ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ : ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ-Γράφει -Σχολιάζει Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

 


Γράφει -Σχολιάζει

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Πριν από 10 ημέρες και συγκεκριμένα στις 12 Φερβρουαρίου είχα δημοσιεύσει πληροφορίες και σχόλια που αφορούσαν την Δημοτική περιουσία  και την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να διεκδικήσει, επιτέλους, εκτάσεις που έχουν περιέλθει, με δικαστικές αποφάσεις, στο Δήμο. Μιλάμε για  περίπου 5000 στρέμματα, που βρίσκονται στο παράκτιο μέτωπο Αστακού και ορίων Βελάς και τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο θεωρεί ιδοκτησία του ενώ τα διαχειρίζεται μέσω του Δασαρχείου και χωρίς ουδεμία συμμετοχή του Δήμου.

Η εν λόγω έκταση είχε αποδοθεί  από το Εφετείο Πατρών το 1999 στις τότε Κοινότητες Αστακού, Καραισκάκη και Βασιλόπουλου. Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε κατά της Απόφασης Αναίρεση στον Άρειο Πάγο, η οποία όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν συζητήθηκε γιατί ούτε το Δημόσιο αλλά ούτε ο Δήμος επεδίωξαν την συζήτησή της.


 Και τούτο γιατί το Δημόσιο θεωρεί ότι η έκταση του ανήκει, αφού ο Δήμος ουδένα ενδιαφέρον έδειξε όλα αυτά τα χρόνια για να περιέλθει η έκταση στην κυριότητά του και κυρίως δεν επεδίωξε την άρση της Αναίρεσης στον ΄Αρειο Πάγο.

Οι πρώην Δήμαρχοι Σαμαράς, Στάικος, Γαλούνης δεν άγγιξαν το θέμα στη διάρκεια της θητείας τους αλλά και ο νυν Δήμαρχος κ. Τριανταφυλλάκης ασχολήθηκε με αυτό στο τέλος της προηγούμενης θητείας του και ύστερα από παρέμβαση των Συνηγόρων κ.κ Λυμπεράτου και Φραίμη, που είναι και οι δύο άριστοι γνώστες του όλου ζητήματος.

Έτσι, λοιπόν, η Δημαρχιακή Επιτροπή ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή της το ποσό των 3000 ευρώ για την αμοιβή του κ. Φραίμη, ο οποίος, τελικά, θα χειρισθεί το θέμα της Αναίρεσης.

 Η Απόφαση της Επιτροπής, ενδεχομένως να συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο σε προσεχή συνεδρίασή του, αλλά ήδη ο κ.Φραίμης έχει ξεκινήσει τις κινήσεις, που θα πρέπει να κάνει προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια πολύ δύσκολη υπόθεση, που τελικά εάν  κερδηθεί από τον Δήμο θα περιέλθει στην ιδικτησία του η διακδικούμενη από το Δημόσιο έκταση το οποίο την διαχειρίζεται σήμερα, ωσάν να του ανήκει.

Αυτό θα έχει επιπτώσεις και στις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, που διατηρούν χερσαίες εγκαταστάσεις στην εν λόγω ζώνη ενώ θα δημιουργήσει δεδικασμένο σε ότι αφορά και άλλες εκτάσεις, που ανήκουν στις Κοινότητες Αρχοντοχωρίου , Βασιλόπουλου ενδεχομένως και Μύτικα.

Οι εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών θα έχουν, πλέον, να ''κάνουν'' με το Δήμο Ξηρομέρου και όχι με το Δασαρχείο, ή το Ελληνικό Δημόσιο. Επομένως, ο Δήμος βάζει στη φαρέτρα του ένα ισχυρό όπλο, που θα του φανεί χρήσιμο στο μέλλον και όσο διαρκεί η  ''αντιπαλότητα'' με τους ιχθυοκαλλιεργητές.

Πάντως, η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο και ουδείς γνωρίζει πότε αυτό θα συμβεί και ποιός νομιμοποιείται να το πράξει αφού, πλέον, διεκδικείται τόσο από τον Δήμο όσο και από το Δημόσιο.

Δεν είναι, επίσης, γνωστό έαν το Δημόσιο έχει συνάψει, όλα αυτά τα χρόνια,  συμφωνίες με τις εταιρείες ιχθυκαλλιεργειών και αν εκμισθώνει τις εκτάσεις, που αυτές χρησιμοποιούν και έναντι ποίου τιμήματος.

Πάντως, το ανύπαρκτο ενδιαφέρον του Δήμου επί 25 χρόνια αποδυναμώνει τη θέση του και  ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Βέβαια,  δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και το ενδεχόμενο το Δημόσιο να παραιτηθεί των αξιώσεών του, προς όφελος του Δήμου.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Φραίμης θα καταθέσει πλήρη τον σχετικό φάκελλο, αλλά αν και πότε θα προσδιορισθεί η συζήτηση της υπόθεσης ,  ουδείς μπορεί να το γνωρίζει.

Ουτως εχόντων των πραγμάτων η υπόθεση αποκτά αυξημένο βαθμό δυσκολίας και ίσως ο πλούσιος φάκελλος, που κατέχει ο κ. Φραίμης- ως συνεχιστής των αντίστοιχων χειρισμών της υπόθεσης από  πατέρα και παππού- αποδειχθεί πολύτιμος.

Αν φυσικά, η υπόθεση έχει ευτυχή κατάληξη, αναμφισβήτητα αυτό θα πιστωθεί στον κ. Α. Φραίμη, αποτελώντας  ταυτόχρονα ισχυρή παρακαταθήκη στην περίπτωση, που ίδιος ασχοληθεί, στο μέλλον, ποιο ενεργά με τα Δημοτικά.

Ήδη, όπως πληροφορούμεστε, δέχεται παραινέσεις ακόμα και πιέσεις από κοντινά του πρόσωπα να κάνει πιο έντονη την παρουσία του στα Κοινά του Ξηρομέρου.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................