Περιβαλλοντική δράση στο Αρχοντοχώρι. Υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα δράσεων στα όρια του τόπου μας.

Πηγή:Facebook.Του Γιώργου Μασσαλή.
Στα όρια του Δήμου μας υπάρχουν κάμποσοι περιβαλλοντικοί σύλλογοι και πραγματικά περιμένω, περιμένουμε να δούμε ενεργή δραστηριότητα για την καταπολέμηση του απέραντου σκουπιδαριού που δημιουργείται από κατά τα άλλα (ευτυχώς λίγους) ευυπόληπτους συμπολίτες, που εναποθέτουν όπου βρούνε τα θεωρούμενα κατά αυτούς σκουπίδια!!
Σήμερα ένιωσα ιδιαίτερη χαρά όταν πηγαίνοντας προς την Δημοτική Ενότητα Αλυζίας, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αρχοντοχωρίου "Η ΖΑΒΙΤΣΑ" έκανε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην είσοδο του χωριού, αφού περιέφραξε έναν χώρο που εναπόθεταν σκουπίδια όποιοι ήθελαν και φύτεψε πολλά δενδράκια, δημιουργώντας έναν πραγματικά καλαίσθητο χώρο που στο άμεσο μέλλον θα είναι ποιο εμφανής! Πολλά συγχαρητήρια κατά αρχή, γιατί τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν στο να διατηρούμε το περιβάλλον που ζούμε καθαρό, δίνουμε το παράδειγμα να αφήνουμε στους κάδους τα απορρίμματα, δίνουμε έμφαση στο να μην εναποθέτουμε ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια μας! Ελπίζω και …
διαβαστε περισσοτερα

Το υφαντό σακούλι του τσοπάνη και του αγρότη…

Εικόνα: υφαντό σακούλι καθημερινής χρήσης. Φωτο: Μ. ΑγγέληΓράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη Σακούλι: Αντικείμενο καθημερινής χρήσης για αγρότες και κτηνοτρόφους. Είναι μικρός σάκος από μάλλινο ύφασμα σε διάφορα χρώματα, συνήθως μαύρο και κόκκινο. Κρεμιέται από πλεχτό σχοινί που στερεώνεται στα δυο άκρα του στομίου και ονομάζεται σακουλόσκοινο, «σακλόσκοινο» στο ξηρομερίτικο ιδίωμα. Μέσα στο σακούλι μετέφεραν  οι τσοπάνηδες και oι αγρότες το ψωμί και τα λιτά τρόφιμα, τυρί, ντομάτες, κρεμμύδια κ.ά. Οι τσοπάνηδες επιπλέον μετέφεραν τον τυρολόγο1με το τυρί, τα πρυοβολικά2για το άναμμα φωτιάς, την καπνοσακούλα για κάπνισμα, το σουγιά, ένα μικρό χατζάρι, εργαλεία για πελέκημα ξύλων κ.ά. Διατηρώ στη μνήμη μου το σακούλι του τσοπάνη πατέρα κάποια καλοκαίρια. Τότε που το κατέβαζε από τον ώμο του, όταν επέστρεφε από τη βόσκηση, και έβγαζε από μέσα μερικά σύκα ή αχλάδια, «απίδια». Ήταν  ευχάριστη έκπληξη για μας τα παιδιά …
Η ύφανση του υφάσματος για την κατασκευή των σακουλιών γινόταν στον αργαλειό από τις…
διαβαστε περισσοτερα

Κατατέθηκε από το Δήμο Ξηρομέρου, η πρόταση για ένταξη στην δράση του Αντώνης Τρίτσης, που αφορά τη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής με θέμα την Επανάσταση του 1821.

https://www.dimosxiromerou.gr/neaΑστακός 18.4.2021ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.Κατατέθηκε από το Δήμο Ξηρομέρου, η πρόταση για ένταξη στην δράση του Αντώνης Τρίτσης, που αφορά τη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής με θέμα την Επανάσταση του 1821 με τίτλο: ''Οι Δρόμοι της Επανάστασης και ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου του Δήμου Ξηρομέρου''.
Η Πρόσκληση ΑΤ14 έχει τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» και προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.Μέσω αυτής καλούνται οι Δήμοι όλης της χώρας να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης, προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός». Κατά τη διαμόρφωση της Πρόσκλησης υπήρξε στενή συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».Η πράξη αφορά στη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης με καθαρά πολιτιστικό και τουριστικό περιεχόμενο, η οποία θα είναι προσβάσιμη από όλες τις φορητές συσκευές και υπολογιστές.Ιδ…
διαβαστε περισσοτερα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-Πεζοπορία στη ορεινή Τριχωνίδα.

Η Ορεινή Τριχωνίδα με τα πανέμορφα χωριά της και τη φυσική ομορφιά της είναι ένας ιδανικός και ευχάριστος προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας στη φύση .Βλέπουμε εικόνες που αναδεικνύουν τον πλούτο του τόπου μας.( όπως αναφέρει στο παρακάτω βίντεο ο φίλος μας  Χαράλαμπος Καραπάνος)Μια διαδρομή στη μαγευτική φύση ανάμεσα Αγρίνιο και Καρπενήσι που προτρέπει τους αναγνώστες μας να γνωρίσουν τη μαγεία της φύσης του Νομού μας.
Δείτε εικόνες -βίντεο










διαβαστε περισσοτερα

«Φρένο» στα σχέδια για Πάσχα στο χωριό:

iefimerida.gr «Φρένο» φαίνεται πως μπαίνει στα σχέδια για Πάσχα στο χωριό και μετακινήσεις με την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας της χώρας να είναι δραματική

Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται αντιμέτωπα με συνθήκες «πολέμου» καθώς, μεταξύ άλλων, δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Αυτό αφήνει μικρά περιθώρια συζήτησης σε ό,τι αφορά στην επαναπροσαρμογή των μέτρων ενόψει των εορτών.

Στόχος να ανοίξουμε «για τα καλά» μετά το Πάσχα
Συνέχεια iefimerida.gr
διαβαστε περισσοτερα

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ του ΔΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Να παρθεί πίσω η δίωξη των αγωνιζόμενων αγροτών

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣΜε βάση την  ανακοίνωση της  Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτ/νιας,που απαιτεί να παρθεί τώρα πίσω η δίωξη των αγωνιζόμενων αγροτών, το ΔΣ Ακτίου Βόνιτσας στη συνεδρίαση του, στις 13/4/2021 ψήφισε ομόφωνα μετά απο πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ακτίου – Βόνιτσας, το παρακάτω ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου Βόνιτσας στέκεται στο πλευρό  της μικρομεσαίας αγροτιάς και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της και ζητάει να παρθεί πίσω η δίωξη των αγωνιζόμενων αγροτών που συμμετείχαν  στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φτωχών αγροτών σε όλη τη χώρα το Φλεβάρη του 2019, που για μια ακόμα φορά βγήκαν αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα διεκδικώντας την επιβίωσή τους, το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να παραμένουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τη γη. Για να μπορούν να ζήσουν οι ίδιοι, οι οικογένειες και τα παιδιά τους μια ανθρώπινη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. 

Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών, όλων όσων …
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................