Πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου – Καλάμου – Καστού, ενάντια στην Π.Ο.ΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας, σε συνέντευξη τύπου στο Αγρίνιο.

διαβαστε περισσοτερα

Καραβίας Ιωάννης, Στρατηγός (ΠΖ) ~ Ένας ήρωας Ξηρομερίτης ~

O Ιωάννης Καραβίας (1899 – Ιούλιος 1994) ήταν Έλληνας αξιωματικός πεζικού του ελληνικού στρατού που διακρίθηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 καθώς και στις επιχειρήσεις των Συμμάχων στη Μέση Ανατολή και στην Ιταλία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γεννήθηκε το 1899 στο Μερδενίκο, τη σημερινή Παναγούλα Ξηρομέρου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η οικογένειά του καταγόταν από τον κλάδο των Καραβαίων της Ιθάκης, με κύριους εκπροσώπους τον ιερομάρτυρα και δάσκαλο του γένους Ευγένιο Καραβία και τον αξιωματικό του Υψηλάντη Βασίλειο Καραβία.
διαβαστε περισσοτερα

Μπομπότα: το ψωμί των φτωχών-Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη

Μπομπότα: το ψωμί των φτωχών
Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη  «Είναι καλαμποκόψωμο του ταψιού. Και την έφκιαναν βέβαια σε περιπτώσεις που δεν είχαν καθάριο ή σμιγό αλεύρι να ζυμώσουν ψωμί. Είναι το ψωμί των πολύ φτωχών και των πεινασμένων, τουλάχιστον  για τη Λευκάδα. 
διαβαστε περισσοτερα

Πάνος Τρυφιάτης: Η 28η Οκτωβρίου είναι ορόσημο για την Πατρίδα μας

Η 28η Οκτωβρίου είναι ορόσημο για την Πατρίδα μας, και μακάρι να είναι και ο τελευταίος σταθμός αγώνων για την επιβίωση της. Άνθρωποι με πίστη και πατριωτικά ιδανικά, έδωσαν αγώνες και πολλοί και τη ζωή τους, για να σώσουν το γόητρο και την ένδοξη ιστορία του Ελληνισμού και τη χώρα από την υποδούλωση. Πολέμησαν και αντιστάθηκαν στον φασισμό. Τιμούμε την μνήμη των αγωνιστών, την ανδρειοσύνη και τον πατριωτισμό τους για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Το μήνυμα των πατριωτικών αγώνων, πρέπει να το ενσωματώσουμε στις αξίες μας και να αποτελεί πυξίδα και οδηγό στις νέες γενιές για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστάσεων. ΟΧΙ στους πολέμους και τον φασισμό. ΝΑΙ στην Ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών. Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α
διαβαστε περισσοτερα

Κοραή 4 «Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944»

Με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 η συντακτική ομάδα του Μπαμπίνη ΙΝ ,επισκέφτηκε το «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944» που στεγάζεται επί της οδού Κοραή 4, απέναντι από το πανεπιστήμιο στο κέντρο της πρωτεύουσας (σήμερα πεζόδρομος).
διαβαστε περισσοτερα

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 1940...στη Μπαμπίνη Ξηρομέρου

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε, στη Μπαμπίνηο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.Παρουσία του αναπληρωτή προέδρου τ/κ Μπαμπίνης Βασίλη Μακρυνιώτη του προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης Δημήτρη Μπενέκο
διαβαστε περισσοτερα

Για όσους δεν γύρισαν από το μέτωπο του '40.Πεσόντες Μπαμπινιώτες στο έπος 1940-41

Σήμερα η 28η Οκτωβρίου 2022και είναι ανάγκη να θυμηθούμε και να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίστηκαν στον πόλεμο του'40. Αρκετοί απ' αυτούς δεν γύρισαν πίσωΣκύβουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στους τάφους των νεκρών της Ελληνικής Ελευθερίας. 
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................