Ανεβαίνοντας τον Μπούμστο(μέρος β'σε ασπρο-μαυρο ,χ.ν.κουβελης)

Ανεβαίνοντας τον Μπούμστο(1512.μ)απο τον Πέρσεβο[Κομπωτή]


ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΟΔΟΙΠΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΠΟΥΜΣΤΟΣ ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΚΟ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΒΟΥΝΟ-χ.ν.κουβελης

Τρίτη,20 του Μάρτη,μια καθαρή ζεστή κρυστάλλινη μέρα,πρωί  κατά τις 9 η ώρα,φύγαμε με το αυτοκίνητο απ'τη Μαχαιρά για το βουνό,περάσαμε τη Μπαμπίνη,τον Αετό κι ανεβήκαμε στο  χωριόΚομπωτή,τον (Πέρσεβο),απο εκείνη τη μεριά θ'ανεβαιναμε στο  βουνό,πήραμε ένα χωματόδρομο αριστερά στην έξοδο του χωριού και σταματήσαμε στο τέλος του δρόμου σε μια μικρή λάκκα,εκεί  είχε γιδομάντρι και μια κτισμένη δεξαμενή για το πότισμα των  ζώων, το τοπίο ελάχιστο,τραχύ,ξηρομεριτικο,λιγοστά δέντρα και  πέτρες.
διαβαστε περισσοτερα

«Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΧΝΑΡΙ»

(Ένα μικρό Στίγμα στον μεγάλο αγώνα των παιδιών  της  Μπαμπίνη για τον πολιτισμό.)
Γράφει: O Κομπλίτσης Αποστόλης
''ΑΚΑΡΝΑΝΑΣ''
Προχθές βλέποντας κάποιες εικόνες στα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το χωριό μας και τις ομορφιές του, ξύπνησαν μέσα μου νοσταλγικές μνήμες με όμορφες στιγμές αλλά και άσχημες καθημερινές δύσκολες μέρες.  Ξύπνησαν μέσα μου χρόνια που η λέξη πολιτισμός στο χωριό μας δεν ακουγόταν και που η διασκέδαση για μας τους μικρούς ήταν η «φούσκα» (ουρήθρα) του γουρουνιού που την κάναμε μπάλα για να παίξουμε στις αλάνες του χωριού μας. 

διαβαστε περισσοτερα

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ

Σήμερα το απόγευμα ψάλλεται στους Ναούς όλης της Χώρας και όχι μόνο, ο Ακάθιστος Ύμνος και οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.
διαβαστε περισσοτερα

Η ιστορική μονή του Αγίου Γεωργίου Μπαμπίνης στη επανάσταση του 1821 (video Ανδρέας Κουτσοθανάσης)

Η ιστορική μονή του Αγίου Γεωργίου Μπαμπίνης Καθ' όλη τη διάρκεια της Επανάστασης ήταν ελληνικό στρατόπεδο και η οικονομική προσφορά της στον Αγώνα ήταν μεγάλη.



Ο αρχιστράτηγος της Επανάστασης Καραϊσκάκης πέρασε πολλές φορές από το χωριό και την Πόρτα αφού είχε πολλούς Μπαμπινιώτες αγωνιστές κοντά του

Ο Γιώργος Ν. Βαρνακιώτης στις 19 Μαρτίου του 1829 ελευθερώνει την Μαχαλά και σώζει τους  κατοίκους της που ήταν κλεισμένοι και πολιορκούμενοι από τους Τούρκους στο Κάστρο του Λιγοβιτσίου.  Ύστερα πήγε στην Μονή Πόρτας και διώχνει τους Τούρκους που πολιορκούσαν τους εκεί κλεισμένους Μπαμπινιώτες.

Ο Σουλιώτης Νότης Μπότσαρης, τον Οκτώβριο του 1824, ήρθε στηΜπαμπίνηκαι έστησε το στρατόπεδό του στην Μονή Πόρτας .
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................