Το μήνυμα του Δημάρχου Ξηρομέρου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το μήνυμα του Δημάρχου Ξηρομέρου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

https://www.dimosxiromerou.gr/nea
Αστακός 27.10.2022 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα ιστορικής και συλλογικής μνήμης, που έχει σηματοδοτήσει ανεξίτηλα την ιστορία της Πατρίδας μας. Γιορτάζουμε το ηρωϊκό ΟΧΙ των Ελλήνων απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό και ταυτόχρονα γιορτάζουμε το μεγάλο ΝΑΙ στην υπεράσπιση των αξιών της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας μας ως Λαός και Έθνος. Η μεγάλη αυτή στιγμή του λαού μας, εξακολουθεί και σήμερα να μας εμπνέει και να μας δίνει δύναμη. Με το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 πάντα επίκαιρο, όλοι οι Έλληνες μαζί, ενωμένοι, με ομοψυχία, με πίστη και αισιοδοξία, συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να δουλεύουμε, για ένα μέλλον λαμπρό, ελπιδοφόρο, μα πάνω απ' όλα δημοκρατικό και ελεύθερο. Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ιωάννης Λ. Τριανταφυλλάκης
διαβαστε περισσοτερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ- Γράφει ο Χρυσικός Πέτρος

Ο λεπτομερής καθορισμός της Σημαίας μας έγινε κατά καιρούς με διάφορα Διατάγματα, όπως αυτό της 30 Ιουλίου 1828 (Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας) της 4/16 Απριλίου 1833 και 28 Αυγούστου 1858 (Βασιλεύς Όθων), 28 Δεκεμβρίου 1863 (Βασιλεύς Γεώργιος Α') κ.α. Ο πλέον πρόσφατος σχετικός Νόμος είναι ο υπ'αρ. 851 της 21 Δεκεμβρίου 1978, με τον οποίο σαφώς καθορίζονται το σχήμα και οι διαστάσεις του Σταυρού και το πλάτος των εννέα ταινιών (Λωρίδων).Βάσει του Νόμου αυτού έχουν καθοριστεί συνολικώς 8 μεγέθη Σημαιών και ισάριθμα ύψη κοντών, αναλόγως του προορισμού κάθε σημαίας (επί φρουρίων, δημοσίων και δημοτικών κτηρίων, πρεσβειών, κρατικών οχημάτων και οικιών). Έτσι, το μεν μέγεθος των σημαιών κυμαίνεται από 6,48 μ. επί 4,32 μ. μέχρι 0,27 επί 0,18 μ. και το ύψος των κοντών μεταξύ 12 μ. και 2,6 μ.Όταν η σημαία υψώνεται σε δημόσια κτήρια, στρατόπεδα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κλπ. ο κοντός φέρει στην κορυφή του λευκή σφαίρα και επ' αυτής Σταύρο. Αν η σημαία υψώνεται σε ιδιωτικά γραφεία,…
διαβαστε περισσοτερα

ΝΙΚΟΣ ΖΩΓΑΣ-ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟ 1940

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟ 1940 ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΖΗΤΩ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ 1940 ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
διαβαστε περισσοτερα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΑΚΗΣ: Η 28η_Οκτωβρίου αποτελεί σταθμό στην πορεία του Ελληνικού Έθνους και κατέχει περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης.

Η #Ελλάδα την ημέρα εκείνη έγινε η χώρα των μεγάλων πράξεων και των θαυμάτων. Δίδαξε με το παράδειγμα της πως ένας λαός μπορεί να κερδίσει την ελευθερία του με μοναδικό του όπλο την αδάμαστη θέληση του. Η Ελλάδα του σήμερα καλείτε να αξιοποιήσει τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες και να σφυρηλατήσει την εθνική ενότητα και ομοψυχία. Με αισθήματα υπερηφάνειας για το χθες και αισιοδοξίας για το αύριο ας υψώσουμε ψηλά το εθνικό μας σύμβολο, τη σημαία μας . Αποδίδοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που θυσιάστηκαν για το υπέρτατο αγαθό της #Ελευθερίας και της #Δημοκρατίας.
διαβαστε περισσοτερα

ΜΠΑΜΠΙΝΗ: Αύριο Παρασκευή 28/10. Μουσική βραδιά με έντεχνα & λαϊκά τραγούδια

Αύριο  Παρασκευή 28 Οκτώβρη και στο ΚΑΦΕ-ΨΗΣΤΑΡΙΑ ''ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ'' θα πραγματοποιηθεί  μουσική βραδιά  με έντεχνα &  λαϊκά   τραγούδια.
διαβαστε περισσοτερα

Στo στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων στην Αλβανία(Βίντεο)

Βόρεια 'Ήπειρος...Μια πατρίδα ξεχασμένη, ένα κεφάλαιο της ιστορίας πικρό... Βουβός πόνος και θλίψη...Δεν χωράει όμως αμφιβολία ότι η εποποιία του 1940, αποτελεί ένα από τα πολλά θαύματα στην ιστορία των Ελλήνων. Τότε, στα κρίσιμα χρόνια του πολέμου στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας, οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν στα χέρια της Παναγίας τον κρίσιμο αγώνα τους! Πρόσφατα επισκεφτήκαμε το χωριό Βουλιαράτες, εκεί όπου βρίσκεται το στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων στις μάχες του 1940-41.....Ζήτω η 28η Οκτωβρίου! Τιμή και δόξα στους ένδοξους προγόνους μας! Χρόνια Πολλά σε όλους!
Βίντεο Greek Village Life
διαβαστε περισσοτερα

''Οδοιπορικό μνήμης''. ΤΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΣ-ΕΣ ΜΕΡΛΙΝ 6

Του αειμνήστου  Γιώργου Παπαδημητρίου(τ.υπουργού)

Το 1940,οι Έλληνες άρπαξαν τον πυρσό απ'τα χέρια των προγόνων τους και με την ακράτητη ορμή της θύελλας,ρίχθηκαν στον αγώνα στα Αλβανικά βουνά ,φωνάζοντας στον εισβολέα ''Αέρα''.Κι ΄εκεί η Ελλάδα έγινε Κούγγι,Ζάλογγο,Μεσολόγγι ,Αρκάδι.





διαβαστε περισσοτερα

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη, Ν. Φαρμάκη, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει:«Ένα μεγάλο “OXI” πριν 82 χρόνια, επιβεβαίωσε την αδιαπραγμάτευτη αξία της ελευθερίας για τον ελληνικό λαό. Και εμείς, κάθε χρόνο, επιβεβαιώνουμε και διατρανώνουμε την ίδια αξία, λέγοντας τα δικά μας “OXI” σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας. Και φέτος λοιπόν, τιμάμε εκείνους που έδωσαν τα πάντα για τη λευτεριά και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην φανούμε ποτέ κατώτεροί τους.Οι Έλληνες, με αυτοπεποίθηση και ενότητα, εργαζόμαστε για την ειρήνη και την ευημερία, αλλά απαιτούμε και σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και την αυτοδιάθεση όλων των λαών.Χρόνια πολλά!»
διαβαστε περισσοτερα

Στην μεγάλη αντιπλημμυρική παρέμβαση, στον χείμαρρο Ερμίτσα, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης

«Πρόκειται για μία μεγάλη παρέμβαση, μία παρέμβαση που είχε να συμβεί περίπου 15 χρόνια και η οποία ήταν απολύτως αναγκαία, καθώς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας γνωρίζει πόσα προβλήματα δημιουργούνταν στις κακοκαιρίες και πόσα πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζαμε στην περιοχή από τον συγκεκριμένο χείμαρρο».
διαβαστε περισσοτερα

28η Οκτωβρίου. Μνήμες. Ιδιόχειρα κείμενα του αειμνήστου Νικολάου Κατσαράκη, εκ Μπαμπίνης Ξηρομέρου, φοιτητού Νομικής

Ιδιόχειρα κείμενα του αειμνήστου Νικολάου Κατσαράκη,εκ Μπαμπίνης Ξηρομέρου, φοιτητού Νομικής.
διαβαστε περισσοτερα

Στις εργασίες αποκατάστασης του οδικού άξονα Αντιρρίου – Ναυπάκτου ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης

Στις εργασίες αντικατάστασης του ασφαλτοτάπητα στην Ε.Ο. Αντιρρίου –Ναυπάκτου βρέθηκε σήμερα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.Ο κ. Φαρμάκης ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του έργου  που εκτελείται σε μήκος περίπου 5 χλμ – από τον κυκλικό κόμβο Αντιρρίου μέχρι τα φανάρια του Πλατανίτη – σημειώνοντας την σημασία που έχει αυτή η παρέμβαση σε έναν δρόμο υψηλής κυκλοφορίας που παράλληλα αποτελεί και την πιο βασική είσοδο προς την πόλη της Ναυπάκτου.«Το συγκεκριμένο οδόστρωμα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα φθορών και επικινδυνότητας. Με τη συγκεκριμένη εργολαβία αποκαθίσταται πλήρως το οδόστρωμα, βελτιώνοντας την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια των μετακινήσεων» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα οδικών συντηρήσεων σε όλη την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.Σε «ένα σπουδαίο έργο που υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Β…
διαβαστε περισσοτερα

ΜΠΑΜΠΙΝΗ:ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940(Γράφει ο Αλέξανδρος Κυριαζής)

Κυριακή βράδυ 27 Οκτωβρίου 1940 εκεί προς το σούρουπο , ο εγγονός ζητάει την άδεια του παππού να παρακολουθήση το θέατρο σκιών (Καραγκιόζη). Δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών και λόγω του τσουχτερού κρύου επιστρέφει εις το σπίτι, όπου μετά το «ελαφρό δείπνο» παίρνει την θέση του εις τα φτωχά «στρωσίδια» στο αριστερό χώρο του τζακιού παρέα πάντα με τον παππού.  Το πρωινό της Δευτέρας στάζει «φαρμάκι»: το κρύο και η πηχτή ομίχλη σου φράζει τα μάτια την μύτη και το δρόμο. 

διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................