Η ΛΗΣΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΣΠΥΡΟΣ ΝΤΕΛΗΣ (από Αετό Ξηρομέρου) Γράφει ο Γεώργιος Σπ. Γρίνος

Η ΛΗΣΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΣΠΥΡΟΣ ΝΤΕΛΗΣ (από Αετό Ξηρομέρου) Η ληστοκρατία ως φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο κράτησε περίπου έναν αιώνα και σύμφωνα με τους μελετητές χωρίζεται σε τρεις (3) περιόδους: η πρώτη 1835-1870, καλύπτει τη διακυβέρνηση του Όθωνα, όπου έχουμε την εμφάνιση και εξάπλωσή της, η δεύτερη 1870-1920, η οποία χαρακτηρίζεται από την παγιωμένη μορφή του φαινομένου και η τρίτη 1920-1936, όπου έχουμε νέα έξαρση και οριστική εξάλειψή της. Τα αίτια του φαινομένου θα πρέπει να αναζητηθούν στον τρόπο που δημιουργήθηκε το Ελληνικό κράτος μετά την επανάσταση του 1821. Δημιουργήθηκε μικρό γεωγραφικό κράτος που τέθηκε αμέσως υπό την κηδεμονία των Μεγάλων Δυνάμεων και κυβερνήθηκε απολυταρχικά από τον βασιλιά Όθωνα, ο οποίος απόσχισε από τον Ελληνικό στρατό χιλιάδες αγωνιστές, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από μη απελευθερωμένες περιοχές και συνεπώς δεν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω. Επίσης η καλλιεργήσιμη γη εξακολουθούσε να παραμένει στα χέρια λίγων, που είχαν συμπεριφορά κοτζαμπά…
διαβαστε περισσοτερα

Μεγάλο γλέντι του Συλλόγου Μαχαιριωτών (φωτο)

Με μεγάλη επιτυχία και με πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024 το μεγάλο γλέντι  Συλλόγου Μαχαιριωτών. Μάγεψαν   με το κλαρίνο τους  ο Ταξιάρχης Βλαχοδήμος και ο Νίκος Βλάχος   ξεσήκωσαν με το τραγούδι τους το κόσμο για χορό η Έφη Θώδη  οΝίκος Βλαχοδήμος,  η Χρυσούλα Τζαμαλή και η Μαχαιριώτισα  Γιούλη Γκούμα .  Στη λαϊκή ώρα, μπουζούκι ο δεξιοτέχνης Παναγιώτης Ζούμας τραγούδι Δημήτρης Καραμανώλης  κρατώντας το γλέντι μέχρι της πρωινές ώρες που βγήκε ο ήλιος .
διαβαστε περισσοτερα

Αντιστεκόμαστε στον ¨άρτον¨ και το ¨θέαμα¨

https://arisbitsoris.blogspot.com/2024/08/blog-post.html?m=1
Το αδιαχώρητο χθες στη λογοτεχνική εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου ¨βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή¨.Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου -παρά την αποπνικτική ζέστη- παρέμεινε κατάμεστη μέχρι το τέλος.
διαβαστε περισσοτερα

ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΤην Κυριακή 4 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αρχοντοχωριτών «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»  πραγματοποίησε εκδήλωση για να τιμήσει τον Ποντιακό Ελληνισμό. Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία του χωριού,με μεγάλη προσέλευση συγχωριανών και επισκεπτών,Οι σύλλογοι που συμμετείχαν ήταν:
διαβαστε περισσοτερα

Οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στον Δήμο Ξηρομέρου συνεχίζονται και τον Αύγουστο.

Οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στον Δήμο Ξηρομέρου συνεχίζονται και τον Αύγουστο.
διαβαστε περισσοτερα

Τουρνουά ποδοσφαίρου 12-13-16 Αυγούστου.

Τουρνουά ποδοσφαίρου 12-13-16 Αυγούστου.
Ύστερα από κλήρωση που έγινε βγήκαν τα ζευγάρια Βάρνακας – Αρχοντοχώρι και Μύτικας - ΚανδήλαΟ πρώτος αγώνας Βάρνακας - Αρχοντοχώρι θα γίνει την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 στις 19.00 στο γήπεδο του Μύτικα.Και ο δεύτερος Μύτικας - Κανδήλα την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024 στις 19.00 στο ίδιο γήπεδο .Ο τελικός μεταξύ των δύο νικητών θα γίνει την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024 στις 19.00.
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................