Εκδήλωση - σταθμό για τα πολιτιστικά δεδομένα των Χαλκιοπούλων και του Βάλτου γενικότερα, θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών Αθήνας - Πειραιά «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, από τις 11 μέχρι τις 21 Αυγούστου στο Δημ Σχολείο Ν. Χαλκιόπουλου.


   Ο Σύλλογος  Χαλκιοπουλιτών Αθήνας - Πειραιά «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης», 
στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αυγούστου, θα πραγματοποιήσει έκθεση στη μνήμη του μεγάλου λογοτέχνη και ποιητή 
Κωσταντίνου Χατζόπουλου από την Πέμπτη 11 Αυγούστου έως την Κυριακή 21 Αυγούστου σε αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου στο Ν.  Χαλκιόπουλο.

Σημειώνουμε ότι ο πατέρας του Γιάννης Χατζόπουλος γεννήθηκε στο Χαλκιόπουλο και μεγαλώνοντας βρέθηκε στο Αγρίνιο, όπου παντρεύτηκε και εκεί γεννήθηκε ο Κωσταντίνος (περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέχεια του κειμένου που ακολουθεί).

  Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου Αιτ/νων συγγραφέων, ενώ την Παρασκευή 12 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα στον Κωσταντίνο Χατζόπουλο με εξαιρετικούς ομιλητές, ως εξής:


https://chalkiopouloi.blogspot.com/


– Ώρα 20.30 – 20.35: Έναρξη – Χαιρετισμοί.

– Ώρα 20.35 – 20.50: Η ζωή και το έργο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου.  (Ομιλήτρια – Εισηγήτρια η Φιλόλογος κ. Αλεξάνδρα Χρήστου).

- Ώρα 20.50-21.00: Χαιρετισμός από την κ. Μαίρη Χρυσικοπούλου (πρόεδρο του Λαογραφικού – Ιστορικού – Φιλολογικού Μουσείου Αιτ/νίας, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρο του φιλολογικού και λογοτεχνικού ομίλου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος».

- Ώρα 21.00-21.10: Χαιρετισμός από την απόγονο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου, κ. Σοφία Λαχανά - Πατρώνη.

Η βραδιά θα συνεχιστεί με τις παρουσιάσεις των βιβλίων των συγχωριανών μας συγγραφέων Ανδρέα Ι. Μήτσου και Χριστίνας Ανδρ. Ταράτσα ως εξής:

– Ώρα 21.15 – 21.45: Παρουσίαση του βιβλίου (μυθιστόρημα«Η Παγίδα: Βίωμα και γραφή» του Χαλκιοπουλίτη πολυβραβευμένου συγγραφέα Ανδρέα Ι. Μήτσου.
- Ώρα 21.45 - 22.15: Παρουσίαση του Βιβλίου Βιογραφία «Το ταξίδι μας με τη Φαίδρα» της συγχωριανής μας συγγραφέως Χριστίνας Ταράτσα.

  Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό  γεγονός για το Χαλκιόπουλο και το Βάλτο και δεν πρέπει κανείς να χάσει την ευκαιρία να επισκεφτεί τις εκθέσεις, να περιηγηθεί, να θαυμάσει τα εκθέματα και να βρίσκεται εκεί στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου στο Ν. Χαλκιόπουλο, την Παρασκευή το βράδυ 12 Αυγούστου στο ειδικό αφιέρωμα για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο, και τις παρουσιάσεις βιβλίων, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμά μας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη Αγρινίου και όλα τα αντικείμενα, θαυμάστηκαν από χιλιάδες επισκέπτες το 2020 και 2021 που το Αγρίνιο γιόρτασε τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου διανοητή Κώστα Χατζόπουλου. Την έκθεση επισκέφθηκε και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Κάποια από τα πολύ σπάνια και προσωπικά εκθέματα έχουν επιστραφεί στους απογόνους του ποιητή μετά την έκθεση στο Αγρίνιο. Συνεπώς δεν περιέχονται στην έκθεση στο Χαλκιόπουλο, όπως και η εξαιρετική μαρμάρινη προτομή που φιλοτέχνησε ο αείμνηστος Θερμιώτης γλύπτης Κλέαρχος Λουκόπουλος το 1956.

Από τις αρχές του 2022 ζητήσαμε την παραχώρηση του υλικού για τη δική μας εκδήλωση και το αίτημά μας βρήκε ενθουσιώδη ανταπόκριση από τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Παπαναστασίου, την Αντιδήμαρχο για τα Πολιτιστικά Θέματα κ. Μαρία Παπαγεωργίου και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου κ. Χρήστο Γαρουφαλή.

Τους ευχαριστούμε θερμά!!!!!

Να υπενθυμίσουμε εδώ τις ώρες επισκέψεων των εκθέσεων:  

Καθημερινές: 18:00-21:00

Σάββατο & Κυριακή 10:00-14:00, & 18:00-21:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο ο Απόστολος Κ. Καρακώστας, σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε στο agrinionews με αφορμή την έναρξη και τα εγκαίνια της έκθεσης στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου έγραψε:

«O Κωσταντίνος Χατζόπουλος γεννήθηκε στις 11 Μάη με το παλιό ημερολόγιο (24 με το νέο) το 1868, σαράντα επτά χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, στο Αγρίνιο. Πρωτότοκος γιός του έμπορα Γιάννη Χατζόπουλου από το Χαλκιόπουλο Ορεινού Βάλτου και της Θεοφάνης κόρης του αγωνιστή του 21 Σωτήρη Στάϊκου, είχε ακόμα άλλα έξι αδέλφια. Μεγάλωσε στο αρχοντικό του παππού του Σωτήρη και της ανύπανδρης αδελφής του Ελένης Στάϊκου. Πήγε Σχολαρχείο στο Αγρίνιο και γυμνάσιο στο Μεσολόγγι. Στα δεκαέξι του φοίτησε στην Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε να γράφει ποιήματα με το ψευδώνυμο Πέτρος Βασιλικός. Στα 23 του ήταν δικηγόρος στο Αγρίνιο. Μετά τρία χρόνια έφυγε για την Αθήνα όπου συναναστράφηκε με ανθρώπους των γραμμάτων. Στον πόλεμο του 1897 υπηρέτησε σαν αξιωματικός. Η αξία του στους κύκλους των λογοτεχνών είχε αρχίσει να αναγνωρίζεται και ο Κωστής Παλαμάς αφιέρωσε ποίημά του στον στρατευμένο Αγρινιώτη Χατζόπουλο. Το 1898-99 εκδόθηκε το πρωτοποριακό περιοδικό «Η Τέχνη» στη δημοτική γλώσσα και ήταν υπεύθυνος της έκδοσης και της διεύθυνσης. Στις αρχές του 1900 ταξίδεψε στην Ευρώπη. Εμπλούτισε τις πολιτιστικές του γνώσεις και τις γνωριμίες του. Ενδιαφέρθηκε για την Ευρωπαϊκή φιλολογία και λογοτεχνία. Στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στην Γερμανία γνώρισε την Φινλανδέζα  Σάννυ Χαίγκμαν ζωγράφο και φοιτήτρια. Παντρεύτηκαν στην Φινλανδία Προτεσταντικά. Γύρισαν μαζί στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν στο Αγρίνιο και παντρεύτηκαν, σύμφωνα με την Ορθόδοξη εκκλησία. Απέκτησαν μια κόρη την Σέντα-Ελένη. Τα επόμενα χρόνια έμειναν στο Αγρίνιο, στην Αθήνα και στο Μόναχο της Γερμανίας. Με την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ξαναγύρισαν στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 1920 ταξιδεύοντας από Κέρκυρα προς το Πρίντεζι της Ιταλίας άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο καράβι… Η ζωή του ήταν σύντομη, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το  έργο του, αλλά η λαμπερή πνευματική ακτινοβολία του, δεν έσβησε στα εκατό χρόνια που πέρασαν. Έναν αιώνα μετά τον πρόωρο θάνατό του, η ποίησή του συγκινεί τους Έλληνες. Η Αιτωλοακαρνανία και όλη η Ελλάδα τιμούν με περηφάνια τον άξιο λογοτέχνη διανοητή και ποιητή Κωσταντίνο Χατζόπουλο.     

 Ο Δήμος Αγρινίου τιμώντας για δεύτερη φορά τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο, στις 24 Μάη του 2008 έστησε την νέα προτομή του στην ομώνυμη πλατεία. Γλύπτης ο γνωστός Αγρινιώτης Βασίλης Παπασάϊκας. Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αγρινιώτης Ιστορικός πολυγραφότατος συγγραφέας και πρόεδρος του Λογοτεχνικού Ομίλου «Κώστας Χατζόπουλος» Θόδωρος Μ. Πολίτης. Ο  Θ.Μ. Πολίτης τρία χρόνια αργότερα το 2011 έγραψε το βιβλίο «Ο ποιητής Κωσταντίνος Χατζόπουλος και τα Απομνημονεύματα της συζύγου του Σάννυ Χαίγκμαν».   

Το Δημοτικό Συμβούλιο του  Αγρινίου με απόφασή του το 1932 - πριν 90 χρόνια - έδωσε το όνομά του, στην γνωστή σε όλους πλατεία «Κωσταντίνου Χατζοπούλου». Εκεί στο πάνω μέρος της πλατείας βρισκόταν το σπίτι του ποιητή. Μέχρι τότε η πλατεία ήταν γνωστή σαν «πλατεία υπαίθρου αγοράς».

Να σημειωθεί ότι αρχική κατοικία του Χατζόπουλου ήταν το σπίτι του παππού του Σωτήρη Στάικου, που βρισκόταν στο κτήμα του, στην θέση «Λυκοράχια». Το κτήμα το αγόρασαν στην δεκαετία του 1920 οι Καπνέμποροι του Αγρινίου Παπαστραταίοι και το δώρισαν στον Δήμο Αγρινίου, είναι το γνωστό πάρκο Αγρινίου. Οι Ευεργέτες αδελφοί Παπαστράτου στην νότια πλευρά του κτήματος έχτισαν τα Παπαστράτεια εκπαιδευτήρια, Δημοτικό και Γυμνάσιο, καθώς και την Βιβλιοθήκη και Μουσείο».

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................