Πάνος Μεϊντάνης : Ο απροσκύνητος κλεφταρματολός της Κατούνας – Επετειακό

Ο Πάνος Μεϊντάνης αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της Κατούνας και ολόκληρης της Δυτικής Στερεάς, γιατί ήταν ο πιο γνωστός και σημαντικός κλεφταρματολός, με ευρεία δράση στην περιοχή. Προς το τέλος του Ι7ο αιώνα, με την υποκίνηση και την υποστήριξη των Βενετών, εκδηλώθηκε μια από τις σημαντικότερες εξεγέρσεις του Ελληνισμού κατά των Τούρκων από το σκλάβωμα του Έθνους μέχρι την Εθνεγερσία του 1821.
διαβαστε περισσοτερα

ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ- Γράφει ο Γιάννης Γερογιάννης

ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟΕίμαι ο της άλλης γλώσσας και του άλλου ήλιου το χαμόγελο η κλαγγή των σπαθιών και το κλάμα του άοπλου κόσμου μια μπουκιά ουρανού που κοκκίνησε Είμαι η γλώσσα, το δίκιο προγόνων Με το χώμα της γης ομοιώθηκα και το δάκρυ τεσσάρων αιώνων. Τα ποτάμια θα φτάσουν στο διάβα τους οι στρατιές των αγγέλων στον κόσμο. Πάχνη, σκοτεινιά κι έσβησε τ’ όνειρο και το χόρτο κιτρίνισε…
διαβαστε περισσοτερα

Μπαμπίνη: Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου 1821

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε, στη Μπαμπίνηο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ηςΜαρτίου 1821.Παρουσία των κατοίκων,  τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο του χωριού μας π.Νικόδημο  στο μνημείο των ηρώων , κατάθεση στεφάνων από τον αναπληρωτή πρόεδρο της Τ/Κ. Βασίλη Μακρυνιώτη , & 
διαβαστε περισσοτερα

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες από το Δ/Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης

Το Δημοτικό σχολείο του χωριού μας γιόρτασε σήμερα την διπλή γιορτή.Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική Επέτειο του 1821 κατατέθηκαν στεφάνια για τους ήρωες που χάρη σε αυτούς σήμερα είμαστε ελεύθεροι. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος σας εύχεται Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες !!! Ζήτω το Έθνος !!!
διαβαστε περισσοτερα

Δηλώσεις Σπήλιου Λιβανού για την επέτειο της 25ή Μαρτίου(βίντεο)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                         Αθήνα, 25/03/2023 Ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αντιπρόεδρος  της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, έκανε την εξής δήλωση  για την 25η Μαρτίου :
διαβαστε περισσοτερα

1821 - 2023 .Γράφει ο Βλάσης Χρυσικός

Διακόσια δύο χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Αρχίζει από το ευλογημένο έτος 1821.Προετοιμασμένη και αποφασισμένη από τη Φιλική Εταιρεία, που εξέφρασε τότε με πίστη και τόλμη την επιθυμία του Έθνους για την απελευθέρωση του, επέτυχε, ύστερα από εννιάχρονο επικό αγώνα, εναντίον αντιπάλου συντριπτικά ισχυρότερου, να πραγματοποιήσει τον σκοπό της, με τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.
διαβαστε περισσοτερα

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου 2023 γυρνάμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου 2023 γυρνάμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου, θα γυρίσουμε το ρολόι μας ώστε να δείχνει 04:00. Η ώρααλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).
διαβαστε περισσοτερα

ΕΥΧΕΣ ΣΠΗΛΙΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                               Αθήνα, 25/03/2023 Ευχές του Σπήλιου Λιβανού, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και αντιπροέδρου της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την 25η Μαρτίου."Όσο το μπλε του ουρανού, όσο το μπλε της θάλασσας, τόση είναι η απεραντοσύνη σου!Η Ελλάδα μας και η Ορθοδοξία γιορτάζουν!Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!Χρόνια Πολλά στη γεμάτη φως Ελλάδα μας!
διαβαστε περισσοτερα

ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ''ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ''....Του Γιάννη Γερογιάννη

«Ο Καραϊσκάκης είναι ο μόνος Έλληνας που όχι μόνο δεν έφθειραν οι τιμές και τα αξιώματα αλλά έγινε καλύτερος απ’ αυτά, μέχρι που έφτασε στο μέγιστο αξίωμα και τότε, ήταν τέτοια η προσφορά του, που θα ‘πρεπε κανονικά η εκκλησία και το έθνος να τον ανακηρύξουν Άγιο»
(Νίκος Καζαντζάκης)


Περνούσες και μας είπες χωρατά, και γέλαγαν τα στήθη
αυτών, που μες το κρύο γευμάτιζαν αίμα και πόνο.
Μες στις χαράδρες των βουνών είναι νωπό
και τα σκουτιά μας είναι με αίματα βαμμένα.
Στα χιόνια βαδίζουν οι ξυπόλυτοι μες τις πληγές της γης.
Και γέλασαν τα χείλη των Ρωμιών, σαν είδαν πως ακούμπησαν τη Νίκη.
διαβαστε περισσοτερα

Μια φωτογραφία γεμάτη αναμνήσεις(25η Μαρτίου 1959)

Μια φωτο γεμάτη αναμνήσεις μας έστειλε ο Βασίλης Αθανασίου 

Εικονίζονται : Γιαγιά(Βάβα) και εγγονός.Χριστίνα Κατσαράκη σύζ.Βασιλείου και εγώ -Βασίλειος Αθανασίου-25η Μαρτίου 1959

 Βασίλης Αθανασίου
διαβαστε περισσοτερα

« Έξοδος 1826 » - Η ταινία

Η ταινία « Έξοδος 1826 » είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. 



Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή, η μουσική σύνθεση του Κανάρη Κεραμάρη, ενώ 2 παραδοσιακά τραγούδια επεξεργάστηκε ο Πάνος Κοσμίδης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου. 
Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ταινία πατώντας το σύνδεσμο 
https://www.youtube.com/watch?v=IribvK5TvrI
https://akarnanika.blogspot.com
διαβαστε περισσοτερα

Παλιές γραφές ~ 25 Μαρτίου 1821 ~Γράφει ο Κομπλίτσης Απόστολος ΄΄Ακαρνάνας΄΄

25η Μαρτίου ημέρα μνήμης - περηφάνειας - περισυλλογής και πολλά επίκαιρα μηνύματα για το λαό μας. Μηνύματα στην παγκόσμια ιστορία, από τα οποία εμπνεύστηκαν ποιητές και λογοτέχνες της εποχής !!!Σήμερα μνημονεύοντας όλους αυτούς που ύψωσαν τη σημαία της απελευθέρωσης, από την σκλαβιά και την καταπίεση από ντόπιους και ξένους δυνάστες, προσωπικά δεν έχω να πω πολλά λόγια παρά να σας θυμήσω κάτι που λέγεται διαχρονικά. Οι αγώνες των λαών για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα αργά ή γρήγορα δικαιώνονται !!Τιμώντας επίσης τις « Παλιές γραφές », θέλω να σας θυμήσω αποσπάσματα από άρθρο του φίλου και συγχωριανού δικηγόρου, Γεώργιο Σπ. Γρίνο, που γράφτηκε στην εφημερίδα των Μπαμπινιωτών το 1982.
διαβαστε περισσοτερα
Ανακοίνωση για υποβολή αίτησης υπόχρεων τάφου στα Δημοτικά Κοιμητήρια. Κοινότητες Παπαδάτου, Φυτειών και Ριβίου.

Ανακοίνωση για υποβολή αίτησης υπόχρεων τάφου στα Δημοτικά Κοιμητήρια. Κοινότητες Παπαδάτου, Φυτειών και Ριβίου.

https://www.dimosxiromerou.gr/nea Αστακός, 24.3.2023 Αριθ. πρωτ.: 3466 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 
Ταχ.Δ/νση: Αστακός Αιτωλ/νίας
Ταχ. Κώδικας: 300 06
Τηλ.: 26463 60500
e-mail: info@dimosxiromerou.gr
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Καλούνται από τη Δευτέρα 27/3/2023, όπως προσέλθουν στο Δημοτικό Κατάστημα Αστακού οι ενδιαφερόμενοι για τις Κοινότητες Παπαδάτου, Φυτειών και Ριβίου από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 09:00 με 14:30 για την υποβολή των Αιτήσεων Υπόχρεων Τάφου στα Δημοτικά Κοιμητήρια του Δήμου Ξηρομέρου. Για τις ανωτέρω Κοινότητες και οικισμούς την Τετάρτη 29.3.2023 κατά τις προαναφερόμενες ώρες θα παρευρίσκεται υπεύθυνος υποδοχής των αιτημάτων στο Δημοτικό Κατάστημα Φυτειών. Για τους ετεροδημότες υπάρχει διαθέσιμη η ηλεκτρονική υποβολή.
Οι αιτήσεις για για τα όλα τα κοιμητήρια των Δ.Ε. Αστακού και Αλυζίας συνεχίζονται κανονικά.
Προσκομιζόμενα Έγγραφα:
1. Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
2. Αποδεικτικό Α.Φ.Μ. (Εκκαθαριστικό, Βεβαίωση Απόδοσης, Λογαριασμός ΔΕΗ/ΟΤΕ κλπ)
3. Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενώ…
διαβαστε περισσοτερα

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Επέτειος της Επανάστασης του 1821. ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ . Του Παναγιώτη Η, Χολή

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Επέτειος της Επανάστασης του 1821.

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ . 25 Μαρτίου ανήμερα της διπλής γιορτής, της Χριστιανοσύνης και του Ελληνισμού και το χωριό είχε βάλει τα καλά του για να γιορτάσει τα δύο αυτά γεγονότα. Παιδάκια εμείς του δημοτικού, ντυμένα τσολιαδάκια και συντεταγμένα σε γραμμές, συνοδεία των αγαπημένων μας δασκάλων, πηγαίναμε πρωί πρωί στην εκκλησία για να παρακολουθήσουμε τη Θεία λειτουργία για μια από της μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και να τιμήσουμε την 25 Μαρτίου 1821, επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα εναντίον των Οθωμανών κατακτητών.
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................