ΠΟΑΥ :ΦΙΑΣΚΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-Απαξιωτική η Συμπεριφορά του Υπουργού κ. Αυγενάκη-Γράφει-Σχολιάζει Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Επιεικώς αναποτελεσματική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η συμμετοχή του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα στην Αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ( 8/2/2024) , που συζητούσε το σχέδιο Νόμου, που αφορά και στην ΠΟΑΥ.


Ο Δήμαρχος κ. Τριανταφυλλάκης και η Νομική Σύμβουλος- που χειρίζεται το θέμα της ΠΟΑΥ για λογαριασμό του Δήμου και των Πολιτών- κ. Γιαννούλου, εμφανίστηκαν μάλλον απροετοίμαστοι για μια τέτοιου είδους συζήτηση και το αποτέλεσμα δεν ήταν παρά ένα φιάσκο, καθότι δεν προέκυψε κάποιο όφελος για τον Δήμο και την Επιτροπή  και φυσικά για την όλη υπόθεση της μετεγκατάστασης των ήδη υπαρχουσών ιχθυομονάδων, που είναι και το φλέγον ζήτημα του Ξηρομέρου.

Τόσο ο κ. Τριανταφυλλάκης όσο και η κ. Γιαννούλου έδωσαν υπερβολική βαρύτητα σε κάποιες νομικές λεπτομέρειες του όλου θέματος και κυρίως στο πως θα αντιμετωπίζονται, στο εξής, η ίδρυση, λειτουργία, μετεγκατάσταση κλπ των ιχθυομονάδων, παρασυρόμενοι από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις του Ν/Σ, που αφορούν τις νέες εγκαταστάσεις μονάδων και όχι τις μετεγκαταστάσεις των ήδη υπαρχουσών.  

Μα το πρόβλημα του Ξηρομέρου είναι πρωτίστως η μετεγκατάσταση των ήδη υπαρχουσών μονάδων και δευτερευόντως το καθεστώς που θα ισχύει στο μέλλον , μετά την υπερψήφιση του Νομοσχεδίου.

Βέβαια,  η όλη συζήτηση  και όπως αυτή εξελίχθηκε κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο ότι η πλευρά της Κυβέρνησης, που εκφράστηκε με τις τοποθετήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκη, ήταν προκατειλημμένη αναφανδόν υπερ των ιχθυοκαλλιεργητών.

Σε τέτοιο σημείο, που ο κ. Υπουργός προσέβαλε με απαράδεκτο τρόπο τον  Δήμαρχο κ. Τριανταφυλλάκη, αποκαλώντας τον, ούτε λίγο ούτε πολύ, ''άσχετο'' και ''ψεύτη'', προκαλώντας αλγεινή εντύπωση σε όσους παρακολούθησαν τα όσα διημείφθησαν στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Μια συμπεριφορά, που  δεν τιμά τον πολιτικό άνδρα και υπουργό της Κυβέρνησης, γιατί είναι επιεικώς αντιδημοκρατικό και ανήθικο να απαξιώνεις έναν αιρετό εκπρόσωπο μιας περιοχής χρησιμοποιώντας τόσο βαρείς χαρακτηρισμούς . 

Εντύπωση, ωστόσο προκάλεσε η μη αντίδραση του Δημάρχου, ο οποίος αρκέστηκε, να αποδοκιμάσει τα λεγόμενα Αυγενάκη, κουνώντας  απλώς το κεφάλι του.

Ατόπημα διέπραξε και η κ. Γιαννούλου όταν στην προσπάθειά της να υπερασπισθεί τις θέσεις της Επιτροπής έκανε άστοχους παραλληλισμούς, γεγονός, που ανάγκασε τον προεδρεύοντα να τις κάνει συστάσεις για την προσβολή  του Κοινοβουλίου και να την επαναφέρει με κόσμιο τρόπο. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ταραχής και προσβολών ουδεμία τύχη μπορούσε να έχει η παρέμβαση του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα.

 Πέραν τούτου -και κατά την άποψή μου- η παρέμβαση θα έπρεπε να εστιασθεί  στον καθορισμό νομοθετικής πρόβλεψης για την μετεγκατάσταση των ήδη υπαρχουσών ιχθυομονάδων στην ακτογραμμή Αστακού-Μύτικα και όχι στο πως θα γίνονται στο εξής και μετά την ψήφιση του Νόμου οι μετεγκαταστάσεις, η ίδρυση και η λειτουργία των ιχθυομονάδων.

Έτσι, όπως έχει διαμορφωθεί το Σχέδιο Νόμου και εάν ψηφισθεί αυτούσιο και χωρίς αλλαγές, θα προβλέπει τις διαδικασίες του άρθρου 18, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί αλλά ουδεμία πρόβλεψη θα περιλαμβάνει για την απομάκρυνση των ήδη υπαρχουσών ιχθυομονάδων.

Με απλά λόγια, οι υπάρχουσες μονάδες θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι οι ιδιοκτήτες τους να αποφασίσουν την μετεγκατάστασή τους, ή μέχρι να υπάρξουν αποτελεσματικές δικαστικές εξελίξεις μετά τις προσφυγές, που έχουν γίνει ήδη, ή πρόκειται να γίνουν στο μέλλον.

Αύριο Τρίτη το Νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα είναι μάταιο να περιμένει κανείς, ότι κάτι θα αλλάξει. Απλώς, θα δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν οι Ξηρομερίτες τις θέσεις και τον ρόλο του κάθε  Αιτωλοακαρνάνα βουλευτή, στο μείζον θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, που όπως φαίνεται θα απασχολεί για πολύ ακόμα το Ξηρόμερο και τους κατοίκους της περιοχής.

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................