Ήθη και έθιμα της Αποκριάς στην ορεινή Τριχωνίδα



Γράφει: Ο Φίλιππος Φαρμάκης
Εκείνα τα Χρόνια δεκαετία 50 _60 στα χωριά της ορεινής Τριχωνίδας που ήταν γεμάτα κόσμο λίγα πράγματα ξέραμε από κούλουμα καρναβάλια λαγάνες και θαλασσινά!!

Σαν τη σημερινή μέρα τα έθιμα που επικρατούσαν και που εγώ τουλάχιστον θυμάμαι ήταν αυτό της παραλλαγής της ενδυμασίας (σκυλαρεους) τους λέγαμε και τους φοβόμασταν κιόλας οι μικροί!!



Οι πιο μεγάλοι ντύνονταν με διάφορα ρούχα με σκοπό να μην μπορούν να αναγνωριστούν και πήγαιναν ομαδικά από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στα χέρια τους κάλτσες με στάχτη και με αυτές χτυπούσαν και λέρωναν τους συγχωριανούς λέγοντας πειράγματα και αστεία!

Σε κάθε σπίτι εννοείται φιλεύονταν και έπιναν και τα κρασάκια τους με αποτέλεσμα η γλώσσα να λύνεται και οι χειρονομίες να ξεφεύγουν ενίοτε!!Το δεύτερο και ιδιαίτερο θα έλεγα ήταν αυτό των αυγών στη θράκα(Η φώτο δανεική από την Ελένη Γκέκα) !Η κάθε νοικοκυρά έβαζε στη φωτιά σε κύκλο με τάξη και σειρά τόσα αυγά όσα ήταν τα μέλη της οικογένειας και τα ονόμαζε κατά ηλικία αντίστοιχα!!Η μακαρίτισσα η μάνα μου έβαζε δέκα!!Εφτά αδέρφια ήμαστε οι γονείς και η γιαγιά!!Τα αυγά ψήνονταν σιγά σιγά και ίδρωναν απ'έξω από την θερμοκρασία αλλά οι γεροντότεροι για να δώσουν τόνο στο δρώμενο, αυτό το μετέφραζαν σε ευρωστία και δύναμη του ατόμου που αντιστοιχούσε το αυγό!!..Και κάπου εκεί καμία φορά τα αυγά έσκαγαν σαν βαρελότα γεμίζοντας στάχτη και κάρβουνα το σπίτι και αφήνοντας το αντίστοιχο άτομο νηστικό και με απορία για την τύχη του στην χρονιά που κυλούσε!!
Όπως όμως και να είχαν τα πράγματα και όσο λιτή και αν ήταν η ζωή μας ήταν γεμάτη από αγάπη ομόνοια και οικογενειακή συνοχή!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................