ΜΠΑΜΠΙΝΗ: Φώτης Μπενέκος-Το μεγάλο παράδειγμα -Μαρτυρίες : Του Αλέξανδρου Κυριαζή

Το μεγάλο παράδειγμα 
Λίγο πριν το τέλους Απριλίου του έτους 1943 , όλο το χωριό ήταν σκορπισμένο εις τα τέσσερα σημεία του ορίζοντος ανάλογα με τις δουλειές του και τα προβλήματα των κτημάτων. Μετά την Μάχη της Τσαπουρνιάς την 5ην Μαΐου 1943 που έδωσαν οι αντάρτες προς το ιταλικό στρατιωτικό τμήμα κατοχής , και το κάψιμο των χωριών την 8ην Μαΐου 1943,άρχισε να κατακάθεται η σκόνη για άλλες ταλαιπωρίες και σιγά σιγά ό κόσμος τράβαγε για τα χωράφια του και τις δουλειές που απαιτούσαν, δηλαδή μια τρίμηνη διαμονή στο ύπαιθρο. Η οικογένειά μου τράβηξε προς το κτήμα των οκτώ στρεμμάτων που είχαμε σπαρμένο καλαμπόκι και εις κάποιο σημείο εις το κέντρο του , μποστάνι, το οποίο δεν ήταν ορατό από έξω επειδή η βλάστηση του καλαμποκιού ανεβαίνει εις το ενάμισυ και μέτρα ύψος. 
 Εκεί κοιμόμουνα με δύο ακόμη μικρότερα αδέλφια σε μια παράμερη «δραγάτα» μόλις δέκα μέτρα απέχουσα από το κοινοτικό πηγάδι που επότιζε ο βουκόλος τα βόδια του και ο βαλμάς τα άλογά τους ολίγο μετά την ανατολή του ηλίου από…
διαβαστε περισσοτερα

28η Οκτωβρίου. Μνήμες. Ιδιόχειρα κείμενα του αειμνήστου Νικολάου Κατσαράκη, εκ Μπαμπίνης Ξηρομέρου, φοιτητού Νομικής

Ιδιόχειρα κείμενα του αειμνήστου Νικολάου Κατσαράκη,εκ Μπαμπίνης Ξηρομέρου, φοιτητού Νομικής.







διαβαστε περισσοτερα

Συνεδριάζει την Δευτέρα στο Αγρίνιο το Περιφερειακό Συμβούλιο

Με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, στον ποταμό Αχελώο, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων», της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε., συνεδριάζει την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 15:00 το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί, με όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου (Δεληγιώργη 2, Αγρίνιο) με ταυτόχρονη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης (e:Presence.gov.gr) και  θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω υπηρεσίας live streaming από τον σύνδεσμο: https://youtu.be/dM8klB19kDAΥπενθυμίζεται ότι το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας τέθηκε στην συνεδρίαση της  Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, η οποία με ομόφωνη απόφασή της παρέπεμψε την γνωμοδότηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Περιφερειακό συμβούλιο, εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος.   
Σε άλλο αρχείο επισυνάπτεται η Ημερήσια Δι…
διαβαστε περισσοτερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Μπαμπίνη Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, 300 09e-mail: synedriobabinis@gmail.com  Τηλ.: 698 667 2448 
27 Οκτωβρίου 2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης «Χριστόδουλος Παμπλέκης», με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ίδρυσή του, αποφάσισε να διοργανώσει διήμερο συνέδριο με θέμα την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία, τις προσωπικότητες και τα μνημεία της Μπαμπίνης και συγκρότησε προς τούτου Οργανωτική Επιτροπή.
Ο τίτλος του Συνεδρίου είναι: 
Η Μπαμπίνη στο διάβα των αιώνων με θέματα την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία, τα πρόσωπα και τα μνημεία της Μπαμπίνης. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου του 2022 στην Μπαμπίνη. 
Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα, καθώς και το πρόγραμμά του, το οποίο θα περιλαμβάνει και περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Φοιτιών και στην Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Πόρτας, καθώς και επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Μπαμπίνης. Η διεξαγωγή και η διενέργεια του συνεδρίου διέπεται από ειδικό κ…
διαβαστε περισσοτερα

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Στο μήνυμά του με αφορμή τον εορτασμό για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:«Το ιστορικό “ΟΧI” εκπέμπει ένα διαχρονικό μήνυμα ενότητας και αγώνα των Ελλήνων απέναντι σε κάθε εμπόδιο και αντίπαλο.Τιμάμε εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, γνωρίζοντας πως κανένας αγώνας για την υπεράσπιση της πατρίδας και των αξιών της, ποτέ δεν είναι ένας χαμένος αγώνας.Και τους τιμάμε, μνημονεύοντας τους δικούς τους αγώνες, αλλά και δίνοντας σήμερα τον δικό μας αγώνα στις σύγχρονες επάλξεις, για τις ίδιες αξίες. Για μία πατρίδα, πάντα ελεύθερη και ισχυρή. Όπως έγραψε και ο ποιητής: “Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ᾿ τα ξένα βήματα,αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο”.Χρόνια πολλά!»
-To μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/acSMCnPzyTE
διαβαστε περισσοτερα

Ξηρομερίτες Λησμονημένοι Μαχητές του 1940 39 Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου & 24ο Σύνταγμα Πεζικού Πρεβέζης

{ Ο Νίκος Θ. Μήτσης με τις γνώσεις του ερευνητή και ιστοριοδίφη αναδεικνύει την μεγάλη προσφορά και τη θυσία των Ξηρομεριτών που έγραψαν σελίδες δόξας κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41. Εκατοντάδες  Ξηρομερίτες αγωνίστηκαν ενάντια στον γερμανοϊταλικό φασισμό και έδωσαν μαθήματα ηρωισμού και ανδρείας. Ο συγγραφέας στις σελίδες που ακολουθούν, μέσα από σπάνια, πολύτιμα ντοκουμέντα , φωτογραφίες, φέρνει στο φως, πρώτη φορά, τις σκληρές και νικηφόρες μάχες που έδωσαν απέναντι στους κατακτητές το 39ο ( Ι, ΙΙ, ΙΙΙ ) Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου και το 24ο ( Ι, ΙΙ , ΙΙΙ ) Σύνταγμα  Πεζικού Πρεβέζης ( αμφότερα  Συντάγματα  που στην πλειοψηφία τους υπηρετούσαν Αιτωλοακαρνάνες στρατιώτες και αξιωματικοί ) και δημοσιεύει τον πλήρη κατάλογο αξιωματικών και οπλιτών που χάθηκαν  κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41 εντός του αλβανικού εδάφους και που χάρισαν στην πατρίδα το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή τους και έγραψαν τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ι…
διαβαστε περισσοτερα
check page rank
.....................................................................................................................