Συνδεδεμένη αιγοπρόβατα: Δεν είναι διπλασιασμός αλλά θα την εισπράξουν περισσότεροι κτηνοτρόφοι


«Σίγουρα δεν είναι «διπλασιασμός» της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους αιγοπροβατοτρόφους, όπως είπε ο υπουργός κ. Αποστόλου, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα την εισπράξουν περισσότεροι σε σχέση με πέρσι», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κόκουρας.

«Το 2016 είχαμε συνάντηση στο ΥπΑΑΤ με τον Γεν. Γρ. κ. Κασίμη γιατί υπήρχε πρόβλημα στην απορρόφηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην κτηνοτροφία (πάνω από 50 εκατ. ευρώ). Όλοι «μπήκαν» στα εκτατικά για να εισπράξουν την εξισωτική αποζημίωση. Εμείς τους προτείναμε τα κονδύλια των πεδινών (ειδικά δικαιώματα) να πληρωθούν στους αιγοπροβατοτρόφους.

Επίσης ζητήσαμε το γάλα που θα έπρεπε να παραδώσουν για να εισπράξουν την ενίσχυση να πέσει στα 80 κιλά ανά ζώο (από 120 που ήταν αρχικά σχεδιασμένο). Το ΥπΑΑΤ αποφάσισε να το ρίξει στα 100 κιλά ανά ζώο.

Ακόμη ζητήσαμε να καταβληθεί συνδεδεμένη στη μηδική. Και τα τρία αιτήματά μας τα έκαναν δεκτά από το ΥπΑΑΤ.

Όταν κατεβαίνει το «όριο» του γάλακτος από 120 στα 100 κιλά τότε αυτομάτως δηλώνονται περισσότερα ζώα. Έτσι μπορεί να διπλασιάζεται το κονδύλι για το 2017, όπως λέει ο Υπουργός (από 47,5 εκατ. ευρώ σε 87,3 εκατ. ευρώ) αλλά αυξάνεται παράλληλα και ο αριθμός των ζώων.

Τελικά από τα 7 ευρώ ανά ζώο που εισέπρατταν οι αιγοπροβατοτρόφοι τα προηγούμενα χρόνια, θα πάει στα 9,7 ευρώ ανά ζώο.

Για να πούμε την αλήθεια στο ΥπΑΑΤ περίμεναν να έφτανε η συνδεδεμένη στα 11 ευρώ. Αλλά δεν έφτασε εκεί επειδή αυξήθηκαν τα ζώα. Δεν είναι τόσο μεγάλη η αύξηση. Όμως το θετικό είναι ότι θα το εισπράξουν περισσότεροι κτηνοτρόφοι σε σχέση με πέρσι. Αν έπεφτε το όριο στα 80 κιλά θα το εισέπρατταν και οι μετακινούμενοι στις ορεινές περιοχές. Ελπίζω να μην υπάρχουν προβλήματα στα στοιχεία που δηλώνουν τα τυροκομεία με τις παραδόσεις του γάλακτος».
agrotypos.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................