Η Αιτωλοακαρνανία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και αλιευτικό τομέα. Παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα, μεταξύ των οποίων και πιστοποιημένα προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης. Εντούτοις, το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούνται επενδύσεις στη δευτερογενή παραγωγή με μονάδες μεταποίησης, λόγω απουσίας χωροταξικού πλαισίου, στερεί από τα προϊόντα την θέση που τους αξίζουν.
Τροχοπέδη στην ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα και κατά συνέπεια του παραγωγικού ιστού του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας, στέκεται η απουσία χωροταξικού πλαισίου για την εγκατάσταση και δραστηριοποίηση μεταποιητικών επιχειρήσεων.
Παρά το γεγονός ότι ο νομός είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός, κτηνοτροφικός και αλιευτικός και παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα, μεταξύ των οποίων και ΠΟΠ, δεν πραγματοποιούνται επενδύσεις στη δευτερογενή παραγωγή με μονάδες μεταποίησης.
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του Δήμου της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου, αλλά και τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο, απουσιάζει η βούληση από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να διευθετήσει μια και καλή το ζήτημα, το οποίο μέχρι στιγμής έχει μείνει στα χαρτιά και τις δεσμεύσεις.
Χωροταξικό πλαίσιο
Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου, Βασίλης Σπυρόπουλος, οι αρμόδιοι φορείς της πόλης είναι σε θέση να υποδείξουν το χωροταξικό πλαίσιο, ωστόσο η περιφέρεια περιορίζεται μόνο στη δέσμευση ότι το έργο έχει ήδη εγκριθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παραγωγής πανελλαδικά σε ελιές, ελαιόλαδο, γάλα, τυροκομικά προϊόντα, προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και αβγοτάραχο. Παράλληλα, στον νομό καλλιεργούνται αραβόσιτος, σκληρό σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, όσπρια, πορτοκάλια, λεμόνια, σπαράγγια, ντομάτες νωπές υπαίθρου, καρπούζια, πεπόνια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, κτηνοτροφικά φυτά και διάφορα άλλα φρούτα και ζαρζαβατικά. Στο Μεσολόγγι παράγεται και το 80% της ελληνικής παραγωγής αλατιού. Τέλος, το 65% των ελιών Καλαμών παράγονται στην Αιτωλοακαρνανία και από αυτές το 35% στο Μεσολόγγι.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα αλιευτικά προϊόντα, αποτελεί πάγιο αίτημα η δημιουργία βιοτεχνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων αλίπαστων, του αβγοτάραχου ΠΟΠ και του ανεπεξέργαστου αλατιού από τις αλυκές.
Αναγκαίες οι επενδύσεις
«Ο νομός χρειάζεται επενδύσεις στη δευτερογενή παραγωγή με μονάδες μεταποίησης, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν το απαραίτητο χωροταξικό πλαίσιο να εγκατασταθούν. Παράγουμε αγροτικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα, ξακουστά σε όλο τον κόσμο, αλλά χωρίς τη μεταποίησή τους δεν μπορούμε να ενισχύσουμε την προστιθέμενη αξία τους και να τονώσουμε την απασχόληση στην περιοχή. Γιατί να τα έχουμε στα τελάρα; Γιατί να πουλάμε το ελαιόλαδο χύμα και σε τενεκέ; Γιατί να στέλνουμε τις ελιές στην Καλαμάτα και τα πορτοκάλια μας στο Άργος για να συσκευαστούν; Γιατί να πωλείται το ελαιόλαδο 3,3 ευρώ το κιλό, ενώ συσκευασμένο θα μπορούσε να είχε διπλάσια τιμή;», τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος και πρόσθεσε: «Με τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου, σε μια οριοθετημένη περιοχή που είναι οργανωμένη και διαθέτει περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς όρους, οι παραγωγοί θα έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν, να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους και να τα προωθήσουν στην ελληνική και διεθνή αγορά».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.