Γυναίκες μαμές και γιάτρισσες στο Ξηρόμερο. «Όπους τρέχει του νερό, έτσ’ να τρέξ’ κι του μ’κρό!». (Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη)

Eικόνα:Μουσείο φωτογραφίας. Έκθεση με τίτλο «Πορτραίτα Ιστορίας, Βούλα Παπαιωάννου-Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960- Έργα από τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη»

Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη

e-mail: 
agelimaria@yahoo.grΗ γυναίκα ως μαμή είχε πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία της εποχής, καθώς ελάμβανε ενεργό ρόλο στο θαύμα της γέννησης.Η μαμή ήταν ένα πολύ σεβαστό πρόσωπο τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στα μικρά αστικά κέντρα ως πριν μερικές δεκαετίες…Ακόμη και η γενιά των σημερινών πενηντάρηδων έχει δεχθεί τις φροντίδες της μαμής του χωριού….....Εκείνο τον καιρό, στα χωριά δεν υπήρχαν ούτε μαιευτήρες ούτε μαίες με επιστημονική κατάρτιση. Οι  ελάχιστοι  γιατροί δεν μπορούσαν εύκολα να μετακινηθούν και να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες, γι' αυτό οι πρακτικές μαμές ήταν αρμόδιες για μια γέννα.
διαβαστε περισσοτερα

ΚΚΕ_Περιοδείες υποψήφιων βουλευτών στο νομό τις επόμενες μέρες

Τομεακή ΟργάνωσηΑιτωλοακαρνανίαςΙ. Σταΐκου 2 ,30100  ΑΓΡΙΝΙΟ,τηλ. :2641057875, Fax:2641026654,e-mail : kke_ne_aitnias@yahoo.gr



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΠεριοδείες θα πραγματοποιήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και χωριά. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΡΤΗ10:00 πμ, ο Μάκης Αραβανής, παθολόγος, πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών του νομού, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και η Σοφία Καζαρίδη-Πατούλα, γραμματέας του Συνδικάτου Ιματισμού Αιτωλοακαρνανίας, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσουν στην επιχείρηση «AGRINO», στο Αγρίνιο.11:30 πμ, ο Μάκης Αραβανής, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος Αμφιλοχίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσουν στο Κέντρο Υγείας και στην συνέχεια στο ΚΕΦΙΑΠ, στην Αμφιλοχία.1:00 μμ, η Σοφία Καζαρίδη-Πατούλα, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρναν…
διαβαστε περισσοτερα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΙΚΟΣ: Θερμές ευχαριστίες για τις εγκάρδιες και ειλικρινείς ευχές για την περιπέτεια υγείας μου .!!!

Θερμές ευχαριστίες για τις εγκάρδιες  και ειλικρινείς ευχές για την περιπέτεια υγείας μου  .!!!Ύστερα από   ένα πολύ ελαφρό, απρόσμενο  , ξαφνικό πόνο , που κράτησε λιγότερο από ένα λεπτό της ώρας, μπήκα αιφνίδια  στο κλαμπ των καρδιοπαθών.Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπωνάλλα δε Θεός κελεύει.
διαβαστε περισσοτερα

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ- 1 ΧΡΥΣΟ - 1 ΑΣΗΜΈΝΙΟ ΚΑΙ 4 ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΌ ΠΡΩΤΆΘΛΗΜΑ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉΣ..!!

Εξαιρετική αγωνιστική παρουσία και διάκριση ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ στο πρωτάθλημα ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ που διεξήχθη στην Χαλκίδα την 17-19 Μαρτίου 2023 με συμμετοχή 662 αθλητών από όλη την Ελλάδα. Τα μετάλλια κατέκτησαν :
διαβαστε περισσοτερα

Η Ξηρομερίτισα Ίριδα Χαμπαίου στον Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2023

Στον 11ο Ημιμαραθώνιο της Αθήναςπου πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 στην Αθήνα με συμμετοχή 19.000 δρομείς   ανάμεσά τους στο πρώτο της ημιμαραθώνιο και η Ξηρομερίτισα Σπυριδούλα (Ίριδα)Χαμπαίου καθηγήτρια φυσικής αγωγής (κόρη του Αλέκου Χαμπαίου από τη Σκουρτού και της Βίκης Χ.Κυριαζή από Μπαμπίνη) Συγχαρητήρια στη συμπατριώτισσά μας να είναι πάντα υγιής και να την ξαναδούμε σε τέτοιες σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις .

διαβαστε περισσοτερα

Ο Μπαμπινιώτης Βλάσης Χρυσικός στον 11ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

Με γνώμονα το ευ αγωνίζεσθαι . O Μπαμπινιώτης  δρομέας Βλάσης Χρυσικός και μέλος του Δ/Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίνης  για άλλη μια φορά δοκίμασε της δυνάμεις του και τα κατάφερε αφού τερμάτισε στον 11ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 στην Αθήνα . Και έζησε από κοντά την εμπειρία της μοναδικής αθλητικής διοργάνωσης . Συγχαρητήρια στο Βλάση να είναι πάντα γερός και δυνατός .
διαβαστε περισσοτερα

«Θησαυροί των Οινιαδών» «Η Παναγία η Λεσινιώτισσα»

«Θησαυροί των Οινιαδών»«Η Παναγία η Λεσινιώτισσα» Η Ιερά Μονή της Παναγίας Λεσινίωτισσας είναι ένα κτιριακό συγκρότημα που αναπτύχτηκε γύρω από ένα ναό ρυθμού βασιλικής που βρίσκεται στον κάμπο του Λεσινίου σε ένα λόφο λίγα χιλιόμετρα δυτικά του δάσους φράξου, στο σημείο που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν ένας απέραντος και απροσπέλαστος βάλτος με κανάλια και πυκνή βλάστηση, απομεινάρι της αρχαίας λίμνης Κυνίας που εκτείνονταν από την βόρεια πλευρά των αρχαίων Οινιαδών στη Κατοχή έως το όρος Καλιχίτσα, το φυσικό όριο των Οινιαδών με τον Αστακό.
διαβαστε περισσοτερα

Παναγιώτης Κατσούλης:Στηρίζουμε τους φοιτητές των Γεωπονικών Σχολών! Στηρίζουμε έμπρακτα τη Γεωπονική Σχολή στο Μεσολόγγι και στην Αιτωλοακαρνανία.

ΠΗΓΗ: facebookΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
Στηρίζουμε τους φοιτητές των Γεωπονικών Σχολών!Στηρίζουμε έμπρακτα τη Γεωπονική Σχολή στο Μεσολόγγι και στην Αιτωλοακαρνανία. Στηρίζουμε το αυτονόητο και δίκαιο αίτημα τους, αφού όλα τα Τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, ιδρύθηκαν ως πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα το Μάιο του 2019, αλλά έως σήμερα δεν αποδίδονται στους πτυχιούχους αυτών τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του ΠΕ Γεωπόνου, παρ’ όλο που και το ΓΕΩΤΕΕ με έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του. Απαιτείται άμεσα μια απλή νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τροποποίησης του άρθρου 41, παράγραφος 4, του ν. 4262/2014 (Α’ 114), η οποία κακώς δεν έχει μέχρι σήμερα υπάρξει. Άμεσα να ληφθούν αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια, το Περιφερειακό Συμβούλιο και την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας. ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ. Υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης
διαβαστε περισσοτερα

ΕΜΜΕΤΡΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20-3-2023

Πολ. Κέντρο ¨ΜΕΛΙΝΑ  ΜΕΡΚΟΥΡΗ¨  Κατσαντώνη και Καραβαγγέλη 12ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ-ΚΟΡΔΕΛΙΟ στον 2ο όροφο, πάνω από το ΚΑΠΗ
http://arisbitsoris.blogspot.com
διαβαστε περισσοτερα
Ανακοίνωση για υποβολή αίτησης υπόχρεων τάφου στα Δημοτικά Κοιμητήρια. Κοινότητες Αρχοντοχωρίου, Βάρνακα, Κανδήλας, Μύτικα και παναγούλας.

Ανακοίνωση για υποβολή αίτησης υπόχρεων τάφου στα Δημοτικά Κοιμητήρια. Κοινότητες Αρχοντοχωρίου, Βάρνακα, Κανδήλας, Μύτικα και παναγούλας.

https://www.dimosxiromerou.gr/nea Αστακός, 17.3.2023 Αριθ. πρωτ.: 3084 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 
Ταχ.Δ/νση: Αστακός Αιτωλ/νίας
Ταχ. Κώδικας: 300 06
Τηλ.: 26463 60500
e-mail: info@dimosxiromerou.gr
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Καλούνται από τη Δευτέρα 20/3/2023, όπως προσέλθουν στο Δημοτικό Κατάστημα Αστακού οι ενδιαφερόμενοι για τις Κοινότητες Αρχοντοχωρίου, Βάρνακα, Κανδήλας, Μύτικα και Παναγούλας από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 09:00 με 14:30 για την υποβολή των Αιτήσεων Υπόχρεων Τάφου στα Δημοτικά Κοιμητήρια του Δήμου Ξηρομέρου. Για τους ετεροδημότες υπάρχει διαθέσιμη η ηλεκτρονική υποβολή.
Οι αιτήσεις για τις Κοινότητες Αστακού, Αγραμπέλων, Βασιλοπούλου, Βλυζιανών, Καραϊσκάκη, Μαχαιρά, Μπαμπίνης, Παλαιομάνινας, Προδρόμου, Σκουρτούς, Στρογγυλοβουνίου και Χρυσοβίτσας συνεχίζονται κανονικά.
Προσκομιζόμενα Έγγραφα:
1. Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
2. Αποδεικτικό Α.Φ.Μ. (Εκκαθαριστικό, Βεβαίωση Απόδοσης, Λογαριασμός ΔΕΗ/ΟΤΕ κλπ)
3. Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών Θανόντος Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ -ΟΙ…
διαβαστε περισσοτερα

Σήμερα.Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ονομάζεται η τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία τιμάται ο Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης. Πρόκειται για δεσποτική εορτή, η οποία έχει τις ρίζες της στην Παλαιστίνη, όταν την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Μαρτίουεορταζόταν η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρούαπό την Αγία Ελένη
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................