Μπαμπινιώτες στον αγώνα του 1821:Αναγνώστης Χαροκόπος

Ο Αναγνώστης Χαροκόπος γεννήθηκε στη Μπαμπίνη γύρω στα 1760.Η οικογένειά του ήταν οικονομικά ευκατάστατη και καταγόταν από την Κεφαλλονιά , απ΄ όπου έφυγε για κάποιο λόγο και εγκαταστάθηκε στη Μπαμπίνη .Στην Κεφαλλονιά συναντιέται ακόμα το επώνυμο χαροκόπος . Ο Αναγνώστης σπούδασε στην Ιταλία και απέκτησε μεγάλη μόρφωση.
διαβαστε περισσοτερα

Τα μηνύματα της Επανάστασης του 1821.Γράφει ο Χρήστος Τούμπουρος*

«Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελλοί, δεν εκάναμε την επανάσταση, διατί ηθέλαμε συλλογισθεί πρώτον δια πολεμοφόδια, καβαλλαρία μας, πυροβολικό μας, πυροτοθήκες μας, τα μαγαζιά μας, ηθέλαμε λογαριάσει τη δύναμη την εδική μας, την τούρκικη δύναμη. Τώρα όπου ενικήσαμε, όπου ετελειώσαμε με καλό τον πόλεμό μας, μακαριζόμεθα, επαινόμεθα.»
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
διαβαστε περισσοτερα

Επίσκεψη του Μπαμπίνη ΙΝ Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 η συντακτική ομάδα του Μπαμπίνη ΙΝ επισκέφτηκε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο  που στεγάζεται μόνιμα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου(πλατεία Κολοκοτρώνη)  και είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά αυθεντικά εκθέματα από την εποχή της Επανάστασης του 1821 .
διαβαστε περισσοτερα

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, ώρα 9 μ.μ, η ετήσια χοροεσπερίδα των εν Αθήναις Βονιτσάνων ''Ο Αμβρακικός''

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, ο Σύλλογος των εν Αθήναις Βονιτσάνων ''Ο Αμβρακικός'', διοργανώνει την ετήσια χοροεσπερίδα του, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, ώρα 9 μ.μ,στο Μουσικό Μεζεδοπωλείο ''Καπετάνιος'', Χαμοστέρνας (Π. Τσαλδάρη) 12 και Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα.

Σας περιμένουμε για μια αξέχαστη βραδιά με πλούσιο μενού και ζωντανή μουσική. Τιμή πρόσκλησης 20 €. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6972412541, 6974420673, 6977446976.
διαβαστε περισσοτερα

Ελεύθερη είσοδος την 25η Μαρτίου στο Μουσείο Ακρόπολης

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου το Μουσείο της Ακρόπολης θα γιορτάσει την Εθνική Επέτειο με ελεύθερη είσοδο για όλους από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε περιπάτους μέσα στις αίθουσες του Μουσείου και ποικίλες συζητήσεις με συντροφιά τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές. Ώρες περιπάτων (στα ελληνικά): 12 μεσημέρι, 1 μ.μ., 2 μ.μ., 3 μ.μ., 4 μ.μ.
Συμμετοχή: Έως 40 επισκέπτες ανά περίπατο. Εγγραφές γίνονται την ίδια μέρα στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι οικογένειες θα μπορούν επίσης να παραλάβουν από το Γραφείο Πληροφοριών τα ειδικά σχεδιασμένα φυλλάδια για να κάνουν μία πιο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Μουσείο.

Την ημέρα αυτή το εστιατόριο του Μουσείου στο δεύτερο όροφο θα σερβίρει ελληνικά παραδοσιακά πιάτα. www.dikaiologitika.gr
διαβαστε περισσοτερα

ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΑ:Μπαμπινιώτες πεσόντες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821

Από το χρονικό του Τζούβαλη Σας παραθέτουμε αποσπάσματα σε νεοελληνική έκδοση από το χρονικό του Τζούβαλη που αναφέρονται κυρίως σε πεσόντες Μπαμπινιώτες κατά την Επανάσταση του 1821. Το χρονικό εκδόθηκε για πρώτη φορά από το ''Παρόν τηςΕπαρχείας'' τουΓ.Δ.Παπαδημητρίου το 1963 ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΤΟ 1821
διαβαστε περισσοτερα

Οι 100 εθελοντές από την Αϊτή που ήρθαν να πολεμήσουν στην επανάσταση του 1821

Οι 100 εθελοντές από την Αϊτή που ήρθαν να πολεμήσουν στην επανάσταση του 1821 και πέθαναν στο ταξίδι. Ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την Ελληνική Επανάσταση... 

Το 1821, η εξέγερση των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού, αρχικά δεν ενθουσίασε τους Ευρωπαίους. Μια ενδεχόμενη διάλυση της αυτοκρατορίας των Τούρκων, θα ανέτρεπε ριζικά την κατάσταση στην Ευρώπη.
 Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για να εξυπηρετήσουν η κάθε μια τα δικά της συμφέροντα, οι δυνάμεις της Ευρώπης δεν αναγνώρισαν την ελληνική επανάσταση. 
Η αναγνώριση ήρθε από το Χαΐτιον, τη σημερινή Αϊτή Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την επανάσταση των Ελλήνων και τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους, ήταν η Αϊτή, που τότε ονομαζόταν στα ελληνικά Χαΐτιον. 
Η Αϊτή ήταν μια ανεξάρτητη, αλλά πολύ φτωχή χώρα – προϊόν της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Αδαμάντιος Κοραής μαζί με άλλους επιφανείς Έλληνες, είχε γράψει μια επιστολή στον τότε πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Πιερ Μπουαγέ, στην οποία ζητούσαν βοήθεια για την επανάσταση. Ο Αϊτινός π…
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................