Αναβίωσε από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, στον υπαίθριο χώρο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, το παραδοσιακό έθιμο-χορός ''Καγκελάρι'', την Κυριακή το μεσημέρι 15 Απριλίου 2018.






Την ονομασία του Καγκελάρι ή Μπαϊραχτάρης την οφείλει ή στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεδεμένοι όπως τα κάγκελα ή στα καγκέλια ή καγκελίσματα,τα διπλώματα του κύκλου που κάνουν οι χορευτές.


Κατά τη διάρκεια του χορού, ο πρώτος του χορού, γυρνά αριστερά, δημιουργώντας έτσι ένα δεύτερο, μικρότερο κύκλο. Το σφιχτό πιάσιμο των χεριών και τα έντεχνα στριφογυρίσματα επινοήθηκαν στα χρόνια της σκλαβιάς, για να ανταλλάσουν οι Ηπειρώτες κάποια μηνύματα και πληροφορίες, χωρίς να παίρνουν είδηση οι Τούρκοι.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός γέρου Ηπειρώτη από τους Παπαδάτες Πρεβέζης που χόρεψε το χορό αυτό στο χωριό του πριν από 1912:
''Για μας τότε το Καγκελάρι ήταν ξέσπασμα. Με τα σφιχτοδεμένα χέρια μας, ήτανε σαν να δίναμε ο ένας στον άλλο θάρρος. Και το πάτημά μας στον σκοπό του χορού ήταν δυνατό και οργισμένο. Έμοιαζε σαν να πατούσαμε την τυραννία...''
Τα τραγούδια δεν συνοδεύονταν από μουσικά όργανα, αλλά ακούγονταν αυθεντικά πηγαία από τους ίδιους τους χορευτές, που με τα συνθηματικά λόγια μετέφεραν στόμα με στόμα την ανάγκη της επανάστασης και της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού.
Παρά τον εορτασμό της Κυριακής του Θωμά, η προσέλευση του κόσμου κρίνεται ικανοποιητική στον υπαίθριο χώρο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, για να παραστούν στην αναβίωση του πασχαλιάτικου ηπειρώτικου παραδοσιακού χορού ''Καγκελάρι'' .
Ο καλός καιρός βοήθησε τα μέγιστα, αλλά και η πίστη των Ηπειρωτών του Χαϊδαρίου, για την διατήρηση της ηπειρώτικης παράδοσης ήταν άριστος συνεργάτης, για να δημιουργηθεί ηπειρώτικη ατμόσφαιρα και να αναβιώσει με επιτυχία το έθιμο-χορός.

Από romianews
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................