To Μπαμπίνη ΙΝ στο νότιο Aιγαίο:Νίσυρος: το νησί του ηφαιστείου και της χαλάρωσης



Το Μπαμπίνη ΙΝ στο νότιο Αιγαίο

Τα Δωδεκάνησα αποτελούν νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου που βρίσκεται κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Κατά την αρχαιότητα ονομάζονται και Νότιες Σποράδες – σε αντιδιαστολή με τις Βόρειες Σποράδες και τις Κυκλάδες. Ανάμεσα στα Δωδεκάνησα, που περιλαμβάνουν μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος αλλά και μικρά όπως η Σύμη και η Χάλκη, ιδιαίτερη θέση κατέχει η Νίσυρος, λόγω του ηφαιστείου της. Η Νίσυρος βρίσκεται ανάμεσα σε Κω, Τήλο και Αστυπάλαια. Το νησί είναι στην ουσία ένα ηφαίστειο, το σχήμα του είναι σχεδόν σφαιρικό, ενώ στη μέση βρίσκεται ο ηφαιστειακός κώνος. Η Νίσυρος αποτελεί κομμάτι του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου, που περιλαμβάνει επίσης τη Σαντορίνη, τη Μήλο και τα Μέθανα.

foto: Μπαμπίνη ΙΝ








Το κυριότερο αξιοθέατο του νησιού είναι το ηφαίστειο. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και είναι επισκέψιμο. Προτιμήστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, καθώς η ζέστη είναι αρκετή, ενώ έτσι θα αποφύγετε και τους τουρίστες που έρχονται μαζικά με τα λεωφορεία από Κω. Η είσοδος είναι 3 ευρώ. Φροντίστε να φοράτε κλειστά παπούτσια, καθώς σε ορισμένα σημεία υπάρχουν τρύπες όπου αναβλύζει ζεστό νερό ενώ σε άλλα σημεία βγαίνει θειάφι – γι αυτό και η αντίστοιχη μυρωδιά. Το θέαμα πάντως είναι εντυπωσιακό, καθώς κανείς κατεβαίνει πραγματικά στον κρατήρα με την ονομασία Στέφανος του ηφαιστείου. Εκτός από τον κρατήρα Στέφανος, υπάρχουν άλλοι 3-4 για τους οποίους απαιτείται μικρή και εύκολη ανάβαση.  Ο ένας από τους μικρότερους κρατήρες λέγεται Πολυβώτης, από το όνομα του μυθικού Γίγαντα, τον οποίο καταπλάκωσε ο Ποσειδώνας κατά τη Γιγαντομαχία με ένα κομμάτι που έκοψε από το νησί της Κω. Από το κομμάτι αυτό προέκυψε η Νίσυρος, κατά την μυθολογία πάντα. Στο χώρο υπάρχει και αναψυκτήριο για να δροσιστείτε από την έντονη ζέστη.


Ένας από τους οικισμούς της Νίσυρου είναι τα Νικειά ή Νικιά. Πρόκειται για ένα μικρό, γραφικό χωριό με λίγους κατοίκους. Χαρακτηριστικό του η πλατεία με τα ψηφιδωτά – τεχνική που βρίσκει κανείς στη Νίσυρο, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται μαύρες και λευκές πέτρες που σχηματίζουν ενδιαφέροντα σχέδια
Εκτός από αυτό, στο χωριό υπάρχει και το ηφαιστειολογικό μουσείο Νίσυρου



Το Μανδράκι ή Μαντράκι είναι η πρωτεύουσα του νησιού και το μέρος όπου μένουν οι περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες. Είναι ένας όμορφος, γραφικός οικισμός, με στενά και μεγαλύτερα δρομάκια και όμορφα σπίτια.








Πάνω από το Μανδράκι βρίσκεται ο λόφος με το κάστρο και το μοναστήρι της Παναγιάς Πυλιανής. Αξίζει την επίσκεψη, τόσο για το μέρος όσο και για τη θέα. 






Κείμενο: blog Travels.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................