Βάσανα Αγωνιστών μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου -Αναγνώστης & Παναγής Παπαναστάσης -Γράφει ο Νίκος Μήτσης

Η αίτηση διαμαρτυρίας του Αναγνώστη Παπαναστάση για την αδικία χορηγήσεως Σιδηρού Αριστείου, αντί του Χάλκινου που ως Μπουλουξής (αξιωματικός) το εδικαιούτο.


Του Νίκου Θεοδ. Μήτση.


Η οικογένεια Παπαναστάσης είναι γέννημα θρέμμα Ζαβιτσάνοι (νυν Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου) και, πριν, ονομάζονταν ΖΗΣΙΜΟΣ, κλάδος από τη γνωστή φάρα των Ζησιμαίων, που παλιότερα είχαν έρθει σε σκοτωμό με τους προεστούς - κοτζαμπάσηδες της Ζάβιτσας, Καραπαναίους και κρατούσαν έχτρητα μεγάλη, με αποτέλεσμα η οικογένεια Ζήσιμος, ως πιο αδύναμος, να αυτοεξοριστεί στο Μεγανήσι Λευκάδος, τόπος που εύρισκαν ασφάλεια πολλοί Ξηρομερίτες μετά τα Ορλωφικά (1770) και, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν ήρθαν ξανά στη Ζάβιτσα με το όνομα Παπα Αναστάσης, προερχόμενο από τον ιερέα Αναστάση Ζήσιμο και καθιερώθηκε, από αρχές του 1800, πλέον, ως Παπαναστάσης.
Ο Αναστάσης Ζήσιμος, ιερέας και πλέον, ονομαζόμενος Παπαναστάσης ήρθε στη Ζάβιτσα με την φαμελιά του η οποία αποτελούνταν από τους: Αναγνώστη (γεννηθείς το 1790), Παναγή (το 1800), Σίμο, Νικολό και Κωνσταντή. Η συνέχεια εδώ.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................