Σάββατο του Λαζάρου:Θύμησες του Χρήστου Β.Μασαλή

Ο Μπάρπα Χρήστος Μασαλής πιστός στις παραδόσεις του τόπου μας έφτιαξε για τη σημερινή ημέρα του Λαζάρου ''τον Λάζαρο'' μαθαίνοντας έτσι και στον εγγονό του τα έθιμα και της παραδόσεις του χωριό μας.

Ο ίδιος με συγκίνηση μας γυρίζει πίσω στα νεανικά του χρόνια και μας αναφέρει πως εφτιάχνανε το Λάζαρο την εποχή εκείνη , όταν τότε το χωριό μας έσφιζε από ζωή και κρατούσε πολύ νεολαία , περίπου πενήντα Λαζάρους θυμάτε και το άκουσμά τους ( τα κύπρια) ακουγόταν στις λίμπες και στου Αργυρού.

Παραμονή του Λαζάρου μας λέει ανεβέναμε για ΑΙ ΒΑΙΒΑΡΟ στο πλάι του χωριού μας από τη θέση Παναγούλα μέχρι την Κράλη στα μαντριά των Λευτέρη και Νίκου Ζαρκαδούλα. Από τον κήπο τις οικογένειας Σπύρου-Δρόσου Μπενέκου τα κρίνα , τα τριαντάφυλλα από τις αυλές των συγχωριανών μας για να στολίσουμε τον Λάζαρο. 

Στό Λάζαρο κρεμούσαμε κύπρια με συναγωνισμό ποιος θα έχει τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα όσον αφορά τον ήχο, τα οποία τα παίρναμε από τις οικογένειες Τόντου,Ζαρκαδούλα,και Τσακαλογιάννη .

Επίσης στο Λάζαρο από την πίσω μεριά βάζανε και ένα μεγάλο τσεμπέρι, ο Μπάρμπα Χρήστος έστελνε τις αδελφές του Ειρήνη και Σωτηρία να του βρουν το καλύτερο καθώς την εποχή εκείνη 1950-60 όλα τα κορίτσια του χωριού φορούσαν τσεμπέρι.

Και το Σάββατο του Λαζάρου έλεγαν το Λάζαρο στο χωριό όμως πολλοί δεν είχαν χρήματα να τους δώσουν και τους έδιναν αυγά,ζάχαρη , πορτοκάλια.

Ο Μπαρμπα Χρήστος συνεχίζει και σήμερα να φτιάχνει Λάζαρο για τα εγγόνια του νοσταλγώντας τα δικά του δύσκολα παιδικά χρόνια


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................