«Ένας καφές πόσες ιστορίες!!!!»

foto:Tα χωριά της Ελλάδος
Γράφει: Ο Κομπλίτσης Αποστόλης.
 «ΑΚΑΡΝΑΝΑΣ»
Μια καθαρά τυπική, ανοιξιάτικη μέρα στο πανέμορφο καταπράσινο Ξηρόμερο. Το Ξηρόμερο που είναι το αγνάντιο για την Ιθάκη!!! Περιδιαβαίνοντας ένας Έλληνας «Βόρειος» επισκέπτης και βλέποντας το τοπίο που μοσχοβολούσε η άγρια χλωρίδα του καθώς τα δέντρα και τα φυτά είναι τώρα στην άνθιση τους το ονόμασε μπουμπούκι της Άνοιξης.



Έβλεπε συγχρόνως τις δραστηριότητες των κατοίκων στα διάφορα χωριά που περνούσε. Που και που έβλεπε οργωμένα χωράφια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για λίγα σπαρτά (Στάρι – Βρώμη), λίγα όσπρια (φασόλια – φακές- ρεβίθια) καθώς και κηπευτικά (ζαρζαβατικά)με τα τελευταία ασχολούνται οι ντόπιοι μόνιμοι κάτοικοι και άλλοι Ξηρομερίτες επισκέπτες που διαμένουν στα διάφορα αστικά κέντρα.
 Όπου σταματούσε ο επισκέπτης να ξεκουραστεί πίνοντας έναν καφέ άκουγε και συζητήσεις απ’ τους ανθρώπους που βρισκόταν στα διάφορα παραδοσιακά καφενεδάκια. 

Ο καθένας διηγούταν τις «δραστηριότητες της ημέρας και πόσο πολύ κουράστηκε!!!!» Οι επισκέπτες που πήγαν για ολιγοήμερες διακοπές στα χωριά τους μίλαγαν για τα κηπευτικά και πως θα μεγαλώσουν κάποια κοτοπουλάκια!! (Εβάλαμι λίγις πατάτις- ντουμάτις –κρυμίδια – σκόρδα και λίγα μαρούλια, πήραμι κι κατ’ κουτουπούλια να μιγαλώσ’ νι μέχρι του καλουκαίρ’ π’ θα ξαναπάμι, τα ζαρζαβατικά κι τα κουτουπούλια θα μας τα προυσέχ’ η θεία μας η Κώτσινα…) Οι μόνιμοι κάτοικοι είχαν κι αυτοί να λένε. (Σήμερα κλουκουρ’ σαμι τα πρόβατα επίξαμι λίγου τυρί – τσιουκάνσαμι κι τα κριάρια- «περάσαμι» τα κδούνια στα ζγούρια – κι προυχθές γιγκλoυσαμι του πλάρ απ’ του φοράδα για να γιν Ραβανιάρκου!! Άκουσε κι άλλα ο «Βόρειος» επικέπτης που σημειοτέων καταλάβαινε πολλές λέξεις (ιδιωματικές) που χρησιμοποιούμε εμείς οι ξηρομερίτες. 
Όλα αυτά μας τα διηγήθηκε πίνοντας καφέ ένα κολατσιό στην μικρή πλατεία της Παναγούλας στο παλιό χωριό (Μυρδινίκ) που είναι πράγματι το μικρό αγνάντιο για το μισό Ιόνιο. 
Αφού τον ευχαρίστησα για τα καλά λόγια που με τόση γλαφυρότητα μας είπε τον ξεπροβόδισα στον δρόμο για Λευκάδα…
Κι όπως τον έβλεπα να απομακρύνετε στους στενούς και γεμάτους πουρνάρια δρόμους αναρωτήθηκα. Τι να τα κάνεις τα όμορφα λόγια όταν οι νέοι ξηρομερίτες δεν έχουν εργασία; Κι αυτοί οι Λίγοι που έχουν απομείνει και προσπαθούν να γαντζωθούν εκεί το σύστημα της διαφθοράς και του παραλογισμού τους λιγοστεύει καθημερινά την κτηνοτροφία και την περιουσία!!!
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................