Έθιμo των Χριστουγέννων: ''Η σφαγή του γουρουνιού''

Εξέχουσα θέση στο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατείχε το κρέας και ιδιαίτερα το χοιρινό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παλαιότερα χρόνια το κρέας αποτελούσε «είδος πολυτελείας», το οποίο καταναλωνόταν στις γιορτές


Σαν ιεροτελεστία γινόταν σε κάθε οικογένεια η σφαγή του γουρουνιού, το οποίο εξέτρεφαν για το σκοπό αυτό. Το γουρούνι αναλάμβαναν να το σφάξουν οι άντρες του σπιτιού την παραμονή των Χριστουγέννων
Τα μέλη της οικογένειας αντάλλαζαν μεταξύ τους ευχές. Το κρέας του γουρουνιού αποτελούσε το κύριο φαγητό στο χριστουγεννιάτικο γεύμα, όπως άλλωστε και σήμερα. Επίσης έφτιαχναν λουκάνικα , τα οποία κρεμούσαν μέχρι να στεγνώσουν, ενώ το λίπος το αποθήκευαν σε δοχεία και το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική, έτσι εξασφάλιζαν το κρέας και το λίπος (τσιγαρίδες) για πολλούς μήνες.
Το έθιμο συνεχίζετε και στις ημέρες μας (φωτο Θεόδωρος Ρούτσης ) από τις φυτείες  Ξηρομέρου  .

Να σημειώσουμε:
Ότι κάθε χρόνο έτσι και εφέτος ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών "Ακαρνανικό Φως" θα   αναβιώσει  το έθιμο της τσιγαρίδας .
14η γιορτή Τσιγαρίδας τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Συνδιοργάνωση:
Ν.Π.Δ.Δ Δήμου Ξηρομέρου.

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................