O Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος"ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ" & ο Σύλλογος ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ στη γιορτή του Άγιου Ταξιάρχη






Δύο Κυριακές μετά το Πάσχα, την Κυριακή των Μυροφόρων γιορτάζει ο Άγιος Ταξιάρχης προστάτης και πολιούχος του Μανταμάδου Μυτιλήνης, που θεωρείται όμως και προστάτης ολόκληρου του νησιού της Λέσβου.


 Τα τελευταία χρόνια τιμάται η μνήμη του και στο Αγρίνιο, στο πανέμορφο και ιστορικό εξωκκλήσι του Αη Γιάννη του Ρηγανά.
Πέρυσι και φέτος αναλάβαμε το πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης με λαογραφικά στοιχεία και παραδοσιακούς χορούς, που γίνεται μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και της λιτάνευσης της ιεράς εικόνας του Αγίου Ταξιάρχη.
Πρόκειται για την εκπλήρωση τάματος και ομολογία βαθιάς πίστης στον Άγιο του νησιού της, της κυρίας Ντίνας Λιάπα, η οποία ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην πόλη του Αγρινίου.
Γνωρίζοντας την αυθεντικότητα της πίστης της αναλάβαμε το πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ συζητάμε και οργανώνουμε για του χρόνου εκδηλώσεις που θα καλύψουν κι άλλες μέρες, κοντά στη γιορτή του Αγίου Ταξιάρχη Μυτιλήνης.
Ως προσφυγοπούλα 3ης γενιάς, αλλά με νωπές τις μνήμες από τις διηγήσεις των παππούδων, νοιώθω συγκίνηση και αγάπη για το νησί της Μυτιλήνης και την ποιότητα των ανθρώπων του, για την ευαισθησία και την αλληλεγγύη με την οποία αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες του ΄22, για την ευαισθησία και την αλληλεγγύη που αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες της σημερινής εποχής.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν στοιχεία από τη λαογραφία της Μυτιλήνης (άρρηκτα συνδεδεμένη με τις απέναντι πατρίδες), τραγούδια και ιστορίες προφορικές που καταγράφονται στον Άγιο Κων/νο για τα παιδιά του '22 που τους έλαχε να γεννηθούν στη Μυτιλήνη ή και να ζήσουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στο φιλόξενο νησί και κατόπιν να κατοικήσουν και να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους (οι περισσότεροι πια...) στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου.
Η Ντίνα φρόντισε για το παραδοσιακό φαγητό, που εθιμοτυπικά διανέμεται στους προσκυνητές τη μέρα της γιορτής του Αγίου, το "κεσκέκι" ή "Κισκέκ", για τους άρτους και τα γλυκά. Βοηθήσαμε κι εμείς.
 Και πάντα βοηθάω και βοηθάμε κάθε τι που έχει ποιότητα και αυθεντικότητα,
Εκ μέρους της Ντίνας Λιάπα, του Λαογραφικού -Πολιτιστικού Ομίλου Αγρινίου "ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ" , του Συλλόγου ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ κι εγώ προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλο τον κόσμο που συμμετείχε και βοήθησε με την παρουσία του να πραγματοποιηθεί μια άκρως ποιοτική, αυθεντική-πολιτιστική και συγκινητική εκδήλωση. 





























Και του χρόνου!!!

Τασούλα Γεωργιάδου


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................