Διεθνής Αγώνας Σπάρταθλον 2019 και 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας Γράφει ο Λεωνίδας Παπαρίζος

Ως λάτρης του κλασικού αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα των δρόμων μεγάλων αποστάσεων θα ήθελα μέσα από αυτή τη στήλη, αρχικά, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους δύο δρομείς με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου που συμμετείχαν στο Διεθνή Αγώνα Υπεραποστάσεων ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2019. Συγκεκριμένα:

διαβαστε περισσοτερα

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019, στη Γαβαλού το βιβλίο του Δημήτρη Β. Αλεξανδρή με τίτλο: 'Η ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ - ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ'

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019, το απόγευμα στο φιλόξενο χώρο εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Γαβαλούς, το βιβλίο του Δημήτρη Β. Αλεξανδρή με τίτλο: "Η ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ - ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ" από τον Δήμο Αγρινίου και τους Συλλόγους Γαβαλιωτών Αθήνας και Προοδευτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αρχαιοφίλων Γαβαλούς (Π.Ε.Σ.Α.Γ), οι οποίοι εξέδωσαν και το βιβλίο.

διαβαστε περισσοτερα

Ο Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ. ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΕΣ.

Από: Αναμνήσεις έθιμα Φυτειωτών Ο Β΄Παγκόσμιος πόλεμος για την Ελλάδα άρχισε στις 28 Οκτωβρίου του 1940, όταν ο Ιταλικός στρατός εισέβαλε απρόσκλητα στη χώρα, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Με ενθουσιασμό μπήκαν στις μάχες οι Έλληνες στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν μια συντριπτικά ισχυρότερη και άρτια εξοπλισμένη στρατιωτικά δύναμη , όπως ήταν εκείνη που την απάρτιζαν οι στρατιές του Μουσολίνι.
Ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς, βαθύς γνώστης της Ελληνικής ψυχής, προέτρεψε τότε με τα εξής λόγια τους Έλληνες να αντιδράσουν στην ιταμή πρόκληση των Ιταλών:
<<Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε μετ΄αθάνατο κρασί του Εικοσιένα>>.
διαβαστε περισσοτερα

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ-ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Με λαμπρότητα, επισημότητα και σεβασμό εορτάστηκε στο Μοναστηράκι Ακτίου Βόνιτσας η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 με επιμνημόσυνη δέηση από τον π.Θεόδωρο στο μνημείο των πεσόντων &κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο της Τ/Κ Μιχάλη Καλαντζή την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου" ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΣ " Στέλλα Προδρομίτη καθώς και από μαθητές του Γυμνασίου,Δημοτικού και το Νηπιαγωγείο.
Για τη σημερινή γιορτή της επετείου 28ης Οκτώβρη μίλησαν ο πρόεδρος της τ/κ Μιχάλης Καλαντζής και η εκπαιδευτικός Ρούλα Καραμπίνη 
Ακολούθησε  παρέλαση του Γυμνασίου & Δημοτικού σχολείου Μοναστηρακίου. 


διαβαστε περισσοτερα

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚHΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ν. ΦΑΡΜΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Από το Αγρίνιο, όπου παραβρέθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου 1940, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα τιμάμε τη γενιά που αγωνίστηκε, πόνεσε και μάτωσε για τη λευτεριά και την πατρίδα, κόντρα στον φασισμό και το ναζισμό.  Σήμερα όμως τιμάμε και την ενότητα του ελληνισμού. Την εθνική ομοψυχία που κανένας και τίποτα δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο.  Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι.  Και είμαστε ικανοί για όλα όταν είμαστε ενωμένοι. 
Χρόνια πολλά!
διαβαστε περισσοτερα
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ:Ευχαριστίες προς τον Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό Σύλλογο Βάρνακα.

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ:Ευχαριστίες προς τον Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό Σύλλογο Βάρνακα.

Αστακός, 28.10.2019 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ TYΠOY ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ. Ευχαριστούμε πολύ τον Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό Σύλλογο Βάρνακα για την εθελοντική προσφορά των δάφνινων στεφανιών, για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην έδρα του Δήμου Ξηρομέρου στον Αστακό. ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
διαβαστε περισσοτερα

Νίκος Θ. Μήτσης: Λησμονημένοι Μαχητές του ΄40 - 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου & 24ο Σύνταγμα Πεζικού Πρεβέζης

Ως γνωστόν στο Αλβανικό Μέτωπο 1940-41 , για όσους έχουν διαβάσει την νεότερη ιστορία , γνωρίζουν ότι  στο Μέτωπο παραβρέθηκαν σε θέση μάχης 42 Συντάγματα υπό τις οδηγίες της 8ηςΜεραρχίαςμε αρχηγό αυτής τον υποστράτηγοΧαράλαμπο Κατσιμήτρο. Εξ αυτών των  42 Συνταγμάτων , στο 2/39 Σύνταγμα  Ευζώνων Μεσολογγίου υπηρετούσαν σχεδόν όλο Αιτωλοακαρνάνες  και , στο 24  Σύνταγμα Πεζικούπου είχε έδρα την Πρέβεζα,  ήταν επανδρωμένο κυρίως από Πρεβεζάνους  , πάρα πολλούς Αιτωλοακαρνάνες , αλλά και Λευκαδίτες .
διαβαστε περισσοτερα

Εορτασμός επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940...στη Μπαμπίνη Ξηρομέρου

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε, στη Μπαμπίνηο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.Παρουσία των κατοίκων,  τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον π.Νικόδημο στο μνημείο των ηρώων  κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο της Τ/Κ Θεόδωρο Ζαρκαδούλα , &τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μπαμπίνης. 




διαβαστε περισσοτερα

Για όσους δεν γύρισαν από το μέτωπο του '40.Πεσόντες Μπαμπινιώτες στο έπος 1940-41...

Σήμερα η 28η Οκτωβρίου 2019και είναι ανάγκη να θυμηθούμε και να τιμήσουμε εκείνους που αγωνίστηκαν στον πόλεμο του'40. Αρκετοί απ' αυτούς δεν γύρισαν πίσωΣκύβουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στους τάφους των νεκρών της Ελληνικής Ελευθερίας. 

Τιμούμε εκείνους πού αγωνίστηκαν γιατην ακεραιότητα της πατρίδας και το μέγιστο αγαθό της ελευθερίαςστο έπος της Αλβανίας, με τις κακουχίες και τις περιπέτειες ενός στρατού που κλήθηκε να υπερασπίσει την πατρίδα του σ' έναν πόλεμο που κήρυξαν απροκάλυπτα οι δυνάμεις του άξονα. 
διαβαστε περισσοτερα

ΑΣΤΑΚΟΣ:2η ΛΑΜΠΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ '40.(VIDEO)

VIDEO:Δραγαμεστο Νεα
διαβαστε περισσοτερα

ΑΣΤΑΚΟΣ: Αναβίωσε το έθιμο λαμπαδηδρόμων για το ΟΧΙ (ΦΩΤΟ)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών επανέφερε το ξεχασμένο άλλα και λησμονημένο έθιμο (ΕΘΙΜΟ ΚΑΘΑΡΑ ΑΣΤΑΚΙΩΤΙΚΟ) το κάψιμο του ΟΧΙ .
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................