ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.Γράφει ο Άρης Μπιτσώρης

ΑΠΟ:http://arisbitsoris.blogspot.com/Διακόσια χρόνιαπέρασαν απ’ το εικοσιένακι ας πιάσουμε τα θέματα απ’ την αρχή ένα–ένα.Διακόσια χρόνιαύστερα από τα τετρακόσιατώρα μας λείπουνε ευρώ, τότε μας λείπαν γρόσια.Διακόσια χρόνιαδάνεια,  διακόσια επιτροπείεςκαι τοκοχρεολύσια για τις ατασθαλίες.Διακόσια χρόνιαο λουφές, οι βδέλλες, τα κοράκιακαι σχέσεις πελατειακές, παλιά και νέα τζάκια.Συνέχεια:http://arisbitsoris.blogspot.com/
διαβαστε περισσοτερα

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την αύξηση κρουσμάτων COVID-19 στην Πάτρα

Σύσκεψη για την αύξηση κρουσμάτων COVID-19 στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην ΠάτραΜ. Χρυσοχοϊδης: «Βάλτε όλοι πλάτη, δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία…»
«Βρισκόμαστε σήμερα στην Πάτρα, γιατί και πάλι υπάρχει ανάγκη που απορρέει από τα στοιχεία που καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα στην πόλη. Δυστυχώς βρισκόμαστε στο «κόκκινο», σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για να καταστείλουμε τη διάδοση του ιού. Οι εμβολιασμοί άρχισαν, γίνονται κανονικά και συστηματικά. Σας παρακαλώ, βάλτε όλοι πλάτη. Σας παρακαλώ, κάντε κουράγιο μέχρις ότου βγούμε από το τούνελ την άνοιξη, που θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού των ευάλωτων και ηλικιωμένων ανθρώπων. Για όσους επαγγελματίες έχουν μετατρέψει τα μπαρ και τις καφετέριες σε ορθάδικα, θα υπάρχουν δυστυχώς αυστηρές ποινές. Έχουν δίκιο, είναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, η κυβέρνηση τους βοηθάει πάρα πολύ με μια σειρά από οικονομικά μέτρα, αλλά δεν παίζουμε μ…
διαβαστε περισσοτερα

Προληπτικοί έλεγχοι για COVID-19 στον Άγιο Ηλία Αιτωλικού από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, από τις 11  το πρωί, η κινητή μονάδα αιμοληψίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας θα βρίσκεται στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ηλία Αιτωλικού, για τη διενέργεια δωρεάν προληπτικών δειγματοληπτικών ελέγχων για Covid 19 σε πολίτες που θα προσέρχονται με το αυτοκίνητο (drive through), αλλά και πεζοί.Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν κατόπιν σχετικού αιτήματος της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρίας Σαλμά, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊου Covid 19.
διαβαστε περισσοτερα

Συνάντηση Μ. Σαλμά με τους νέους Διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Συνάντηση είχε σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, με το νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας Πύραρχο Χρήστο Καλογερόπουλο και το νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου Αντιπύραρχο Παναγιώτη Στούμπο, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη στο Μεσολόγγι.Με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων τους καθηκόντων, η κ. Σαλμά τους ευχήθηκε υγεία και δύναμη και ζήτησε συνέχιση της αγαστής συνεργασίας των δύο πλευρών, τόσο στον κρίσιμο τομέα της αντιπυρικής προστασίας, όσο και της αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που το τελευταίο διάστημα πλήττουν την ευρύτερη περιοχή.
διαβαστε περισσοτερα

Η ΣΕΑΔΕ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Με την ευχή η «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» να συνεχίσει το έργο της και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδος για το πιο αξιόπιστο και υποσχόμενο επιχειρηματικό όραμα, η Εκτελεστική Επιτροπή έκοψε Πρωτοχρονιάτικη Πίτα, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.
Ο πρόεδρος της ΣΕΑΔΕ και Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης τόνισε την ανάγκη να γίνονται οι συνεδριάσεις σε όλες τις περιοχές ευθύνης του Οργάνου για να συμμετέχουν κάθε φορά περισσότεροι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας.Κατά την κοπή της βασιλόπιτας η Εκτελεστική Επιτροπή και ο πρόεδρος της ΣΕΑΔΕ καλωσόρισαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τη νέα Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Αναστασία Πυργάκη στην οποία ευχήθηκαν καλή αρχή στα νέα της καθήκοντα. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρος Μαντάς, ο οποίος κέρδισε και το φλουρ…
διαβαστε περισσοτερα

Επίσκεψη Εντεταλμένων Συμβούλων Μιχάλη Γούδα και Γιώργου Κοντογιάννη στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας

Το Θέρμο επισκέφτηκαν στις 29 Ιανουαρίου 2021, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος- Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Ομάδων Παραγωγών, Συνεργατισμού και Περιφερειακής Αγροτικής Πολιτικής, Μιχαήλ Γούδας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος αρμόδιος για θέματα ΠΑΑ και Εγγείων Βελτιώσεων, Γιώργος Κοντογιάννης, συνοδευόμενοι από την Γεωπόνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Πόπη Αγγελή, στο πλαίσιο υποστήριξης της περιφερειακής στρατηγικής για την αγροδιατροφή, μέσω της προώθησης των συλλογικών δράσεων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. 
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση στο Δημαρχείο Θέρμου με το Δήμαρχο, Σπύρο Κωνσταντάρα και τον Αντιδήμαρχο, Κώστα Παπαθανασόπουλο, για ζητήματα Ομάδων Παραγωγών, πιστοποιήσεων αγροτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ και Ορεινών Περιοχών),  οργάνωσης της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι η  πανδημία covid 19 καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ τη σημασία της γεωργικής παραγωγής, της μεταποίησης, της δια…
διαβαστε περισσοτερα

Προτεραιότητά μας η προστασία των συμπολιτών μας» δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης μετά την συνάντησή του με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας.

Με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα συναντήθηκε ο Θανάσης Παπαθανάσης για να ενημερωθεί για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία σε διάφορα σημεία του Δήμου.Ο κ.Παπαθανάσης μετά την συνάντηση δήλωσε:

«Ενημερώθηκα από τον Δήμαρχο για τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζονται κυρίως στο οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και σε αντιπλημμυρικά έργα προστασίας που καταστράφηκαν. Στόχος μας η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και η εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση έργων για την καλύτερη αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση του τόπου μας. Προτεραιότητά μας η προστασία των συμπολιτών μας».
Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος κ.Γιάννης Παπαϊωαννίδης.
διαβαστε περισσοτερα

Καθαρισμός δημοσίου χώρου από τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχοντοχωρίου "Η Ζάβιτσα".

Περιβαλλοντικός ΠολιτιστικόςΣύλλογος Αρχοντοχωρίου "Η Ζάβιτσα"Ημερομηνία 1.2.2021ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχοντοχωρίου "Η Ζάβιτσα", με την συνδρομή και βοήθεια του Αντιδημάρχου Δ.Ε. Αλυζίας κου Πάνου Παληογιάννη, προχώρησε με εθελοντική εργασία των μελών του σε δράση καθαρισμού δημόσιου χώρου στην έξοδο του χωριού μας πηγαίνοντας προς Αετό, ο οποίος είχε μετατραπεί σε ένα υπαίθριο σκουπιδότοπο με κάθε λογής σκουπίδια, μπάζα κ.λπ, δίνοντας μία πολύ άσχημη εικόνα για το χωριό μας.Τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά το πέρας του καθαρισμού, θα φυτευτούν στον χώρο δέντρα και θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με την ολοκλήρωση της παρέμβασης μας.



διαβαστε περισσοτερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Καμία έκπληξη. Μάθαμε αυτό που όλοι γνωρίζαμε.
Καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής της αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γαλούνη, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, για την αναφορά (όχι καταγγελία ή μήνυση όπως ψευδώς ανάφερε) της Επιτροπής Αγώνα και του Δήμου Ξηρομέρου προς τις υπηρεσίες της Ελληνικής Πολιτείας, για τον αυτονόητο έλεγχο προς τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της περιοχής μας, όσον αφορά τυχόν υπερβάσεις στην θαλάσσια καταλαμβανόμενη έκταση από αυτές, σε σχέση με την αδειοδότηση τους.
Ο κ. Γαλούνης καλό θα είναι να διαβάσει:

Την απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: ΩΑΖΠΩΚΖ-1ΩΨ).Την απόφαση 1/2020 της Επιτροπής Διαβούλευσης (ΑΔΑ: 688ΚΩΚΖ-ΨΓΚ).Την απόφαση 186/2020 της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ: 6Ζ42ΩΚΖ-ΜΡ8).
Αφού διαβάσει τις αποφάσεις, να σταματήσει να προσπαθεί να εμπλέξει στα παιχνίδια κωλυσιεργίας που διαχρονικά συνηθίζει, τα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου, σε μία υπόθεση που την υπερασπίζονται πλέον τα 29 μέλη τη…
διαβαστε περισσοτερα

Η ΒΕΛΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Υ -Γράφει ο Παναγιώτης Χολής

Από τους προγόνους μας, τις αναμνήσεις και τα μελλοντικά σχέδια ,στο «θρήνο της Περσεφώνης»!!! -Η παραθαλάσσια περιοχή στη Βελά αποτελεί μέρος της εδαφικής έκτασης του χωριού Βασιλόπουλου προς την πλευρά των Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας.
Αναπόσπαστο κομμάτι του χωριού και των κατοίκων του, αποτελούσε τον ζωτικό χώρο μέσα στον οποίο κυλούσε η καθημερινότητα των προγόνων μας επί πολλές δεκαετίες και ήταν η πηγή επιβίωσης στα δύσκολα χρόνια των πολέμων, της φτώχειας και της προσπάθειας για χτίσιμο βάσεων για ένα καλύτερο μέλλον των οικογενειών τους. Κάθε σπιθαμή εδάφους , κάθε κόκκος χώματος, κάθε δέντρο, θάμνος και απόκρημνες πλαγιές, έχουν τις πατημασιές,τον ιδρώτα και τις αγωνίες των μακρινών προγόνων μας και των γονιών μας. Κάθε τοποθεσία στη Βελά έχει να σου διηγηθεί και μια ανθρώπινη ιστορία , κάθε τοπωνύμιο και μια αγροτοκτηνοτροφική οικογενειακή γειτονιά ,κάθε γειτονιά και μια νοσταλγία, κάθε παραλία και γραφικός κολπίσκος νεανικές αγάπες, έρωτες, παιχνίδια, ψυχική και σωματική …
διαβαστε περισσοτερα

Το Λαογραφικό Σημείωμα της εβδομάδας''Ο Φλεβάρης'': Γράφει ο *Χρήστος Τούμπουρος

(Φωτο Θανάσης Νικολός)
Ο Φλεβάρης είναι ο δεύτερος μήνας του έτους σύμφωνα με το δικό μας, το Γρηγοριανό αλλά και το Ιουλιανό ημερολόγιο. Είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα. Το όνομά του οφείλει σε μια Ρωμαϊκή γιορτή που ονομάζεται Φεμπρουά και αφορά θρησκευτικό καθαρμό και εξαγνισμό. Το λατινικό ρήμα februare απ’ όπου προέρχεται η λέξη σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω. Η Φεβρούα ήταν η θεά που επόπτευε στους καθαρμούς και τους εξαγνισμούς και ο Φέβρουος ο θεός των νεκρών, επειδή ήταν ο τελευταίος του Ρωμαϊκού έτους και επομένως «διαβατήριος» και αποκαθαρτικός. 

Έχει σχέση με το γεγονός ότι κατά τη διάρκειά του πραγματοποιούνταν γιορτές θρησκευτικού εξαγνισμού και καθαρισμού.
Στη λαϊκή αντίληψη, η ονομασία του παρετυμολογείται από τη λέξη «φλέβα». Είναι, μήνας που ανοίγουν οι φλέβες της γης από την αφθονία των υδάτων. «Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει». Το μήνα αυτό έχουμε πολλά νερά μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις και κυρίως από το λιώσιμο των χιονιών. Το χιόνι το επιζητού…
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................