Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Αρτοτίβας(βιντεο Ανδρέας Κουτσοθανάσης)

Το Γεφύρι της Αρτοτίβας είναι θεμελιωμένο σε απόκρημνους βράχους,στις δύο όχθες του ποταμού Εύηνου,στο στενότερο σημείο του,λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμο του Κότσαλο και συνέδεε τις επαρχίες Τριχωνίδας και Μεσολογγίου με τη βόρεια Ναυπακτία και την Ευρυτανία.Σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία,την οικονομία και την κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής.Είναι κτισμένο πάνω στο παλιό μονοπάτι που συνέδεε τα χωριά Κάτω Χρυσοβίτσα και Αχλαδόκαστρο. Είναι κατά πάσα πιθανότητα κτίσμα της Ενετοκρατίας (1407 – 1499), ωστόσο ο τρόπος κατασκευής του εμφανίζει τα χαρακτηριστικά των ηπειρώτικων γεφυριών της Τουρκοκρατίας. Το γεφύρι είναι λιθόκτιστο με συγκολλητικές ύλες από ισχυρότατο ασβεστοκονίαμα, μονότοξο με άνοιγμα 22,35 μ. στο επίπεδο της μέσης στάθμης του νερού και το πάχος του στο ψηλότερο σημείο είναι 1 μ. περίπου. Οι δύο πρώτες λιθοσειρές του τόξου από την έδρασή του στο βράχο αποτελούνται από λαξευμένους σχιστόλιθους μεγάλου μεγέθους, ενώ στην …
διαβαστε περισσοτερα

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στη Δυτική Ελλάδα την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή) θα βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,όπως αποτυπώνεται στον επισυναπτόμενο ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς. Εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.. Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο. Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr/gr/), όλες τις…
διαβαστε περισσοτερα

ΑΕΤΟΣ -ΜΠΑΜΠΙΝΗ...διαδρομή μέσα στο πράσινο

Πραγματικά το κομμάτι αυτό του δρόμου Αετού -Μπαμπίνης είναι πνιγμένο στο πράσινο μια καταπληκτική ομορφιά που μας έκανε να την αποθανατίσουμε με το φωτογραφικό μας φακό.

διαβαστε περισσοτερα

Αναστέλλονται οι συναυλιακές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νικολάου Κοροβέση και με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας, αναστέλλονται όλες οι συναυλιακές εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2020».

«Οι συναυλιακές εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας αναστέλλονται στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊου COVID-19. 
Μελετάμε την πραγματοποίηση αυτών κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν» δήλωσε ο κ. Κοροβέσης και κατέληξε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην στήριξη των τοπικών καλλιτεχνών και δημιουργών μέσω συνδιοργανώσεων, αντιλαμβανόμενοι τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η πανδημία στον κλάδο τους». 

διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................