Ο Γρηγόρης και τα ελάφια του (Βίντεο Ανδρέας Κουτσοθανάσης)

Καταγράφοντας την ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου, την κληρονομιά και την πλούσια παράδοσή μας... Τα ελάφια από την αρχαιότητα και την ελληνική μυθολογία ήταν το αγαπημένο άγριο ζώο των Ελλήνων. Στη μυθολογία αναφέρονται σε σχέση με τη θεά Άρτεμη, Θεά του κυνηγιού. Συμβολίζουν την ομορφιά, την ελευθερία, την αρχοντιά, την ευγένεια και την συντροφικότητα. Η επίδραση της παρουσίας του ελαφιού στη ανθρωπογεωγραφία, τη λαογραφία και τις παραδόσεις είναι σημαντική. Ο συμβολισμός τους εμφανίζεται σε διάφορους μύθους, θρύλους & παραμύθια. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους, ο άνθρωπος! Ο πληθυσμός τους, μέσα σε λίγες δεκαετίες έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος να έχει βρεθεί στην κατηγορία των «κινδυνευόντων» ζώων της χώρας μας. Ο Γρηγόρης στο αγρόκτημά του, εδώ και 30 χρόνια, φροντίζει με στοργή κι αγάπη τα ελαφάκια του, κι εκείνα τον αποζημιώνουν με τη χάρη και την ομορφιά τους... Κλαρίνο:Γιώργος Τουφεκούλας.
διαβαστε περισσοτερα

Κανδήλα: Τελευταίος σταθμός στις αφηγήσεις παλιών ιστοριών

Τελευταίος σταθμός στις αφηγήσεις παλιών ιστοριών η Κανδήλα. Και στις τρεις Κοινότητες οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για την ανάδειξη του λαϊκού μας Πολιτισμού, του ανεξερεύνητου και πλούσιου λαϊκού μας Πολιτισμού όπως και ο τίτλος του εικαστικού έργου της Ελίνας Νιάρχου που τέλει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιείται σε συνεργασία με το Νομικό μας Πρόσωπο. Το λαογραφικό τοπίο της περιοχής μας το συνθέτουν οι χαρακτηριστικές μορφές και τα στοιχεία πολιτισμού των διαφόρων κοινοτήτων, χωριών και οικισμών μας . Ένα θαυμαστό πολιτισμικό ψηφιδωτό, σμιλεμένο από πλήθος παραδόσεων, εορτών και εθίμων, που συνδυάζουν την εργασία με χριστιανικές δοξασίες και ειδωλολατρικές επιβιώσεις, αποτελεί το λαογραφικό «πρόσωπο» του Ξηρομέρου όπως και όλης της Ελλάδας.
Όλες οι αφηγήσεις καταγράφηκαν και αποτελούν ένα πραγματικό θησαυρό για τον Πολιτιστικό μας πλούτο. Ευχαριστούμε θερμά την Ελίνα Νιάρχου που μας έδωσε την ευκαιρία αυτή να συμμετέχουμε σε κάτι τόσο σπουδαίο κ…
διαβαστε περισσοτερα
check page rank