηφιακή εποχή.
Την εκδήλωση διοργάνωσε και συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής & μέλος της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας της CPMR Φωκίων Ζαΐμης την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021. «Η Περιφέρεια Δυτ…
διαβαστε περισσοτερα

ΝΕΦΕΛΕΣ του Αριστοφάνη (απόδοση: Γ.Σουρής και Α. Μπιτσώρης)

Απόσπασμα από την πρώτη πράξη της κωμωδίας του Αριστοφάνη  ¨ΝΕΦΕΛΕΣ¨ από το βιβλίο μου ¨Ο Αριστοφάνης με …. άλλα λόγια¨που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ  όπου με τον δικό μου τρόπο αποδίδω έμμετρα τις κωμωδίες του αρχαίου σατιρικού ποιητή, Νεφέλες, Λυσιστράτη και Πλούτος.
 Βέβαια τις Νεφέλες, το 1900, τις είχε αποδώσει έμμετρα ο μεγάλος εθνικός σατιρικός μας ποιητής Γιώργος Σουρής,ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο «Νέος Αριστοφάνης»,  προτάθηκε μάλιστα το 1906 για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.  Παρακάτω παραθέτω και τη δική του απόδοση στους ίδιους στίχους.Ελπίζω, σ’ αυτή τη σύγκριση, να πέσω ¨στα μαλακά¨ γιατί έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τη μετάφραση των Νεφελών από τον  Γ. Σουρή, και οι ειδικοί λένε ότι κάποτε οι μεταφράσεις παλιώνουν. Στην πορεία των χρόνων κάποιες λέξεις παύουν να χρησιμοποιούνται, κάποιες εκφράσεις υποχωρούν, κάποιοι ιδιωματισμοί δε συγκινούν τις νεότερες γενιές. Γενικά η γλώσσα εξελίσσεται, κι εγώ προσπάθησα να γράψω στη σημερινή ¨διάλεκτο¨.…
διαβαστε περισσοτερα

H  αγκλίτσα, εργαλείο και σύμβολο του τσοπάνη… 

Εικόνα: ο τσοπάνης Σπύρος Μπαρμπαρούσης από τη Μπαμπίνη Ξηρομέρου.«Ο γραμματικός την πένα του, ο γεωργός τ’ αλέτρι του, ο παπάς το πετραχήλι του       κι ο τσοπάνος την γκλίτσα του!»   Δ. Λουκόπουλος.
Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέληe-mail: agelimaria@yahoo.gr
Η αγκλίτσα  ήταν το απαραίτητο εργαλείο του τσοπάνη, ο καθημερινός του σύντροφος και συνοδοιπόρος. Σ’ αυτή στηριζόταν όλη τη μέρα καθώς γύριζε και βοσκούσε τα ζώα του. Ακουμπούσε πάνω της, επιτηρούσε τα ζωντανά και συλλογιόταν τις φροντίδες για τα μαντριά, για τα λιβάδια κ.ά.
Η λέξη αγκλίτσα  προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη αγκύλος. Με τη νεότερη υποκοριστική κατάληξη -ιτσαέγινε αγκυλίτσα και με συγκοπή αγκλίτσα. Τελικά και γκλίτσα και κλίτσα.Μια γκλίτσα αποτελείται από δυο τμήματα. Το ίσιο ραβδί, το «αγκλιτσόξυλο» ή «γκλιτσόξυλο», όπως λέγεται στο Ξηρόμερο, και τη χειρολαβή της με το κυκλικό σχήμα, το «κεφάλι γκλίτσας».Η γκλίτσα είναι  ένα ταπεινό εργαλείο με πολλαπλές χρήσεις:
διαβαστε περισσοτερα

Καλημέρα από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου (επίσκεψη πελαργών στο χωριό μας)

Πριν λίγες ημέρες είχαμε γράψει για την επίσκεψη πελαργών στο χωριό μας τους είχε εντοπίσει  φίλος αναγνώστης προς αναζήτηση τροφής στη περιοχή  φτελίδια . Σήμερα βλέπουμε αυτά τα όμορφα πουλιά (φωτο) έτοιμα να γεμίσουν με φωλιές στύλους της ΔΕΗ.
Καλώς μας ήρθαν πάλι η πελαργοί στο χωριό μας. 
Την επίσκεψη των πελαργώναπαθανάτισε με τον φωτογραφικό φίλος αναγνώστης. 








διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................