ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ


Γράφει: ο Χρυσόστομος Πατούλας

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας


Οι καιροί είναι δύσκολοι και είναι δύσκολοι γιατί οι δυνατοί του κόσμου παραλογίζονται.

Όλοι ξέρουμε, άλλος λίγο άλλος πολύ, για κάποιο τρόμο που μεγαλώνει με άλματα. 

Ο τρόμος αυτός που κόβει αναπνοές, σκοτώνει όνειρα, καταστρέφει ευτυχίες, δεν είναι άλλος από τον πολεμικό-πυρηνικό τρόμο. Αυτόν, που πολεμάει την ηρεμία της ψυχής και αναγκάζει την ειρήνη να είναι ψεύτικο όνειρο. Ναι! Ψεύτικο όνειρο… γιατί ο άνθρωπος συνεχίζει να παραλογίζεται. Τοποθετεί την ειρήνη στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στην άνιση μεταχείριση. Δηλητηριάζει το δένδρο της ζωής με την καυτή ανάσα των καταστρεπτικών πυραύλων, χωρίς να ρίχνει ένα μάτι μέσα του. 

Μα έχουμε ειρήνη, ίσως πει κάποιος.

Μακάρι να έχουμε…

Η ειρήνη δε βρίσκεται στους καινούργιους τρόπους σκοτωμού. Δε βρίσκεται στον πλουτισμό του σημερινού οπλοστασίου, που είναι αρκετό για να καταστρέψει τη γη 30 φορές! Δε βρίσκεται στην υμνολογία της αφάνειας που θέλει τον άνθρωπο βασιλιά του παραλογισμού και όχι νικητή της δόξας. 

Για φαντασθείτε! Πόσο πολύ έχει προοδεύσει ο άνθρωπος στους ανατριχιαστικούς τρόπους σκοτωμού!..

Μπορεί να καταστρέψει τη γη 30 φορές και περισσότερες με τα φονικά όπλα: ατομικές βόμβες πολλών μεγατόνων, τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους και την περιβόητη Βόμβα Νετρονίου, που λένε, τάχα, πως θα την κατασκευάσουν… Και όμως, άνθρωπε, δε μπόρεσες μέχρι σήμερα, να φτιάξεις έστω και μια φορά, προκομένο, όμορφο και καλό αυτό τον κόσμο. Τραγική ειρωνεία στ’ αλήθεια!..

Συναντώνται οι μεγάλοι του κόσμου και υπογράφουν, από το ένα μέρος, σύμφωνα αφοπλισμού, σύμφωνα μη επιθέσεως και ειρήνης και από το άλλο μέρος ξοδεύουν 370 δισεκατομμύρια δολάρια, για… οπλισμό!.. Συναντώνται οι άσοφοι άνθρωποι και στεφανώνουν μεγαλόπρεπα την ειρήνη στα διάφορα μέγαρα και αρχηγεία. Σκοτώνονται οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, με τα όπλα των μεγάλων γιατί έχουν την αφέλεια να πιστεύουν στα μεγάλα λόγια τους! 

Ο σοφός Φραγκλίνος είπε κάποτε; «Δεν υπήρξε ποτέ καλός πόλεμος ή κακή ειρήνη!» Και είχε δίκιο!..

Ειρήνη θα πει: να ζεις αρμονικά με τον συνάνθρωπο και να μοιράζεσαι μαζί του τα βάρη της δύσκολης ζωής. Πόλεμος θα πει: λογική της τρέλας και τρέλα της λογικής, γιατί… (όπως είπε ο Άγγλος ποιητής Μίλτων) «τι άλλο μπορούν οι πόλεμοι παρά αδιάκοπους πολέμους να γεννήσουν…» 

Για να αντιμετωπισθούν πολύ δύσκολες καταστάσεις σε μικρές υποανάπτυκτες χώρες, τα πλούσια κράτη προσφέρουν βοήθεια 30-35 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ για να καταστρέψουν τον Κόσμο… 370 δισεκατομμύρια δολάρια οι «μεγάλες δυνάμεις» για να στείλουν διαστημόπλοια στο διάστημα!..

Πού πας άνθρωπε;.. Γιατί ξεφεύγεις από τη φύση σου; 

Έχει μεγαλώσει στ’ αλήθεια ο τρόμος του πολέμου, τόσο πολύ, που σε αφήνει άναυδο. Οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι κ.α. συνεχίζουν καθημερινά τα πειράματά τους πώς να λιγοστέψουν το πεδίον της αστοχίας, θέλουν δηλαδή τον πύραυλο που θα εκτοξεύσουν από 150-200 και περισσότερα χιλιόμετρα να βρει το στόχο του στα λιγότερα από 200 μέτρα αστοχίας που βρίσκεται τώρα, αν φυσικά βρίσκεται.

Και συνεχίζουν, οι δυνατοί του κόσμου, να φτιάχνουν όργανα καταστροφής!

Συνεχίζουν να σκοτώνουν την ευτυχία τους…, να δηλητηριάζουν το δέντρο της Ειρήνης!..          






Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................