Ο ΑΝΗΛΙΑΓΟΣ και άλλα έμμετρα ιστορήματα.....Του Άρη Μπιτσώρη

 


Ο ΑΝΗΛΙΑΓΟΣ και άλλα έμμετρα ιστορήματα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ  ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ   ΤΑΔΕ  ΕΦΗ

Αυτό το βιβλίο περιέχει έμμετρες διηγήσεις, ιστορίες αληθινές, φανταστικές, παραμύθια, διασκευασμένα ιστορήματα. Θα έλεγα ότι κατά κάποιον τρόπο συγγενεύουν με τα αφηγηματικά παραδοσιακά τραγούδια.

Ίσως οι περισσότεροι θεωρήσετε παρωχημένο αυτόν τον τρόπο γραφής αλλά για μένα είναι πρόκληση, άσκηση και εντέλει τρόπος έκφρασης. Με δύο τρόπους προσεγγίζω το παρελθόν. Αφενός ¨φρεσκάροντας¨ κλασσικά κείμενα αποδίδοντάς τα έμμετρα στη σημερινή γλώσσα και αφετέρου γράφοντας για σύγχρονα θέματα χρησιμοποιώντας παραδοσιακές στιχουργικές φόρμες.

Στην αρχή του βιβλίου ιστορώ με το δικό μου τρόπο το μύθο του Βασιλιά Ανήλιαγου χρησιμοποιώντας στοιχεία που άντλησα από διάφορες πηγές που παραθέτω παρακάτω.

Ακολουθούν το Γραμμόφωνο στο κύμα που είναι δημιούργημα της φαντασίας μου. Χρησιμοποίησα τη στιχουργική φόρμα του Ν. Καββαδία.

Τα στιχουργήματα Ο Παντοπώλης του Ν. Κουκλουτζά, Ο Vava ήταν ρωμιός; και Του πελαργού το πόδι προήλθαν από τις αφηγήσεις του φίλου μου λαϊκού καλλιτέχνη Αντώνη Φιλίππου (1940-2018). Επίσης οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό του αρχείο.

Η Αμάλαγη ως τα στέφανα από αφήγηση του Σαρακατσάνου μαθηματικού Σάκη Γαλατά.

και άλλα...............................

Περισσότερα ΕΔΩ

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................