ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ….. Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ Γράφει-Σχολιάζει την Επικαιρότητα

Οι Αθηναίοι φταίνε για τα σκουπίδια !!!

Να λοιπόν, που μάθαμε και την αιτία του κακού…. Οι Αθηναίοι φταίνε-ως συνήθως- για τα πάντα και φυσικά για το ότι το Ξηρόμερο παρουσιάζει, χρόνια τώρα,  μια άθλια , τριτοκοσμική εικόνα, στον τομέα της καθαριότητας. Οι γνωστοί ανώνυμοι σχολιαστές των τοπικών blogs δεν έχουν κανένα δισταγμό να κατονομάσουν και να καταγγείλουν, ως υπεύθυνους για την θλιβερή αυτή κατάντια,   τους δύσμοιρους Αθηναίους, που τολμούν να επισκεφθούν την γενέτειρά τους για ελάχιστες ημέρες, κυρίως αυτές του Δεκαπενταύγουστου. Και αν ήταν μόνον οι ‘’ξερόλες’’ της παραλιακής θα τους άφηνα στο απυρόβλητο, καθότι έχουν το ακαταλόγιστο. Την ίδια άποψη ακούω πολλές φορές, σε συζητήσεις, που γίνονται στα ‘’λίκνα της Δημοκρατίας’’  τα καφενεία και τις καφετέριες από αργόσχολους , απροβλημάτιστους και μίζερους.

Έτσι, ο αριθμός των μυαλοφυγόδικων μεγαλώνει επικίνδυνα και τείνει η ‘’σοφία’’ τους να γίνει κυρίαρχη άποψη στο Ξηρόμερο. Την καινοτόμο θεωρία για την  πηγή των κακών, την έχω ακούσει πολλές φορές και την ακούω συνεχώς και για θέματα, όπως η ΠΟΑΥ, οι ΑΠΕ και τα άλλα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν το Ξηρόμερο.

Οι εν λόγω ‘’προφέσορες’’ δεν βρίσκουν κουβέντα να πουν για την τεράστια ευθύνη, που φέρει ο Δήμος και την υποχρέωσή του να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά η Υπηρεσία καθαριότητας. Ασφαλώς το θέμα της καθαριότητας είναι και θέμα παιδείας των πολιτών, αλλά ο Δήμος, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα, που να ελαχιστοποιούν τα αποτελέσματα της οποιασδήποτε ανεύθυνης συμπεριφοράς κάποιων πολιτών. Αδικαιολόγητοι όσοι ‘’πετούν’’ πλαστικά και μεταλλικά μπουκάλια στο δρόμο και δεν φροντίζουν να τα κρατούν  στο όχημά τους μέχρι να βρουν τον πλησιέστερο κάδο ανακύκλωσης. Ασυγχώρητοι όσοι πετούν τα μπάζα και τα μεγάλα αντικείμενα, όπου βρουν.  Με το θέμα θα ασχοληθώ εκτενέστερα σε επόμενο δημοσίευμα, αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι ο Δήμος Ξηρομέρου είναι ίσως ο μοναδικός Δήμος της χώρας, πουν δεν έχει προωθήσει την ανακύκλωση. Και αυτό όταν πχ στη Γερμανία η ανακύκλωση έχει καθιερωθεί και έχει γίνει θεσμός τα τελευταία εξήντα χρόνια. Συγκρίνω- θα μου πείτε -ανόμοια μεγέθη… Ναι, αλλά με 60 χρόνια διαφορά! Χρήματα για έργα βιτρίνας και αναπλάσεων- αχρείαστων μερικές φορές- διατίθενται εν αφθονία, για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου. Για την καθαριότητα, που ‘’είναι η μισή αρχοντιά’’, ΟΧΙ. Η Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου πάσχει από ανίατη ασθένεια και τίποτα δεν δείχνει ότι το πρόβλημα, θα αντιμετωπισθεί σύντομα. Ελλείψεις προσωπικού, μηχανημάτων , οχημάτων , κάδων , πλυντηρίου κλπ. Μα πάνω απ όλα λείπει το όραμα, ο σχεδιασμός και η θέληση.


Τα κεφάλια μέσα….

Κοσμοσυρροή στα φετινά πανηγύρια… Ήταν τα δύο και πλέον χρόνια της ‘’κλεισούρας’’, που έκαναν τους συντοπίτες-ευκαιρίας δοθείσης- να ξεφαντώσουν. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι  φρόντισαν ώστε κάθε χωριό να έχει και το δικό του πανηγύρι, που συγχωριανοί αλλά και ξένοι επισκέπτες, παραθεριστές κ.α τίμησαν αρκούντως με την παρουσία και το κέφι τους. Αν  για αυτές  τις εκδηλώσεις θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου, θα έλεγα ότι το ρεπερτόριο θα έπρεπε να δίνει περισσότερη βαρύτητα στο γνήσιο Δημοτικό τραγούδι, δηλαδή στο κατεξοχήν παραδοσιακό. Τουλάχιστον ένα τμήμα της βραδιάς θα έπρεπε να αφιερώνεται σε αυτό το είδος του Δημοτικού τραγουδιού και όχι στις κάκιστες απομιμήσεις του. Θα ήθελα, ως θεατής, μιας τέτοιας εκδήλωσης να δω και παραδοσιακούς χορούς, από εξειδικευμένα συγκροτήματα, με τις υπέροχες παραδοσιακές στολές. Όχι τίποτα άλλο , αλλά για να έχουμε συνέχεια στην υπέροχη παράδοση της πατρίδας μας, που κινδυνεύει από τις ιμιτασιόν εκδόσεις. Τα παραδοσιακά αυτά συγκροτήματα, κοστίζουν ελάχιστα για την συμμετοχή τους, καθώς το κόστος περιορίζεται στην αξία ναύλωσης του λεωφορείου, που τα μεταφέρει. Τέτοια συγκροτήματα υπάρχουν αρκετά και στον Νομό μας. Σε κάθε περίπτωση, τις ευχές μας για ακόμα καλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και γλέντια το επόμενο καλοκαίρι. Και συγχαρητήρια σε όσους κοπιάζουν και διαθέτουν πολύτιμο χρόνο από τις προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Λαϊκή Συνέλευση στη Χρυσοβίτσα…

Οι χρυσοβιτσάνοι με τα καλά και .. τα κακά τους , τις διαφωνίες και, μερικές φορές τις αντιπαλότητές τους,  καταφέρνουν να μας αιφνιδιάζουν ευχάριστα , φέρνοντας  στη σκέψη ότι λάθη δεν κάνει αυτός που δεν δουλεύει και δεν προσπαθεί…. Γιατί, απλά, αυτός κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής…. Είναι ανύπαρκτος……Η προσπάθεια και η ενεργός συμμετοχή στα δρώμενα έχει και μετρήσιμα αποτελέσματα. Είναι τυχαίο πχ ότι η Χρυσοβίτσα εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο με δύο Δημοτικούς Συμβούλους, ενώ και η Πρόεδρος του ΔΣ άρει την καταγωγή της από το χωριό ;

Γιατί τα λέω όλα αυτά ; Γιατί, αύριο Σάββατο στις 9 μμ πραγματοποιείται στη Κεντρική Πλατεία του χωριού Λαϊκή Συνέλευση. Είναι στο χέρι των κατοίκων του χωριού και κυρίως του Προέδρου κ. Χρόνη να στεφθεί από συμμετοχή και επιτυχία. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να ακουσθούν όλες οι απόψεις ακόμη και οι πιο ‘’αιρετικές’’. Να γίνουν προτάσεις, να καταγραφούν και να ιεραρχηθούν τα προβλήματα και να τεθούν στόχοι εφικτοί και υλοποιήσιμοι. Ο πρόεδρος του χωριού οφείλει να ενημερώσει τους κατοίκους για τα ποσά που έχουν διατεθεί την τριετία,  για έργα στο χωριό και κυρίως για τα ποσά, που έχει διαθέσει ο Δήμος από ίδια κονδύλια. Και φυσικά, να αναφερθούν και τα ποσά που έχει εισφέρει η Χρυσοβίτσα στον Δημοτικό Προϋπολογισμό, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.  Κιόλα αυτά για να έχει αξία και νόημα η συνέλευση και οι κάτοικοι να μην νοιώθουν ότι χρησιμοποιούνται μόνον ως χειροκροτητές.

Βραχνάς το πάρκινγκ…στον Αστακό

Πριν σχεδόν ένα χρόνο έγραφα για το πρόβλημα με το πάρκινγκ σε περιόδους αιχμής , με αφορμή τα έργα ανάπλασης στην παραλιακή και τους κάθετους δρόμους. Μιλούσα για τον κίνδυνο να υπάρξει αδιαχώρητο και δυσκολία στην εξεύρεση θέσης πάρκινγκ, κυρίως για τους επισκέπτες και τους διερχόμενους. Κάποιοι, τότε, ως συνήθως, έσπευσαν να με λοιδορήσουν , να με χαρακτηρίσουν ως ανίδεο και ειρωνικά να με αποκαλέσουν πολεοδόμο. … Είναι αυτοί, ο οποίοι δεν διαθέτουν ούτε τον κοινό νου, και ο εγκέφαλός τους είναι κενός φαιάς ουσίας. 

Ήταν θέμα χρόνου να επαληθευθώ, σε κάτι το αυτονόητο, σε κάτι που αντιλαμβάνεται ακόμα και ο πιο άσχετος, αλλά όχι οι εμπαθείς κλακαδόροι και αυλοκόλακες  της Δημοτικής Αρχής.

Η πραγματικότητα , όμως, είναι αμείλικτη και αψευδής μάρτυρας. Και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τα λεγόμενά μου, όσοι βρέθηκαν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου στον Αστακό. Και του χρόνου, σε όλους , ώριμους και προβληματισμένους αλλά και στους κουφιοκεφαλάκηδες. Τους χρειαζόμαστε και αυτούς….







Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................