ΜΠΑΜΠΙΝΗ: Φώτης Μπενέκος-Το μεγάλο παράδειγμα -Μαρτυρίες : Του Αλέξανδρου Κυριαζή

Το μεγάλο παράδειγμα 
Λίγο πριν το τέλους Απριλίου του έτους 1943 , όλο το χωριό ήταν σκορπισμένο εις τα τέσσερα σημεία του ορίζοντος ανάλογα με τις δουλειές του και τα προβλήματα των κτημάτων. Μετά την Μάχη της Τσαπουρνιάς την 5ην Μαΐου 1943 που έδωσαν οι αντάρτες προς το ιταλικό στρατιωτικό τμήμα κατοχής , και το κάψιμο των χωριών την 8ην Μαΐου 1943,άρχισε να κατακάθεται η σκόνη για άλλες ταλαιπωρίες και σιγά σιγά ό κόσμος τράβαγε για τα χωράφια του και τις δουλειές που απαιτούσαν, δηλαδή μια τρίμηνη διαμονή στο ύπαιθρο. Η οικογένειά μου τράβηξε προς το κτήμα των οκτώ στρεμμάτων που είχαμε σπαρμένο καλαμπόκι και εις κάποιο σημείο εις το κέντρο του , μποστάνι, το οποίο δεν ήταν ορατό από έξω επειδή η βλάστηση του καλαμποκιού ανεβαίνει εις το ενάμισυ και μέτρα ύψος.
διαβαστε περισσοτερα

Αύριο Κυριακή αλλάζει η ώρα.....

Μπαίνουμε σιγά σιγά σε… χειμωνιάτικο κλίμα, αφού αυτή την Κυριακή θα αλλάξει και η ώρα από θερινή σε χειμερινή. Αύριο Κυριακή λοιπόν, 30 Οκτωβρίου, την τελευταία δηλαδή Κυριακή του μήνα, θα περάσουμε από τη θερινή στη χειμερινή ώρα.Τα ξημερώματα, στις 04:00 θα γυρίσουμε όλοι τα ρολόγια μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03:00, κερδίζοντας ουσιαστικά και… μία ώρα ύπνου!
διαβαστε περισσοτερα

Τα μεγάλα Όχι ή Ναι- Γράφει ο Νίκος Ζαρκαδούλας

Πηγή: https://outopikistis.blogspot.com/

Είσαι δόλιος, θεομπέχτης, υποκριτής και άτιμος! Μη ξεγελάς τον εαυτό σου. Δεν τιμάς κανένα κουνώντας σημαιάκια. Δεν έχουν ανάγκη τις τιμές σου εκείνοι. Που σε είδαν που σε ξέρουν …. έτσι ένιωθαν έτσι έπραξαν.Να σέβεσαι τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να κρυφτείς από κανένα. Ότι έχεις και σε τρώει είναι μέσα σου. Όπου και αν πας θα σε ακολουθεί. Κάνεις δε σε σώζει από αυτό. Μόνο εσύ ξέρεις ποιος σε επιβουλεύεται, ποιος σε ευνουχίζει, ποιος σε βιάζει, ποιος σε εξουσιάζει, τι ανέχεσαι … σε ποιον ξεπουλιέσαι, σε ποιες μάχες κιότεψες και δε δίνεις. Δεν γιορτάζεις κανένα έπος. Το σπαραγμό σου γιορτάζεις. Είτε στέκεσαι σα χάνος σε εξέδρες, ή στις άκρες του δρόμου, είτε περνάς καμαρωτός.
διαβαστε περισσοτερα

Κάλεσμα του Δημάρχου Ξηρομέρου στην συνέντευξη τύπου και στην ενημέρωση των φορέων του νομού στο Αγρίνιο, για την ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ.

Πηγή: Σελίδα Facebook Δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη. Σαν Δήμος έχουμε διατρανώσει με όλους τους τρόπους ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων με άξονα ,όμως, την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής . Με το χωροταξικό εργαλείο των ΠΟΑΥ (Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) δίνεται μια τεράστια ευκαιρία στο κεντρικό κράτος να διευθετήσει αστοχίες και ανεπάρκειες χρόνων στον κλάδο των Υδατοκαλλιεργειών και ουσιαστικά να συνεισφέρει στην πλειοτροπική ανάπτυξη του Δήμου Ξηρομέρου ,αλλά και της ευρύτερης περιοχής ,αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε.
διαβαστε περισσοτερα

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Παπαδάτου Ξηρομέρου

Εορτάσθηκε σήμερα στην Παπαδάτου Ξηρομέρου η μεγάλη επέτειος του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940.Το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό  Ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε  Επιμνημόσυνη Δέηση, από τον εφημέριο του Χωριού πατέρα Εφραίμ  και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων στην πλατεία του χωριού.Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.Χ Ρ Ο Ν Ι Α   Π Ο Λ Λ Αhttps://papadatou.blogspot.com
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................