Εικόνες απο την γειτονιά του Αστακού, τον ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ!(Φωτορεπορτάζ Χρήστος Μπόνης)



 Άγιος Ανδρέας (και Βαρκά) μια από τις 6 γειτονιές του Αστακού. Μια γειτονιά που κυριαρχούσαν άνθρωποι απο όλες τις κοινωνικές τάξεις (Δημ. Υπάλληλοι, εργάτες, ψαράδες, έμποροι). Μια γειτονιά με χαρακτηριστικό (όπως ονομάζετε εξ άλλου) τον Ναό του Αγίου Ανδρέα. 
      Γραφικότατος στη άκρη της θάλασσας (τότε που τα κύματα έγλειφαν την είσοδο του, πριν δηλ. επεκταθεί το χερσαίο τμήμα) όπου πολλές φορές τα κύματα εμπόδιζαν ακόμη και την είσοδο των πιστών  στο εσωτερικό του.......




    Περιστοιχιζόμενος απο πανέμορφα οικοδομήματα συνέθεταν μια απείρου κάλους ομορφιά.  
     Οικογένειες με πλούσια διαδρομή στην κοινωνία του Αστακού (Κούτσικος, Κορακάκης, Τσόμπος, Σταυρόπουλος, Κρίθυμος, Πατσουράκης, Καραγιώργος, Γιαβρής, Παπαρίζος αλλά με πρωτοκαθεδρία την ΜΕΛΠΩ. Και ποιος δεν την θυμάται την μαμή που ξεγεννούσε τις  Αστακιώτισσες. 
       Παράλληλα δε στην συγκεκριμένη γειτονιά ξεχωριστή θέση κατείχε το οίκημα της Εκκλησίας το Οικοτροφείο οπου φιλοξενούνταν παιδιά με δύσκολη οικονομική επιφάνεια. 
    Συνέχεια δε του Αγίου Ανδρέα υπήρχαν τα Βαρκά (δεν ήταν συνοικία αλλά η συνέχεια της γειτονιάς αλλα με ξεχωριστό όνομα λογω της θάλασσας). Και εκεί διέκρινες σπίτια επιβλητικά κτισμένα στο χείλος (σχεδόν) της θάλασσας (Μπόνη, Κιτσικώστα, Μαργώνη, Χατζηγιακουμή, κλπ).  
      Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για την υπέροχη αυτή γειτονιά, πολλές αναμνήσεις μπορούν επανέλθουν και στους απομείναντες κατοίκους αλλά και σε αυτούς που έχουν ξενιτευτεί αλλά κάπου εδω πρέπει να  αφήσω την φαντασία όλων αυτών να τα φέρει ξανά στην θύμηση τους………




















Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................