Η αντιμισθία Σάββα, οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, οι επεξηγηματικές δηλώσεις Γεωργιάδη και οι... άμισθοι Αντιδήμαρχοι

 Γράφει-Σχολιάζει-Αποκαλύπτει 

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ 



Η ανακοίνωση της απόφασης του κ. Σάββα, υποψηφίου Δημάρχου Ξηρομέρου, να παραχωρήσει , εφόσον εκλεγεί, την αντιμισθία του, εξολοκλήρου, στο Δήμο προς εξυπηρέτηση κοινωνικών σκοπών, κατέλαβε ξε απήνης τους πάντες και δημιούργησε αναταραχή στον Δήμαρχο κ. Τριανταφυλλάκη και στο επιτελείο του. 


Επιδίωξή μου με τον παρόν άρθρο δεν είναι να αντιπαρατεθώ , αλλά δεν μπορώ να μην  αναφερθώ στη δήλωση του κ. Τριανταφυλλάκη ότι ‘’ο κ. Σάββας χαρίζει στο Δήμο, κάτι που δεν δικαιούται’’. 

Αυτό μου δίνει το έναυσμα να επισημάνω ότι ο κ. Σάββας δικαιούται τόσο την σύνταξή του όσο και την αντιμισθία, αλλά μειωμένη κατά 30 % την σύνταξή του, εφόσον επιλέξει να λαμβάνει σύνταξη και  αντιμισθία , ταυτόχρονα. 

Αυτό είναι γνωστό και ισχύει, τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια, για όλους , ανεξαιρέτως, τους  συνταξιούχους.  

Η εν λόγω ρύθμιση θα αλλάξει από 1/1/2024 , επί το ευνοϊκότερο για τους συνταξιούχους. 

 Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, όπως και οι επεξηγήσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γεωργιάδη  καθιστούν σαφέστατη την απόφαση της κυβέρνησης να διαφοροποιήσει το ισχύον καθεστώς και η παρακράτηση  από 30% να γίνει 10% και να αφορά τις αμοιβές από την εργασία και όχι από την σύνταξη. 

Σήμερα, ο Αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βασίλης Σπανάκης , μιλώντας στο MEGA έκανε γνωστό ότι το σχετικό Νομοσχέδιο βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας και ότι πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο, ενώ θα ισχύσει από 1/1/2024.  

Όπως διευκρίνισε, το Νομοσχέδιο θα αφορά και άλλα θέματα συνταξιοδοτικής φύσεως όπως αύξηση των συντάξεων κλπ. 

Τι εξήγγειλε, όμως ο πρωθυπουργός  από το βήμα της 87ης ΔΕΘ για το θέμα της εργασίας των συνταξιούχων ; 

Επί λέξει στην εξαγγελία αναφέρεται : 

‘’Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης  των αποδοχών τους κατά 30%’’. 

 

Ποιες ερμηνευτικές επεξηγήσεις έδωσε ο Αρμόδιος Υπουργός κ. Γεωργιάδης, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού ; 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας , ο μηδενισμός του ‘’πέναλτι’’ θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της δήλωσης της εργασίας των συνταξιούχων. 

Μιλώντας στο SKY, έδωσε  ένα παράδειγμα αναφορικά με το τι ίσχυε μέχρι τώρα.  

Ένας συνταξιούχος, που επέλεγε να δουλέψει και να κάνει ακόμα και μόλις ένα μεροκάματο, θα έπρεπε να δώσει το 30% της αμοιβής του, ανέφερε.  

Αυτό , προφανώς-είπε- οδηγούσε και σε αδήλωτη εργασία κάτι που η κυβέρνηση επιθυμεί να καταπολεμήσει με μηδενισμό του πέναλτι 30% (στη σύνταξη). 

Εξ όλων των ανωτέρω προκύπτει σαφέστατα ότι ο κ. Σάββας- εφόσον εκλεγεί- θα παραχωρεί το 90% της αντιμισθίας του στο Δήμο και το υπόλοιπο  10% αυτής, θα παρακρατείται από το Δημόσιο. 

Το 90% της αντιμισθίας αγγίζει τα 2.400 ευρώ. Άρα η ωφέλεια του Δήμου, σε βάθος πενταετίας, θα είναι περίπου 200.000 ευρώ, τα οποία προφανώς, εάν ο κ. Σάββας δεν έκανε την κίνηση που εξήγγειλε, θα κατέληγαν στην τσέπη του. 

Αυτό, αν δεν λέγεται και δεν  είναι προσφορά, πως λέγεται, και τι είναι ; Ας απαντήσουν στους Ξηρομερίτες, όσοι έχουν διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων . 

 Και κάτι ακόμα : Ο κ.Τριανταφυλλάκης δικαιούται ναι, ή όχι την αντιμισθία ; Και εάν την δικαιούται, γιατί δεν κάνει το ίδιο , με τον κ. Σάββα ; 

 Σήμερα,  εισπράττει, ναι ή όχι την αντιμισθία; Και ποιο είναι το ποσό, που αντιστοιχεί σε αυτήν ; 

Οι Ξηρομερίτες δικαιούνται να έχουν απαντήσεις στα ερωτήματα, για να σχηματίσουν ολοκληρωμένη άποψη, για το τι ισχύει και τι όχι. Για το ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα. 

 

Άμισθοι Αντιδήμαρχοι 

Ο Δήμος Ξηρομέρου έχει τέσσερις έμμισθους Αντιδημάρχους και δύο άμισθους.  

Άμισθοι είναι οι κύριοι Κατσαούνης και Μάντζαρης.  

Οι άμισθοι απαγορεύεται να λαμβάνουν αντιμισθία, ούτε καν τα έξοδα μετακίνησής τους. 

Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ο κ. Μάντζαρης δεν αμείβεται ούτε από την Κοινωφελή, ενώ ο κ. Κατσαούνης δεν ελάμβανε αντιμισθία για όσο χρονικό διάστημα διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. 

 Ωστόσο η Σχετική Νομοθεσία άλλαξε λίγο μετά την  αλλαγή του κ. Κατσαούνη και την διαδοχή του από την κυρία Χριστίνα Ταπραντζή, η οποία αμείβεται με αντιμισθία, αλλά με ποσό, που- εάν είμαι καλά ενημερωμένος- δεν ξεπερνά τα 650 ευρώ τον μήνα. 

Καλό θα ήταν όλα αυτά να γνωστοποιηθούν επισήμως από το Δήμο, ώστε να μην αδικούνται και να μην συκοφαντούνται κάποιοι  συμπολίτες μας, που μας αντιπροσωπεύουν στο Δήμο. 

Η Εγκύκλιος για  Άμισθους Αντιδημάρχους κλπ 

 

Το πλήθος και τις κατηγορίες των Αντιδημάρχων, καθώς και το ρόλο τους στο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων, αναλύει Εγκύκλιος του Υφυπουργού Εσωτερικών, που εκδόθηκε την 7η Απριλίου. 


Υπενθυμίζεται ότι με την αριθμ.82/20.8.2019 Εγκύκλιο  με τίτλο “Ορισμός Αντιδημάρχων”, είχε επιχειρηθεί η αποτύπωση και ανάλυση των βασικών παραμέτρων που διέπουν το αξίωμα του Αντιδημάρχου, όπως αυτές οριοθετούνται στο αρ.59 του ν.3852/2010 ως ισχύει. Κατόπιν της θέσης σε ισχύ του ν.4674/2020 , ο Θ.Λιβάνιος έκρινε απαραίτητη την επικαιροποίηση μέρους του περιεχομένου της, με την εκ νέου ενημέρωση της Αυτοδιοίκησης. 

Ειδικότερα: 

  

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ 

Ι] Με τις διατάξεις της παρ.1α του αρ. 177 του ν.4635/2019, προστέθηκε εδάφιο στο τέλος της παρ.2 του αρ. 59 του ν.3852/2010, στο οποίο ορίζεται ότι: «Ειδικά για τη δημοτική περίοδο των Αρχών που εγκαταστάθηκαν την 1.9.2019, ο αριθμός των Αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον αριθμό των Αντιδημάρχων που είχαν ορισθεί κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο και σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 3».  Ως εκ τούτου, για την τρέχουσα και μόνο δημοτική περίοδο (από 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως και 31η Δεκεμβρίου 2023), ο αριθμός των ΕΜΜΙΣΘΩΝ Αντιδημάρχων (όπως αυτός έχει υπολογιστεί, σύμφωνα με τα 6 πρώτα εδάφια της παρ.2 του αρ.59 του ν.3852/2010 ως ισχύει), που μπορεί να ορίζονται από τον οικείο Δήμαρχο, προσδιορίζεται εκ νέου ως ακολούθως: 

(α) δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον ανώτατο αριθμό των Αντιδημάρχων που αντιστοιχούσε στο Δήμο κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο και 

(β) δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 3. 

ΙΙ] Επιπλέον της ανωτέρω κατηγορίας έμμισθων Αντιδημάρχων, με τις διατάξεις του αρ.47 του ν.4647/2019, προστέθηκε παρ.7 στο τέλος του αρ.59 του ν.3852/2010, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο Δήμαρχο ορισμού και ΑΜΙΣΘΩΝ Αντιδημάρχων. 

Πρόκειται για μια νέα κατηγορία Αντιδημάρχων, των οποίων το αξίωμα είναι τιμητικό και άμισθο, και η οποία θεσπίστηκε για λόγους ενδυνάμωσης της εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων και της αποτελεσματικότερης άσκησης των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου.  Οι Αντιδήμαρχοι της παρ.7 του αρ. 59 του ν.3852/2010 ως ισχύει, δεν δικαιούνται αντιμισθίας ή οποιασδήποτε άλλης οικονομικής απολαβής (όπως π.χ. εξόδων κίνησης, κ.ά.), και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ.93, παρ.1 του ν.3852/2010 ως ισχύει, περί υποχρεωτικής χορήγησης ειδικής άδειας άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους.  Επομένως, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ορίζονται στη θέση των άμισθων Αντιδημάρχων ούτε δικαιούνται ούτε υποχρεούνται να λαμβάνουν ειδική άδεια άνευ αποδοχών από την Υπηρεσία τους και, επομένως, μπορεί να λαμβάνουν το μισθό της Υπηρεσίας τους. 

 

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................