ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : Ο καύσωνας βλάπτει σοβαρά την υγεία των εργαζομένων. Μέτρα τώρα και όχι ευχές και ανέξοδες συστάσεις που δεν υλοποιούνται

Εικόνα που περιέχει κείμενο, clipart

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο παρατεταμένος καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες αναδεικνύουν εκτός από τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα , που καθιστούν δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων, τα προβλήματα κυρίως που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε συνθήκες καύσωνα, κυρίως σε εξωτερικούς  χώρους.

Θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 35 βαθμούς καθιστούν την εργασία πολύ δύσκολη, πολύ περισσότερο όταν ξεπερνούν τους 45 βαθμούς, όπως τώρα, και με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν τη συνέχιση των υψηλών θερμοκρασιών, με αυξομειώσεις, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, αντί να εξαγγείλουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων παραπέμπουν τα πάντα στην [ατομική ευθύνη του εργαζόμενου}, κάνοντας γενικόλογες εκκλήσεις και εκφράζοντας ευχές και προς τους εργοδότες, εντελώς υποκριτικά, αφού γνωρίζουν ότι χωρίς συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις κανένα μέτρο προστασίας δεν πρόκειται να ληφθεί.


Τα προβλήματα όμως υπάρχουν και απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις.


1. Διακοπή των εργασιών σε εξωτερικούς και θερμικά επιβαρυμένους χώρους, χωρίς μείωση αποδοχών. Δεν μπορεί εργαζόμενος να συνεχίσει να εργάζεται σε εξωτερικό χώρο με θερμοκρασία 40 βαθμών, χωρίς άμεσο κίνδυνο για την υγεία του.

2. Διαλείμματα σε κατάλληλα κλιματιζόμενους χώρους ανάπαυσης, με παροχή ύδατος, χυμών και όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

3. Ανοικτοί κλιματιζόμενοι χώροι από δήμους και υπηρεσίες για ευπαθείς ομάδες, άστεγους και άλλους.

4. Αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή μεγάλων αναμονών και συνωστισμού. Η αύξηση των δρομολογίων, αίτημα των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνθήκες και πανδημίας και καύσωνα και πανδημίας, είναι πιο αναγκαία από ποτέ.


Οι συχνοί και παρατεταμένοι καύσωνες είναι σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής. Τις συνέπειες πληρώνουν πρώτα οι εργαζόμενοι και τα πιο λαϊκά κοινωνικά στρώματα.

Η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα είναι απαραίτητη

προϋπόθεση για να μη θρηνήσουμε θύματα.


Το Γραφείο Τύπου 3.8.2021


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................