Παναγιώτης Α. Κατσούλης...Ζητείται Ελπίς!

 

Πηγή:facebook

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ


Σε μια Πόλη που μέρα με τη μέρα διολισθαίνει σ’ ένα Χωριό ιστορικής σημασίας, ένεκα της μεγάλης συρρίκνωσης της οικονομικής και εμπορικής της δραστηριότητας.
Σ’ ένα Δημοτικό Συμβούλιο απαξιωμένο, στο οποίο οι δύο παρατάξεις που ψηφίστηκαν στον Α΄ γύρο των προηγούμενων δημοτικών εκλογών από το 90% της τοπικής μας κοινωνίας βρίσκονται σε διαρκή περιδίνηση. Η μία δε εξ αυτών διαλύθηκε και επισήμως χθες, ενώ οι «αποσχισθέντες» Δημοτικοί Σύμβουλοι καθίστανται πλέον πλειοψηφία, όταν προηγουμένως δεν παραιτούνται από το ΔΣ.

Βιώνουμε μια επώδυνη κατάσταση ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
Κρίση στρατηγικού προσανατολισμού, αφού η οικονομική βάση του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου κατέρρευσε το 2013 και τη θέση της έχει πάρει το ΚΕΝΟ, παρ’ όλα τα νέα αναπτυξιακά «εργαλεία» που έχουμε στη διάθεση μας (Αρχαιολογικό Μουσείο, Ιαματικός Πυλός, Μαρίνα κ.α.).
Κρίση η οποία δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό δεν συνειδητοποιείται από το τοπικό πολιτικό προσωπικό και ας είναι η πιο βαθειά της μεταπολίτευσης, αφού εστιάζουν στα προσωπικά χαρακτηριστικά των επικεφαλείς, βλέποντας “το δένδρο και χάνοντας το δάσος”.
Σε αυτό το γκρίζο τοπίο, πρέπει άμεσα να βρούμε τη δύναμη και τους τρόπους για ν’ αλλάξουμε ρότα και ψυχολογία. Να αποβάλλουμε το μαύρο σύννεφο εσωστρέφειας, γκρίνιας, μιζέριας και αυτό – απαξίωσης που σκεπάζει την καθημερινότητα και τις ψυχές μας.
Το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό και οι Οινιάδες, δεν είναι ο “ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΚΟΛΑΣΜΕΝΩΝ”, αλλά ούτε ένας “ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ”.
Ως τόπος είναι μοναδικά ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ και ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟΣ από τη φύση και την ΙΣΤΟΡΙΑ!
Ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας όχι μιας ακόμη τετραετίας, αλλά μιας ολάκερης δεκαπενταετίας έως το 2030. Βρισκόμαστε στο έδαφος εκείνης της χρονικής συγκυρίας, στη διάρκεια της οποίας «τρέχουν» ή θα «τρέξουν» σύντομα οι πόροι τριών διαφορετικών ανταγωνιστικών και αλληλοσυμπληρούμενων προγραμμάτων:
Το κρατικό ΕΠΑ 2021 – 2025, οι “γέφυρες” του νυν ΕΣΠΑ και το νέο ΕΣΠΑ και το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Το ζητούμενο για όσους πραγματικά νοιάζονται αυτό τον τόπο δεν είναι οι εκλογές του 2023, αλλά το πώς δεν θα φθάσουμε σε αυτές επί των ερειπίων μιας “καμένης γης” και με ναρκοθετημένη την επόμενη μέρα.
Προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι για τις δημοτικές εκλογές του 2023. Νοιάζομαι όμως για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Γι’ αυτό και καταθέτω δημοσίως αυτές τις σκέψεις.
Οι διαπιστώσεις είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα, το οποίο όμως δεν αρκεί.
Οι πράξεις είναι το δεύτερο βήμα και το πλέον σημαντικό.
Υπάρχουν τέτοιες βραχυπρόθεσμες, ικανές όμως να βελτιώσουν άμεσα την υπάρχουσα κατάσταση και να περιορίσουν το χαμένο χρόνο.
Υπάρχουν και εκείνες που θα αναδειχθούν μόνο μέσα από τον αναγκαίο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο οποίος θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει χθες…
Και για τις δύο, είναι επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν ΤΩΡΑ ουσιαστικές πρωτοβουλίες.
Ας θεωρηθεί η παρέμβαση μου αυτή, ως το ύστατο καμπανάκι κινδύνου και μόνο.
Μεσολόγγι 28/2/2022
Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πληροφορικής
Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................