Αλλαγές στη σταυροδοσία για την εκλογή προέδρου κοινοτήτων…


Αλλαγές στη σταυροδοσία και στην εκλογή προέδρου των κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή.


Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να σταυρώσουν έναν υποψήφιο στις κοινότητες κάτω από 300 κατοίκους, ενώ στις μεγαλύτερες μπορούν να σταυρώσουν δύο υποψηφίους.
 Στις ίδιες κοινότητες, αν ένας συνδυασμός αποσπάσει το 50%+1 των ψήφων, τότε πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς από αυτόν το συνδυασμό. Σε διαφορετική περίπτωση η εκλογή πρόεδρου στις κοινότητες άνω των 300 ατόμων γίνεται με μυστική ψηφοφορία από τα μέλη του Συμβούλιου, τα οποία καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς από τους δύο επικρατέστερους συνδυασμούς. Υπενθυμίζουμε ότι στις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων οι υποψήφιοι συνδυασμοί κατεβαίνουν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και ότι εκλέγονται οι πρώτοι σε σταυρό. Επίσης, ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού δεν εκλέγεται «αυτοδίκαια», αλλά με σταυρό.
Συγκεκριμένα για τη σταυροδοσία το άρθρο 55 προβλέπει:
«Για την εκλογή συμβουλίων κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ δύο (2) υποψηφίων συμβούλων κοινότητας. Για την εκλογή προέδρων κοινότητας έως τριακοσίων (300)κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψηφίου»








Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................