Οδυσσέας Ελύτης-Γράφει ο Γιάννης Γερογιάννης

Πηγή. Σελίδα facebookGiannis GerogiannisΟ Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πέθανε στις 18 Μαρτίου 1996(σαν σήμερα). Στις 28 Οκτωβρίου 1940, επιστρατεύεται με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού στην Υπηρεσία του Στρατηγείου, γεγονός που καθόρισε την ποίησή του αλλά και την πορεία του στη ζωή.
διαβαστε περισσοτερα

Τσόγκας Γεώργιος, ο καπετάνιος της Βόνιτσας

Ο Γεώργιος Τσόγκας κατάγονταν από Σαρακατσάνικη οικογένεια και είχε τη δική του πορεία και μεγάλη προσφορά στον Αγώνα του 1821. Από μικρός ο Τσόγκας βγήκε κλέφτης κοντά στον Κατσαντώνη και έγινε πρωτοπαλίκαρο του. Όταν ο Κατσαντώνης σκοτώθηκε ακολούθησε τον αδερφό του Κατσαντώνη Λεπενιώτη. Κατά τον Ηπειρώτη μελετητή Νικ. Χ. Παπακώστα ο Τσόγκας ήταν ξάδερφος των Κατσαντωναίων…Μετά από ένα διάστημα παραμονής με το Λεπενιώτη, άγνωστο πόσο, μάλλον μέχρι το 1810, όπου ο Λεπενιώτης διώχτηκε και κατέφυγε στον Κάλαμο και το Μεγανήσι, ο Τσόγκας βρέθηκε στη φρουρά του Αλή πασά και κατόπιν έγινε καπετάνιος της περιοχής της Βόνιτσας.Ο Τσόγκας ήταν άνδρας γενναίος και ανδρείος, αλλά αργοκίνητος και σκεπτικός στις αποφάσεις του. Ήταν πλούσιος, είχε αρκετή ακίνητη περιουσία (κοπάδια) και άτεκνος, παρ’ όλα αυτά όμως ήταν πολύ φιλάργυρος. Πριν την Επανάσταση νοίκιαζε από τον Αλή πάσα βοσκοτόπια στην περιοχή της Βόνιτσας για αν ξεχειμάσουν τα κοπάδια του. Ο λαός τον ονόμαζε Βλαχοτσόγκα, γιατί τον ακολο…
διαβαστε περισσοτερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ" Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, ώρα 19.00 Δημοτικό Σχολείο Γαβαλούς

διαβαστε περισσοτερα

ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ, ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ; Γράφει-Σχολιάζει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Σε σύγχυση βρίσκονται οι Ξηρομερίτες για το πότε, και ποιες απ ευθείας αναθέσεις έγιναν στο Δήμο Ξηρομέρου ….και ποια ωφέλεια (;), ή ζημία προέκυψε, από αυτές, για το Δήμο και τους πολίτες……Το ερώτημα αμείλικτο και χρήζει άμεσης και υπεύθυνης απάντησης .
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................